ugrás a tartalomhoz

PHP5-ön belüli verzióváltás kérdése

kalamona · 2008. Okt. 16. (Cs), 07.51
Sziasztok!

PHP 5-ön belüli legújabb stabil verzióra (5.2.6) frissítéskor van esély rá, hogy a korábbi (de már PHP5-ös) verzión működő oldalakkal bármi probléma felmerül? Tehát megváltozhatott velemilyen funkció működése? Vagy bátran megléphető ez? Vagy csak akkor nincs para, ha a második verziószámjegy is stimmel (tehát 5.2.0-től)?

Ha nem 110%, hogy nem lesz váratlan fordulat, akkor van kéznél egy link vagy ötlet, hogy hogyan lehetne az új verziót csak az újonnan készült oldalak számára biztosítani az régieknek továbbra is a régit?

Köszönöm szépen!
 
1

Nem kéne

janoszen · 2008. Okt. 16. (Cs), 09.38
Nézd meg a change logot, de ha probléma merül föl, akkor az bug, nem feature. Ergó nem kéne problémát okozzon. Egyébként ha lemásolod a PHP binárisokat és mondjuk két külön Apache példányt indítasz pl két külön IP címen vagy FastCGI-al az egyiket. Sajnos egyetlen értelmes oprendszer sem támogatja két azonos major verziószámú PHP tartását egy gépen, ergó valszeg kézzel kell fordítani.
2

Úgy néz ki okés lesz...

kalamona · 2008. Okt. 18. (Szo), 12.52
...legalábbis semmi intő jellel nem találkoztam eddig. Mindenesetre kéznél lesznek a backupok. :) Köszi az infót.

Viszont ez tényleg gáz, hogy ennyire nem támogatott egy ilyen valószínűleg nagyon sokakat érintő szituáció. És nem csak ezt találtam furcsának, most hogy kicsit jobban körülnéztem a php verziók háza táján. Itt nincs olyan, hogy bugfix kiadás, csak sorban jönnek a verziók... van amiben új funkciók is felbukkannak, és nem derül ki, hogy meddig terjednek a kompatibilitási határok. Nincs lefektetve, hogy mi a három verzió-összetevő szerepe. Akkor vajon miért van három? És ezeken kívül még persze rc-k és alfák-béták is előfordulnak, de az vágül is más tészta, sok vizet nem zavar...

5.2.6 Released: 01 May 2008
5.2.5 Released: 08 November 2007
5.2.4 Released: 30 August 2007
5.2.3 Released: 31 May 2007

Egy-egy kiadás között sok idő eltelik ahhoz, hibajavításként lehessen tekinteni rá. Rengeteg oldal alatt dorombol php, azt gondolom, egy 2-3 hetes hibánál már roppant jó esély van rá, hogy készüljenek azt kihasználó huncutságok. Fél év egy bugfixig.... jó ég. Közben meg a Linuxos csomagkezelés úgy van kitalálva, hogy gyengéd masszirozás legyen egy ilyen bugfix kiadás letöltés, szóval még az sem lehet indokként felhozni, hogy persze majd hetene hegesztem azt a sz...erencsétlent.
3

Ez már csak ilyen

janoszen · 2008. Okt. 18. (Szo), 16.01
A PHP már csak ilyen. Ha van egy kis időd, nézegesd a C forrását és alkoss véleményt magadnak. Én úgy látom, hogy a kódbázis felét ki kéne vágni a másik felében pedig megjavítani a következetlenségeket és máris egészen király nyelvet kapnánk.