ugrás a tartalomhoz

Keystroke.ttf megjelenítése Mediawiki esetében

dezse · 2008. Okt. 20. (H), 15.32
Sziasztok!
Ubuntu 8.04-re telepítettem a LAMPP-ot. Korrektül fut.
Ezt követően letöltöttem a Mediawiki-t és bemásoltam az /opt/lampp/htdocs/wiki könyvtárba, majd elindítottam az installálást. Minden rendben lement.
Most anyagokkal töltjük fel a kollégáimmal a wikit.
Az egyik dokumentumban használtam a Keystroke.ttf betűtípust, amellyel szövegkörnyezetben a billentyű kombinációkat tudom megjeleníteni képszerűen.
Az Ubuntura installáltam a betűtípust. Minden alkalmazás alatt tudom használni. Ez alól a webes környezet a kivétel. Firefox, vagy IE alatt a Mediawiki-be integrált dokumentumomban nem jelenik meg ez a betűtípus.
Néztem a Mediawiki dokumentációját, de nem találtam rá megoldást.
Azért tettem fel a kérdést a webszerverek témában, mert valószínűsítem, hogy az Apache-PHP környezetben kell valahol babrálni, de ez már meghaladja az erőmet.
Köszönöm előre is a segítséget.
 
1

ttf install

bonga · 2008. Okt. 20. (H), 15.48
Esetleg próbáld már ki, hogy a windows alá is feltelepíted a betűtípust (Vezérlőpult->Betűtípusok->Fájl->Új betűkészlet telepítése) és utána nézd meg FF és IE alatt, hogy megjelenik-e. Ha akkor sem, akkor a wiki-ben definiált stílusban van rosszul megadva a font neve szvsz...
2

Windows alatt telepítve van,

dezse · 2008. Okt. 20. (H), 16.39
Windows alatt telepítve van, azonban webes környezetben ott sem látszódik.
A wiki-hez nem nyúltam. Minden alap.
Hol lehet a keystroke.ttf fontot hozzáadnom?
Én nem találtam sehol erre hivatkozást. A css-ek nem határoznak meg konkrét dokumentumokra konkrét fontokat (nincs is értelme). A wiki management-ben nem találtam erre lehetőséget, habár ezt elég felszínesen böngésztem át.
Ez egy vállalati how-to akar lenni, ahol a felhasználók korlátozott köre kidolgoz témaköröket.
Én az adott dokumentumot OOo ban írtam, majd wiki formátumba mentettem. A kapott fájl tartalmát beszúrtam egy új wiki dokumentumba. Az eredmény abszolút elfogadható, minden formázási stílus érvényesült, kivéve a már említett betűtípus.
3

css

zila · 2008. Okt. 21. (K), 09.10
A wiki-hez nem nyúltam. Minden alap.

Ez a probléma :)
Nem ismerem a MediaWiki-t, így itt kezdeném az ismerkedést.

Ezen kívül kicsit ismerkednék a web-es technológiákkal is, úgymint css, html. Annyit kell tenned, hogy készítened kell egy saját css osztályt, abban definiálhatod a betűtípust (keystroke), és ahol a szöveget ezzel a betűtípussal akarod megjeleníteni ott ezt a css osztályt rendeled hozzá a bekezdéshez...
4

"Ezen kívül kicsit

dezse · 2008. Okt. 22. (Sze), 07.33
"Ezen kívül kicsit ismerkednék a web-es technológiákkal is"

Hát ezen a terülten azért nem kell az "abc"-vel kezdenem. Magán célból már gyártottam néhány statikus honlapot. :-)))
Azonban a CMS-ekkel semmilyen tapasztalatom sincs, életemben először indítottam el a Wiki-t és tegnap egy Drupált is felraktam a laptopomra. És amint írtam egy lampp-ot is telepítettem, ami szintén egy teljesen ismeretlen terület a számomra. Arra gondoltam, hogy a web szervernek valami köze lehet ebben az értelemben is a környezeti dolgokért, de ezek szerint túl sokat gondoltam a szerver feladatáról. (A Lampp vonatkozásában megveregettem a saját vállamat, mert külső segítség kérése nélkül, kizárólag a doumentációra hagyatkozva sikerült lekorlátoznom a láthatóságot az IP tartomány megadásával. :-)) )
Természetesen megpróbálom a javaslatod szerint a css (jelen esetben a main.css-t) babrálni. Számomra elegendő beágyazni az inkriminált betűtípust, mivel ezen a belső használatú wiki-n kizárólag How-to-kat akarunk megjeleníteni. Ezen szövegeken belül elég sokszor hivatkozhatunk gyorsbillentyűkre, amit a tisztelt felhasználói tábor szívesen látna vizuális formában is.
Most szabin vagyok, de jövő hét szerdán vissza reagálok az eredményről.
Mindenesetre köszi.
5

kliensnek mindegy mi van a szerveren

gex · 2008. Okt. 22. (Sze), 11.25
akármilyen cms-t raksz fel, a kliens úgyis csak a html/css/js részét fogja látni, szóval lehet hogy tényleg kéne egy kicsit ismerkedni a webes technológiákkal. ;) ha csináltál már statikus oldalakat (nem is egyet!) akkor nem tudom miért volt meglepetés az, hogy a css-ben kell átírni a betűtípust.
6

MediaWiki:Common.css

tgr · 2008. Okt. 23. (Cs), 08.51
A wiki MediaWiki:Common.css nevű lapján lehet piszkálni a CSS-t, ha nem nagyon elavult verziót használsz (talán 1.10-től van ilyen). Persze jó a main.css is, csak úgy körülményesebb pl. frissíteni.

Amúgy pedig Firebug a barátod, és tényleg nincs sok jelentősége HTML oldal betűtípusánál, hogy milyen szerveroldali technológiát használsz.

Ha viszont azt szeretnéd, hogy mindenki el tudja olvasni az oldalt, akkor is, ha nem telepítette magának előzetesen a betűtípust, az egy bonyolultabb dolog. sIFR és hasonló technikákkal lehet próbálkozni.