ugrás a tartalomhoz

Webfejlesztés 18 alatt

rockybro · 2008. Szep. 28. (V), 11.18
Üdv!

A helyzet a következő:

Kezdő webfejlesztő vagyok, és szeretnék mostanában(kb egy év múlva) honlapok készítésével pénzt keresni. A probléma az, hogy még csak 16 éves vagyok. Hogyan lehetne legálisan megoldani, hogy dolgozhassak? Gondoltam pl ilyenekre, hogy jóapám nevén futtatom a bizniszt.. Sajnos nem ismerem az erre vonatkozó szabályokat, meg törvényeket, meg ilyesmiket.. Láttam már olyat, hogy valakinek 16 évesen már webfejlesztő cége volt, megkerülve a törvényeket, tök legálisan.

Még nem most van szükségem arra, hogy tudjam, hogyan lehet megoldani, de mégis szeretném tudni, hogy milyen esélyekkel indulok a jövőben.

A válaszotokat előre is köszönöm!
 
1

Ügyvéd

Török Gábor · 2008. Szep. 28. (V), 11.25
Keress fel egy ügyvédet. Amúgy meg inkább tanulj még, lesz időd bőven, amikor dolgoznod kell.
3

Hangulatromboló, te :)

tolmi · 2008. Szep. 28. (V), 13.04
Hadd csinálja, ne vedd el a kedvét! Szerintem minél korábban kezdi és még élvezi is, annál jobb. Másrészt minél előbb kezdi el megtapasztalni a valós felelősséget, annál könnyebb dolga lesz.

Én támogatok minden ilyen dolgot. Két javaslatom lenne csak:
1) Ne szállj el, ne hidd soha hogy átlagon felüli vagy (ez sajnos fiatalabbaknál rendszeresen megtörténik és pofáraeséssel végződik)
2) Aktívkodj a közösségekben, fejlessz open source szoftvereket vagy kapcsolódj be már futó open source szoftverek fejlesztésébe. Ezzel élezheted a körmeid és fényezheted a saját hírneved viszonylag büntetlenül. Hidd el, manapság messzire lehet jutni ezzel a szakmában.
2

Ugyved, konyvelo stb. Ok a

efpe · 2008. Szep. 28. (V), 12.21
Ugyved, konyvelo stb. Ok a barataid. Meg valami kek konyv. Talan 7-es adoszamot is kaphatsz, bar az lehet korhoz kotott. Nekem anno konyvelo segitett eligazodni az ilyenekben, bar mar 18 felett jartam.
4

18 év alatt kötve hiszem

NetBandita · 2008. Szep. 28. (V), 13.19
Amit mondani fogok, korántsem a szakmai megalapozottság mondatja velem, de abból indulok ki, hogy 16 évesen legfeljebb akkor lehet saját céged/vállalkozói igazolványod stb., ha összeházasodsz valakivel a gyámhatóság engedélyével, mert akkor már 16 évesen teljesen cselekvőképessé válsz. A cselekvőképesség mibenlétéről a Jogi Lexikonon is tájékozódhatsz.

Arra viszont van lehetőség, hogy ha mondjuk az édesapádnak van egy társasága, akkor kibővíti a tevékenységi körét olyasmikkel, amire neked szükséged van (ld. TEÁOR '08) és alkalmaz téged.

Akárhogy is, keress fel egy végzett jogászt, aki biztos tud neked nálamnál hitelesebb jogi tanácsokat osztogatni.

Az sem elvetendő ötlet, ha 18 éves korodig inkább csak kicsiben és szívességi alapon dolgozol, hogy referenciákat és tapasztalatot gyűjts.

OFF
Aki megkerüli a törvényeket, hogy lehet legális? :)
/OFF
7

ez lesz...

rockybro · 2008. Szep. 28. (V), 16.57
Az sem elvetendő ötlet, ha 18 éves korodig inkább csak kicsiben és szívességi alapon dolgozol, hogy referenciákat és tapasztalatot gyűjts.

Valószínűleg ezt fogom tenni.. meg fejlesztem magam még néhány évig, aztán majd utána gondolkodok nagyban..
5

Szintén nem vagyok jogász!

solkprog · 2008. Szep. 28. (V), 15.10
Szerintem a legegyszerűbb pont az amit mondtál! Apud nevében fut a cég, és ő "alkalmaz". Sőt még ki is lehet használni hogy diák vagy mert ha diákszövetkezeten keresztül "alkalmaz" akkor kevesebb adót kell utánad fizetnie (fizetned). Én úgy tudom hogy diákszövetkezet nélkül nincs adókedvezmény (ez is egy hülye törvény).

Amikor aktuális lesz a téma (pénzért vállalnál munkát) akkor menny el ügyvédhez, könyvelőhöz.

