ugrás a tartalomhoz

AJAX egy menuhoz

zoliky · 2008. Okt. 13. (H), 09.31
Egy oldal beolvasasahoz erdemes AJAX-ot hasznalni ? Peldaul ha raklikelek egy linkre a menubol, a lekert tartalmat be tudom olvasni "jQuery load"-al ?

Persze gondolok azokra a felhasznalokra is amelyek nem hasznalnak Javascript-et. En ugy gondoltam, hogy ez talan gyorsitana, nem kene mindent ujra betolteni! az en esetemben csak a tartalmat kerem le.

Lehet, hogy kicsit tulzok es nem ilyen celra talaltak ki az AJAX-ot :) talan csak urlapokra.
 
1

Arra találták ki, amire használod (nem csak űrlapokra). Nem ördö

Fraki · 2008. Okt. 13. (H), 10.14
Arra találták ki, amire használod (nem csak űrlapokra). Nem ördögtől való gondolat az ajaxos oldalbetöltés sem. Hogy nálad mennyire jó ötlet, az ezer dologtól függ.
2

mekkora a menü?

Szekeres Gergő · 2008. Okt. 13. (H), 14.30
valamikor érdemes, például ha egy nagyon nagy fa a menü, így megspórolsz egy csomó felesleges letöltést. De ha a főmenük alatti 3 db almenüre akarod használni, akkor tényleg ágyúval verébre..
3

Meg még függ attól is, hogy adminfelület/RIA vagy portál, ha por

Fraki · 2008. Okt. 13. (H), 16.07
Meg még függ attól is, hogy adminfelület/RIA vagy portál, ha portál, milyen a dizájn, a koncepció, aztán ahogy említetted, mennyire fontos az akadálymentesség stb. stb. Számba kell venni ezeket a szempontokat, aztán érzésre dönteni :)
4

Az AJAX lényege

zojii · 2009. Feb. 16. (H), 08.09
A hagyományos (AJAX nélküli) szinkron web kommunikáció során minden felhasználói interakció kivált egy szerver kérést amire a szerver válasza egy a böngésző által megjelenítendő oldal. Tehát minden kérést követően a szerver elküldi az összes képet, bannert, szöveget szóval mindent amit az aktuális oldal tartalmaz.
Az AJAX (Asynchronous JavaScript and XML) használatával azonban lehetővé válik az, hogy csak a ténylegesen frissülő adatokkal módosítsuk az oldalt. A kérés után tehát a válasz csak a felhasználni kívánt információ. Az aszinkron kommunikációnak még számos előnye van, de miután ez napjainkban ezt a technikát egyre inkább felkapják az interneten magyar és angol nyelven is temérdek információ található erről.
Érdemes ezzel mélyebben foglalkozni.