ugrás a tartalomhoz

események "megelőzése" javascripttel

kalamona · 2008. Okt. 13. (H), 14.55
Sziasztok!

Javascriptben hogyan lehet valamilyen böngészőbeli történést megelőzni? Például egy mezőbe csak bizonyos karaktereket szeretnék engedni bevinni, és azt szeretném, hogy be se kerüljön a szövegmezőbe ami nem engedélyezett. Hogyan előzhetem meg, hogy a böngésző megjelenítse? Tudom, hogy létezik erre több kész megoldás, de most engem az elv érdekelne elsősorban, mert más hasonló problémákat is szeretnék megoldani és szeretném érteni, hogy hogyan lehetséges ez.

Tehát bármilyen esemény előtt futtatatni js kódot, és bizonyos feltétel nem teljesülése esetén megszakítani még mielőtt bekövetkezne. (legyen az checkbox bejelölése, szövegmezőbe írás, vagy bármi...)

Tudtok adni egy kis támpontot ezzel kapcsolatban?

Köszönöm!
 
2

input mask

demo · 2008. Okt. 13. (H), 18.46
... csatlakozom utánam szólóhoz ...
1

Események lekezelése

Poetro · 2008. Okt. 13. (H), 16.34
Amikor egy esemény történik a böngészőben, arra ráakaszkodhatsz JavaScript-tel, és felülbírálhatod annak hatását.
Vegyük például egy link click eseményét. Ha ráakaszkodsz, és false-t adsz vissza, akkor a link nem fejti ki alapvető hatását (betölti az oldalt, amire a link mutatat), hanem valami egészen más történik.
Hasonlóan megteheted checkbox-okkal, hogy amikor azt megváltoztatja a felhasználó, te felülbírálod, és visszaállítod az értéket, vagy valami egészen mást hajtasz végre.

Ajánlom figyelmedbe:
http://www.google.hu/search?q=JavaScript+event+handling
3

weblabor cikk

gex · 2008. Okt. 14. (K), 04.12
egy kicsit régi, kicsit poros, de szerintem mindenképpen hasznos olvasmány az alapok megértéséhez. aztán utána lehet továbbfejlődni.
http://weblabor.hu/cikkek/diszkretjavascript