ugrás a tartalomhoz

Álmaink keretrendszere I. - Bevezetés és koncepciók

tolmi · 2008. Júl. 1. (K), 16.38
PHP-s keretrendszer fejlesztése közben alkalmazott koncepciók, minták és elképzelések, amelyeket a napi munkában is haszonnal forgathatunk
 
1

Nulla információ van a cikkben.

Fraki · 2008. Júl. 1. (K), 21.00
Nulla információ van a cikkben.
2

Gondolom én ...

Max Logan · 2008. Júl. 1. (K), 21.12
... azért, mert ez még csak a bevezetés, hogy miről is fog szólni a cikksorozat. Nem egy olyan sorozattal találkoztam már számtech világban, hogy az első cikk még csak bemutatja, hogy miről fog szólni az egész. Amolyan figyelemfelkeletés. Ennek a célnak tökéletesen megfelelt, engem legalábbis - mint éppen egy saját keretrendszert fabrikálót - megfogott és már bookmarkoltam is. Várom a további cikkeket ...
3

ambíciózus

virág · 2008. Júl. 1. (K), 22.08
Ambíciózus az írás, talán picit szerénytelen is. :) De ez nem baj, hiszen egy valódi keretrendszer fejlesztése nem kis feladat, szükség lesz önbizalomra az elkészítéséhez. Én picit a "nyílt forráskód" részt hiányolom, mert szerintem egyedül, vagy egy belterjes csapattal eléggé bizonytalan egy általános célú rendszer fejlesztése, lásd pl. a Symfonyt, amit sokan fejlesztenek mégis milyen sok a hibajavítás.

A tervezésnél az MVC használata ma már közhely (a PHP-ban is), ettől még nem lesz valami jó, az OOP is kézenfekvőnek tűnik, de tényleg kevés az infó, várom a folytatást. Sok sikert!
4

Én is sok sikert kívánok.

Fraki · 2008. Júl. 2. (Sze), 03.58
Hát nekem az jutott róla eszembe, hogy sok beszédnek sok az alja, és hogy közhelytenger. Én információ alatt a koncepciót/ötletet/motivációt értettem, de nem sok ilyet találtam.

De ha ez egy keretrendszer-írási gyakorlat akar lenni, akkor persze más a helyzet, hajrá (csak a címe kicsit mást sugall).

Egyébként aranyos az ambíciózus, távolról közelítő hangvétel. Fiatalság, bolondság :-)

(PS. A jó koncepció ismertetőjele a megkülönböztető jegy felmutatása. Miben új/más, amit alkotni fogok attól, ami van. De ismétlem, gyakorlat esetében nem kell (feltétlenül) eredetinek lenni.)
5

Lehet én értem félre ...

Max Logan · 2008. Júl. 2. (Sze), 11.31
... a cikk írójának tervét, de szerintem ő végig akar vinni egy keretrendszer fejlesztést és ezt egy cikksorozat formájában publikálni, hogy ezzel is segítse a hasonló kaliberű fejlesztés iránt érdeklődők munkáját.

Egy idézet a cikkből:
[...]A cél nem a világ eddigi legjobb, legszebb, legelegánsabb és leggyorsabb keretrendszerének a létrehozása, hanem az elvek és minták bemutatása, amelyeket én praktikusnak vagy hasznosnak találtam. Reményeim szerint a sorozat végeztével azon túl, hogy egy működő, valós fejlesztésben is felhasználható keretrendszerhez jutunk, megismerkedünk a koncepciókkal is, amelyek a webfejlesztők életét könnyebbé (vagy éppen ellenkezőleg, gyötrelemmé) teszik.[...]

Ez alapján nem egy új, tökéletes keretrendszer fejlesztése a cél, hanem elméleti és gyakorlati tudás átadása egy konkrét példán keresztül. Ami szerintem jobb mint a száraz elmélet böngészése és talán tévutakra lépés pl. egy (tervezési mintákkal ismerkedő) lelkes PHP-s esetében.

Tehát ez a cikksorozat (szerintem) nem vérprofiknak készül, hanem azon lelkes haladóknak, akik meg akarják ismerni az elméleti hátteret; ennek a tudásnak a birtokában pedig hatékonyabban tudnak majd dolgozni.

Ps.: Ténykérdés, hogy a cikksorozat általam vélt célja és a cím egy kicsit elbeszél egymás mellett (mondhatjuk úgy is, hogy kicsit nagyképű és félrevezető a cím).
6

Szummaválasz

tolmi · 2008. Júl. 2. (Sze), 12.35
Sziasztok!

