ugrás a tartalomhoz

[xcv.hu] » Az Ön életrajza

fg68 · 2004. Okt. 2. (Szo), 14.43
XML kezelés javascripttel és XSL-lel
 
1

kritka

bbalint · 2004. Okt. 2. (Szo), 22.54
miért nincs ennek a dolognak DTD-je? vagy egy xcv namespace-je, hogy lehessen kombinálni más XML szépségekkel ...
a magam részéről egy DTD sokkal olvashatóbb (lenne), mint egy ilyen szerkezeti leírás

illetve, a nyelvet jobb lenne az xml:lang attribútummal megvalósítani és ISO nyelv-kódokat használni - az XCV elem LANGUAGE, a LANGUAGE elem LANG attribútumánál és a MOTHERTONGUE elem-nek is csak ilyen kéne legyen a tart alma ...
meg nemzetközi dátumformátumot, ahogy azt a W3C QA javasolja vagy ahogyan az xmlschema ajánlásban vala
és kisbetűs elem és attribútum neveket.

és, miért ne lehet(ne) egy XCV-be csomagolni az összes nyelven a CV-t? ha változik a web oldalam, akkor írjam át mindebe'?
szóval, pl bizonyos elemekből jobb lenne több is:
weboldalból - ha olyan kedvem van hogy felsorolom az összes régebbit is
e-mail címből - van akinek ebből is sok van, "biztos ami biztos" alapon; vagy csak azért, mert van egy publikus amit nem fél az ember a spam-botok számára előrhetővé tenni, meg egy másik, magán cím is ...
telefonszámból - miért ne lehetne tíz mobil telefonom és két otthoni készülékem? a mobiltelefonszám is csak egy telefonszám, inkább külön kéne jelölni

végül: lehetne valid is az oldal, hamár ennyire XML-et csinálgatunk nem lehet olyan nehéz érvényes XHTML kódot generálni

bbalint
2

DTD

bbalint · 2004. Okt. 3. (V), 00.51
csináltam valami DTD-féleményt ...

a generált dokumentum elejére, az XML prológus (<?xml ... ?>) és feldolgozási utasítások (PI - <?xml-stylesheet ...?>) után kell megadni a DTD-t, jelen esetben az alább módon:
<!DOCTYPE XCV PUBLIC "-//XCV//DTD XCV 1.01//HU" "http://webwater.hu/~bbalint/xcv-1.dtd">

és már lehet is validálni - ha minden szép és jó, a W3C Validátora aszongya rá, hogy érvényes 1.0 dokumentum

bbalint
3

xcv

fg68 · 2004. Okt. 3. (V), 22.22
szia,

köszönöm a kritikát!
akkor a válaszaim:

1. miért nincs DTD?
van, csak nem tettem fel. Ennek egyelőre 2 oka van:

a,
elsősorban nem technikai céllal készítettem az oldalt, tehát aki ezt a formátumot érteni akarja, annnak bőven elég a fenti leírás, mert a DTD-t úgysem érti meg ... Aki meg programot írna rá, az vagy könnyen rájön, vagy ha nem (azért ezt nem hiszem), akkor elküldöm neki a DTD-t.

b,
a letölthető elemeket szabadon módosíthatóvá tettem - vagyis, amit letöltesz, azt külön engedély nélkül lehet piszkálgatni. A DTD-t nem szeretném, hogy bárki megváltoztassa. Tudom, ezt is oda lehetne írni, de most így alakult ;)


2. ISO nyelv kódok
http://www.w3.org/WAI/ER/IG/ert/iso639.htm

ez alapján vettem ki a kódokat (3 letter codes)

Az anyanyelvre nem tartottam fontosnak, hogy kódolva legyen és különben sem kötelező megadni. Meg egyelőre csak kivettem a leggyakrabban használt nyelveket, amiket később bővíthetek. Pl. egy lány már el is készítette a holland fordítását is az alap XSL-nek, mert látta, hogy nincs és felajánlotta, hogy megcsinálja. Na így fognak bővülni a nyelvek :)

3. dátum formátum
én ilyen beírásokat is el tudok képzelni: jelenleg, 2002 tavasz, 1999 október, stb. Nem hiszem, hogy mindenki napra pontosan emlékszik, hogy mettől meddig dolgozott valahol.

4. egy XCV-ben az összes
Szerintem mindenki külön doksiban küldi el a CV-jét, ha az több nyelven van. Itt ez volt a szempont.

5. több elem
Vegyük úgy, hogy amiket megadsz, azok a "primary" elérhetőségeid. Nyilván azt adod meg, amin a legjobban megtalálnak - szerintem ez az elsődleges érdeked és nem az, hogy megadhatod mind a 10 mobilod számát, hogy ha az egyiken foglalt lennél, akkor majd hívnak a másikon. Na ne ;)

6. valid
Valóban, a generator-t elfelejtettem validálni. Köszi, ki fogom javítani!


Viszont 1 óriási problémám van: a Mozilla behal, ha http-n próbálom megnézni az xml fájlokat. Pl. ott van az egyedi stílusok közt 3 darab: ha fájlként nyitom meg, szépen megjelenik, ha http-n, akkor teljesen behal. Erre 5let?

Még1x: köszönöm a véleményeket!
4

kér és

bbalint · 2004. Okt. 3. (V), 23.13
akkor hát, szeretnék egy DTD-t de nagyon. bbalint##kukac##netposta.net - van ilyen e-mail címem,

2, (szvsz) jobbak volnának az esetleges "nyelvjárást" is tartalmazó nyelvkódok ...

5, én szeretem a lehetőségeket. pl "technikailag" (DTD) úgy lenne definiálva a dolog, hogy több ilyen elérhetőséget megadhatsz, amik közül mondjuk egyet megjelölsz a PRIMARY attribútummal (vagy valahogy)

7. telefonszám
(szvsz) nem külön mobile elem kéne, hanem egy MOBILE "logika" attribútum a PHONE elem-hez ... nekem így logikus, mert a mobiltelefonszám is csak egy egyszerű telefonszám "mobil" jelzővel

"kis" kérdés: miért nagybötűs elem-nevek vannak használva?

Firefox nálam is megmurdált amikor nézni akartam a stíluslapok ... lehet valami bogár van a gépezetben,

bbalint