ugrás a tartalomhoz

metaprogramozás

A JavaScript metaprogramozása

Ustak · 2008. Nov. 28. (P), 16.01
A JavaScript metaprogramozása
Kedves olvasó! Az a célom e cikkel, hogy egy picit elkalandozzunk a mindennapok feladat orientált kódjától, és a JavaScriptet egy másik oldaláról nézzük meg. Hogy tűnődjünk egy kicsit a miérteken, az okokon, összeszedtem gondolatébresztőnek azokat a kérdéseket, melyekbe jómagam nap mint nap belebotlottam, és belebotlok még a mai napig is. Egy olyan összefoglalást próbálok adni, mely szétszórva megtalálható a weben, mégis így összegyűjtve talán nem sok helyen látjuk. Mivel nem szigorúan egy témáról van szó, és uncsi is sokat olvasni, csapongani fogunk ide-oda, és az is biztos, hogy bár egy ilyen cikk megírásakor az ember utánanéz dolgoknak, azért választ mindenre nem fogunk találni.

Megpróbáltam az egyszerűbb dolgokkal indulni, és a bonyolultabbak felé haladni. Ha használod a Firefox Firebug nevezetű hasznos kis kiegészítőjét, akkor bátran ollózd bele a példákat, és játszadozz velük. Legtöbbjük elméleti, bár igyekeztem pár életszerűbb esetet közéjük csempészni. Szintén elő fog tűnni pár jQuery által támogatott példa is, mely nem a reklám helye, de biztosan rajtam kívül is sokan használják még.

JavaScript metaprogramozás

Bártházi András · 2007. Már. 22. (Cs), 21.25
Van egy nagyon érdekes, és valószínűleg sok olvasónknak az újdonság erejével ható programozási módszer, a metaprogramozás. A lényege, hogy olyan programokat írjunk, melyek további programokat írnak. Ennek persze van jópár szintje, például nem feltétlenül kell valóban új program forrásnak születnie fájlszinten, azt egy dinamikus nyelv a memóriában is össze tudja állítani. Erre az alapvetésre épít a Ruby on Rails is, sokak tetszésére, most azonban egy érdekes prezentációból azt tudhatjuk meg, hogy erre a JavaScript is képes.