Igyekszem válaszolni mindenkinek ebben a hozzászólásban, ha nem gond.

Először a címről, a cikk céljáról néhány gondolat:
- A cím figyelemfelkeltő, sőt direkt túlzó akart lenni, hiszen szeretném megragadni azok figyelmét, akiket érdekelne a téma. Ezek szerint sikerült elérnem a célom vele ;)
- A bejegyzés információtartalma, ha valaki arra számított hogy itt valami kézzelfoghatót kap, tényleg csalódás lehet, de szeretném felhívni a figyelmeteket rá, hogy itt nem a konkrét keretrendszer a lényeg, hanem a módszertan, az elmélet, az ötletek. Ezen cikk témája már magában is egy fontos módszert igyekszik sugallni, mégpedig azt, hogy hogyan is kell nekiállni egy rendszer tervezéséhez. Nagyon remélem hogy sikerült megragani az érdeklődők fantáziáját, most egy pár napig azon álmodoznak ők is, hogy vajon nekik mi lenne a fontos egy ilyen rendszerben, ők mit tartanának fontosnak, szerintük hol tévedek vagy éppen eszükbe juttattam fontos szempontokat. Az időszak, ami a következő cikkig terjed remélhetőleg elég lesz, hogy kiálmodozzuk magunkat és rendbe tegyük az elvárásainkat az elkövetkező nagy munkára.

virág, említetted hogy hiányolod az opensource motívumokat. Ezen bevallom meglepődtem. :) Egy publikációsorozat formájában "fejlesztett" szoftver nem tudom hogy hogy lehet nem open source, ha pedig a free software-re gondolsz, akkor majd igyekszem egy klassz licenszt találni neki a következő cikkben, hogy ez se lehessen akadály. Segítsetek és ötletelhetünk együtt is!

Írtad azt is hogy "közhelyek" vannak a cikkben, de gondoljatok csak bele, hogy aki esetleg kezdő, de azért csinált már ezt-azt, túl van néhány egyszerű scripten, annak lehet ismeretlen ez is. Nem szégyellem, de pl. az MVC-t kb egy hónappal ezelőttig én is félreértelmeztem, pedig Fowler úr könyvéből tanultam annó. Mégis az élettapasztalatok után újraolvasva teljesen más értelmet nyert. Szerintem az ismétlés a tudás anyja, az is csak akkor ha rendszeresen tesszük. Mindemellett aki azt várja hogy hibátlan lesz a cikksorozat, az csalódni fog. Semmi sem hibátlan. Ezért is írom, adom közre. Tessék kommentelni és vitázni, mert igazából ez a másik nagy célom a dologgal. Szeretnék egy kis mozgolódást a témában mert meglátásom szerint annyira leült a tudásmegosztás, az információáramlás kis hazánban hogy már én szégyellem magam => elkezdtem írni, hogy ne mondhassa senki hogy nem teszek az ügyért.
(PS. A jó koncepció ismertetőjele a megkülönböztető jegy felmutatása. Miben új/más, amit alkotni fogok attól, ami van. De ismétlem, gyakorlat esetében nem kell (feltétlenül) eredetinek lenni.)

Igen, ez egy gyakorlat. Ha a végén kisül belőle valami jó, akkor az egész közösség, aki valamilyen részben részt vesz benne vagy olvasta, nyert valamit. Idővel majd szeretném bevonni a közösséget aktívabban is a dologba, azonban ez még odébb van. Amikor elérkezünk oda, akkor le fogom írni hogy hogyan és miért így szeretném aktivizálni a közösséget.

Sejtettem hogy a példapad választás - hogy keretrendszert írjunk - fog némi problémát felvetni a hozzáértő közönségben, de úgy véltem ennek mentén lehet a legjobban illusztrálni az elméletet és így a folyamatot, annak eredményét magának fogja érezni valamennyire a kedves olvasó. Majd kiderül!

Mindenesetre a cikksorozatban szereplő információk segítségével nem csak keretrendszert lehet fejleszteni, hanem a szemléletet lehet alkalmazni akár egy webportál fejlesztésére, vagy egy desktop alkalmazás megvalósítására is. Ismétlem: a szemlélet megteremtése a célom elsősorban és ha kisül belőle egy nagyközönség szerint is hasznos alkotás, akkor én nem leszek gátja a dolognak.

Végezetül: Igen, pofátlanul ambíciózus vagyok, de engem így szeretnek ;)