ugrás a tartalomhoz

Mi a fejlődés következő lépcsője?

Vitaleas · 2008. Okt. 28. (K), 23.43
Abban kérnék ötleteket,hogyha az ember már túl van a php alapjain(pl megírtam egy gagyibb fórumot meg elolvastam a php 24 órát) akkor milyen irányba lehet/érdemes továbbfejlődni. Konkrétan nektek mi volt az alapok után a következő lépcső a profizmus felé?

Itt igazából konkrét kihívást jelentő feladat elvégzésére vagy komolyabb tanagyag elsajátítására gondolok. Na meg ugye milyen tudás felé érdemes elmenni, amivel pénzt is lehet keresni mondjuk webes alkalmazásfejlesztésben.
 
1

Ha a PHP-n belül maradsz, akkor

Nagy Gusztáv · 2008. Okt. 29. (Sze), 00.40
PHP fejlesztés felsőfokon

Egyébként pl. OOP, keretrendszerek, CMS-ek...
2

Miért

Max Logan · 2008. Okt. 29. (Sze), 00.49
Elég hosszan körül lehetne írni azt, hogy hogyan és hova (ami egyébként minden egyes embernél egyedi folyamat). Egy a fontos, hogy a miért vezéreljen, akkor nem tudsz rossz irányba menni ...
3

CMS!

deejayy · 2008. Okt. 29. (Sze), 08.30
Én elkezdtem CMS-eket írni, mivel első munkám is kb. erről szólt, csak elég egyedi volt. Aztán írtam még egyet, aztán megtanultam az OOP alapjait, és írtam még egyet. :) (mindegyiket legalább kétszer implementáltam éles környezetben).

Most webáruházon gondolkodom, meg raktárkezelőn.
4

Nagy terhelés

janoszen · 2008. Okt. 29. (Sze), 09.23
Összehányva: kezdd el nézegetni az OOP-s tervezést (tényleges jó tervezést), a nagy terhelésű rendszereket, mivel lehet egy alkalmazás futását gyorsabbá, jobbá tenni. Nézd meg a munkafolyamatot hatékonyabbá tevő módszereket, adatleképezéseket, frameworköket.
5

OOP és framework

Thoer · 2008. Okt. 29. (Sze), 09.49
Egyetértek az előttem szólóval (proclub), de szerintem a nagy terhelésű rendszerek megismerését tedd egy későbbi stádiumba, mert életszerűbb, hogy kezdőként egy jó darabig nem lesz rá szükséged: (Illetve ha mégis akkor úgyis egy olyan csapatban fogsz találkozni vele, ahol lesz aki ért hozzá és megmutatja.) Szerintem az OOP megismerése és biztos használata a legfontosabb. Ha ez megvan akkor szerintem a php keretrendszerek megismerésével tudsz leggyorsabban releváns dolgokat megtanulni, úgy mint projekt felépítés, optimális függvényhosszúság, kommentezés, dokumentáció és lehetőleg MVC kódszervezés.

Ha úgy érzed, hogy ez is megvan akkor nézz körül a CMS rendszerek között és tanulmányozd a legszimpatikusabbakat. Ezek már egy fokkal bonyolultabbak és emiatt sokszor még a legismertebbekben is előfordulnak jelentős hiányosságok. Ha már ezeket is max. pár óra alatt nagyjából átlátod, akkor jöhet szerintem a következő szint. (Nagy terhelésű rendszerek, egyéb scriptnyelvek :) )

PS: Én is átestem a "saját CMS 3x" őrültségen, de ezt nem ajánlanám semmiképpen! Tapasztalatot nyersz vele, de egyáltalán nem a leggyorsabb fejlődési út...
6

Saját CMS jó dolog

janoszen · 2008. Okt. 29. (Sze), 10.07
Pedig a saját CMS jó dolog. :) Majd egyszer, ha sok időm lesz. :D

Egyébként még egy dolgot tanulj meg. Hibát keresni. xdebug vagy Zend Debugger, de viharos sebességgel lépj tovább a vardump és az echo világából.
8

Unit Testing

Thoer · 2008. Okt. 29. (Sze), 12.26
Sőt, unit testing ha már itt tartunk, meg ha már az OOP-ben egyetértés is van. (Mondjuk PHPUnit hogy konkrét tippet is adjak.)

Amúgy pontosan mire is jó a saját CMS szerinted? Feltalálod újra a kereket és örülsz, hogy ha a gumi hiányzik is róla, de legalább te csináltad és működik? :)
10

Kerék

janoszen · 2008. Okt. 29. (Sze), 13.42
Akár a kerék öröme is lehet, de inkább az a motiváció, hogy amikor kénytelen vagyok egy ilyen rendszerben dolgozni, akkor dühöngök hogy hogy nem bírták ezt vagy azt (ami nekem kéne) normálisan megcsinálni. Aztán gyorsan meghackelem hogy működjön, de morfondírozok azon, hogy mi lenne akkor, ha egyszer megcsinálnám normálisan... aztán azon is biztos anyázna valaki. ;)
7

Javaslat

tolmi · 2008. Okt. 29. (Sze), 11.11
Ha megvagy a PHP alapjaival, javaslom kezdj el nézelődni más nyelvek háza táján és azokból is sajátíts el néhányat. Javaslom hogy próbálj meg azonosulni a deklaratív programozás koncepciójával is (praktikusan a funkcionális vagy félfunkcionális nyelvekre gondolok itt, bár a logikai programozás is komoly tudatformáló). Ilyenekre gondolok: Java, Ruby, Python, Erlang; tehát a népszerűbbekre.

Ezzel nem fogsz pénzt keresni (legalábbis nem most), viszont képben leszel és nem bigott PHP-s szűklátókörűséggel állsz neki a komoly fejlesztéseknek, hanem nyitott elmével, ismerve a lehetőségeket.

Emellett persze bekapcsolódhatsz egy FLOSS CMS fejlesztésébe is, nekem pl. a Drupal és a hazai közösség hozta el az üdvösséget. Ha szereted hogy sohasem fognak hallani a munkádról, akkor fejleszthetsz saját CMS-t is. Nekem nem jön be ez a cowboy stílus és a névtelenség. ;)
9

Ráér

Thoer · 2008. Okt. 29. (Sze), 12.34
OK, a PHP csak egy hack, abból se a legszebb, de szerintem a kérdezőnek egyelőre bőven meg fog felelni. Majd pár év múlva, amikor már a PHP tényleg megy, ráér körülnézni máshol is. Reméljük addigra kicsit meg is erősödik a Python és Ruby támogatás itthon, mert egyelőre inkább csak a saját szerverre dolgozók számára alternatíva bármelyik.

Ilyen Erlang meg Prolog témákat meg szerintem egy ilyen topikban nem is érdemes felhozni.
11

C-vel ?

Vitaleas · 2008. Okt. 29. (Sze), 19.08
Hi, magam is gondolkodtam, hogy a php mellé tanuljak más nyelvet én magam C++-on agyaltam mivel azzal még anno suliban gyártottunk egyszerűbb programokat.

Van most jövője webes erp-s, pénzügyes területen a C-nek?
12

Na pont ott ahol mondod, van.

tolmi · 2008. Okt. 30. (Cs), 10.45
Na pont ott ahol mondod, van. Annyi a trükk, hogy külföldön (USA-ban) kell próbálkozni, Oracle vagy SAP biztos hogy nemes összegeket fizetne egy gazdasági diplomás C fejlesztőért.

Bár én nem kedvelem a C-t és barátait, de szükséges érteni legalább egy kicsit (inkább többet) hozzá amúgy is bármely területen (még ha nem is fogod aktívan használni).