ugrás a tartalomhoz

AJAX és Diszkrét JavaScript szakdolgozat

Nagy Gusztáv · 2005. Nov. 3. (Cs), 10.56
Abban a 'szerencsés' helyzetben vagyok, hogy szakdolgozókat konzultálhatok. Így lehetőségem van arra, hogy új (ráadásul engem is érdeklő) témákkal foglalkozzunk.
Pillanatnyilag van két szakdolgozóm, akik a fenti két témában írnak esszé jellegű szakdolgozatot. Szokásom szerint a jobb szakdolgozatokat (a hallgatók hozzájárulásával) elérhetővé szoktam tenni a 'köz' számára.
Ezzel a fórummal tehát az a célom, hogy akinek van rálátása, ötlete arra nézve, hogy mi is legyen benne ebben a szakdolgozatban, mire kíváncsi, az leírhassa.
Szeretném hangsúlyozni, hogy (amennyiben el is készülnek), mi is profitálhtunk belőle, bár az eredmény csak május körül várható.
 
1

Cikk?

Tome · 2005. Nov. 3. (Cs), 11.36
Ha a dolgozat szerzője is belemenne, akkor akár cikk is lehetne belőle itt, a Weblaboron (diszkrét JS már van, de hátha lennének benne újdonságok). Úgy gondolom, hogy (WL-os) cikkeknél megvan az a minimum ami elvárható.
2

Külső konzultáns

Bártházi András · 2005. Nov. 3. (Cs), 11.41
Szakdolgozathoz kell külső céges konzultáns. Szívesen bevállalom ezt a szerepet. :)

Mi legyen benne? Az, hogy
  • mire jó ez a technológia
  • hogyan kell (és lehet) helyesen használni
  • hogyan lehet mindezt egyszerűen (hatékonyan) megtenni

-boogie-
3

Nem csak programozás

Jano · 2005. Nov. 3. (Cs), 13.01
Az AJAX és a diszkrét javascript érdekes kombináció. Érdekes lehet elgondolkodni azon, hogy hogyan is viszonyulnak egymáshoz. Én azt gondolom, hogy amikor egy HTML oldalba elkezdünk javascripteket rakni akkor első körben az oldalnak anélkül is müködőképesnek kell maradnia és ez a diszkrét javascript. Diszkrét javascript segítségével pl hozzátehetünk olyan funkciókat mint formok ellenőrzése de akár olyanokat is mint a Google suggest. Ez utóbbi már AJAX kategória. Aztán ahogy növeljük a kliens oldalon a javascript kódot elérkezünk oda, hogy nem érdemes már azon izmozni, hogy javascript nélkül is menjen mert akkor 2 alkalmazást kell írnunk, egyszer javascriptben, egyszer szerver oldalon mondjuk PHP-ben. És ekkor már tisztán AJAX-ról beszélünk. (Persze AJAX-on ki mit ért...)

Vagyis van a programozás mellett a tervezési kérdés: Mennyi kód megy a kliensen és mennyi a szerveren. Hol van a kliensen a határ? Van egyáltalán? (lsd: TrimQuery, Flash Mash Storage stb.)

A technikai kérdések mellett az ember, az ergonómia, használhatóság. Milyen új problémákat vet fel az AJAX? Mi történik amikor a szokásos lapokra bontott weblap helyett egy alklmazás szerű dolgot kap. Hogyan lehet felhasználónak visszejelezni, hogy a lap, az adat frissült (yellow fade technik) elhiszi-e egyáltalán, hogy ilyen gyorsan megtörtént a változás, ha minden egyből megtörténik hogyan tudja visszacsinálni? undo, back?
4

hűűű

Táskai Zsolt · 2005. Nov. 3. (Cs), 13.58
Janó kommentjéig nem is értettem, hogy miről lehet itt szakdolgozatot írni (fantáziátlan fejemmel)! Azt hittem, a témában már mindent leírtak, és azt, hogy már magam is olvastam minden fő komponensről. ebből a nézőpontból egy ilyen dolgozat google+fordítómunkává silányulna. pedig dehogy!
1. köszönöm a horizonttágítást Janónak
2. most már nehogy egy vacak fordítást kérj tőlük ezek után!
üdv,
Tasi
5

Félreértés

Nagy Gusztáv · 2005. Nov. 3. (Cs), 16.29
Úgy látszik, félreérthető volt.
Ez két cím, két külön szakdolgozat, nincs közvetlen közük egymáshoz.

Nagy Gusztáv
http://nagygusztav.hu