üdv,
Balázs
6

Ez jól hangzik... de valahogy

rockybro · 2008. Szep. 28. (V), 16.52
Ez jól hangzik... de valahogy cég nélkül kéne megoldani, mer nem nagyon szeretnék bt-ben meg ilyesmikben gondolkodni, mert azért elég sokat kell fizetni.. és hogyan lehet diákszövetkezeten keresztül alkalmazni?
8

bekopogsz

solkprog · 2008. Szep. 28. (V), 17.17
"..cég nélkül kéne megoldani.." Javítsatok ki ha tévednék de cég/vállalkozó féleség nélkül nem vagy számlaképes.
Diákszövetkezet: Cég bekopog egy diákszövetkezethez, hogy kell x diák y időre és z órabért tudunk fizetni. Azok meg boldogan elintézik. Te esetedben ez annyival módosulna hogy a diákszövetkezet nem kell keressen embert mert már megvan.

üdv,
Balázs
9

Ha vállalkozósan, cég nélkül

rockybro · 2008. Szep. 28. (V), 17.31
Ha vállalkozósan, cég nélkül megoldható, akkor oké...
10

Egyéni vállalkozás másodállásban

Max Logan · 2008. Szep. 28. (V), 18.31
Ha akarsz számlát adni, akkor egyéni vállalkozást kell csinálni másodállásban. Apudnak megmondod, hogy váltsa ki a vállalkozói igazolványt. Mivel van főállása, ezért a járulékokat ott befizetik utána. Ergo, ha nincsen egy fillér bevételed sem, akkor nem kell neked fizetni az államnak semmit (leszámítva az indulási költséget, ami kb. 2.500 Ft az erkölcsi bizonyítványért és 10.000 Ft illeték a vállalkozói igazolványért). Az indulási költséget leszámítva havi kb. 5-10.000 Ft a könyvelő díja, valamint a tiszta nyereséged után kell adózni az állam felé (ennek mértéke sok mindentől függ, de kb. a tiszta nyereség felé az amit állambácsinak be kell fizetni).

Ha nem akarsz számlát adni, akkor a legegyszerűbb megoldás a megbízási szerződés. Beszélj egy könyvelővel, hogy mondja el mit és hogyan kell csinálni, ha megbízási szerződéssel szeretnél dolgozni (persze hivatalosan nem te, hanem a apud fog szerződni).

Ui.: Ha később egyetemista leszel, akkor pedig te magad is kiválthatod a vállalkozói igazolványt, mert lehet suli mellett is. Azt most nem mondom meg, hogy csak felsőoktatás mellett lehet ilyet, vagy már középsuliban is, ha elmúltál 18.
11

Ott a pont!

rockybro · 2008. Szep. 28. (V), 19.09
Ott a pont! Ez számomra a legoptimálisabb megoldás, ha minden úgy van, ahogy mondtad..

Szóval, ha jól értelmezem, akkor a vállalkozói igazolvány plusz az erkölcsi bizonyítvány árán kívül csak akkor kell fizetni plusz pénzt, ha van bevétel. Tehát mondjuk decemberben apukám kiváltja a kiváltanivalókat, és egészen mondjuk februárig nincs bevétel, akkor addig nem kell fizetni pluszköltségeket (könyvelő stb.)?
12

Költségek

Max Logan · 2008. Szep. 28. (V), 19.48
Nos, indulási költség a kb. 2.500 Ft-os erkölcsi bizonyítvány, a 10.000 Ft-os illeték amit az okmányiroda által adott csekken kell befizetni. Ezen kívül amint kiváltod a vállalkozóit mész a könyvelőhöz és neki havi kb. 5-10.000 Ft lesz a díja, amiért a könyvelést csinálja. Ezen kívül még kell venni számlatömböt kb. 600 Ft-ért, valamint érdemes (de nem kötelező egyéni vállalkozónak) egy banknál üzleti számlát nyitni (az OTP-nál már van havi 990 Ft-ért).

Tehát az indulás kb. 13.000 Ft valamint havi 5-10.000 Ft a könyvelő. Ha van bevétel, akkor az után adózni kell (részletekért kérdezd a könyvelőt).

Ui.: A vállalkozói kiváltásakor érdemes minden olyan tevékenységet felvenni, ami szóba kerülhet később, így lehet melózni ezerrel a főállás mellett ...
13

De akkor is kell könyvelő, ha

rockybro · 2008. Szep. 28. (V), 20.01
De akkor is kell könyvelő, ha 0Ft a bevétel és a kiadás is egy adott hónapban?
16

ez édes :)

vektorsün · 2008. Szep. 29. (H), 20.31
dehát hogyne kéne, meg kell állapítania valakinek azt a nullát is bevétel oldalon (le kell könyvelnie), kiadásra meg számláz neked
14

Az egyéni vállalkozásról

NetBandita · 2008. Szep. 28. (V), 23.46
Azt ajánlom, hogy még mielőtt belevágnál, olvasd el a Magyarország.hu weboldalt ezzel kapcsolatosan.
15

Én vagyok vak?

Poetro · 2008. Szep. 29. (H), 19.54
Csak én vagyok vak, vagy tényleg nincs életkorbeli korlátozás?
17

Hmmm

fchris82 · 2008. Szep. 30. (K), 00.47
Amikor én voltam kiváltani, a hölgy fiatalabbnak nézett, mint 18, és szólt is, hogy sajnos csak 18-tól lehet. Ez sztem azóta se változott. Aztán mutattam személyit és neki is láttunk :) De ha bemész az illetékes önkormányzathoz, szívesen segítenek neked ügyvéd nélkül is. Csak vidd apádat is.