ugrás a tartalomhoz

Web Programming Language Popularity Contest

Hojtsy Gábor · 2007. Feb. 20. (K), 15.08
Összehasonlítás nyilvánosan elérhető adatok alapján
 
1

Go JAVA go

vbence · 2007. Feb. 20. (K), 15.25
Megdobogtatja a szivemet a JAVA vezetése. Kétségtelenül megérdemi az első helyet, mint programozási nyelv, de mint "Web Programming Language" nem hinném, hogy mérvadóak az adatok. Ennyi erővel bekerülhetett volna a c++ is, (van aki a CGI-t szereti).
2

valóban

Hojtsy Gábor · 2007. Feb. 20. (K), 15.59
Valóban, az összehasonlítás nem korrekt emiatt (sem), de érdekes adatok ettől még vannak benne :)
3

flash

krey · 2007. Feb. 20. (K), 20.06
Úgy látszik actionscript-ben senki sem programoz webet :(

üdv. krey
5

Re

Max Logan · 2007. Feb. 20. (K), 21.26
Nem igazán vagyok tisztában azzal, hogy mit lehet összehozni AS-ben, de az biztos, hogy én a flash ellen vagyok ha webfejlesztésről van szó. Mivel elég felkapott lett az AJAX az utóbbi időben, akkor már inkább azzal csináljuk dinamikus dolgokat, a flash pedig maradjon meg a multimédiás kiadványoknak (CD), rajzfilmeknek stb. Félreértés ne essék én nem azt mondom, hogy abszolút ne használjunk flash-t a weben, mert ugye ott vannak a flash alapú zene és videó megjelenítők, de flashre alapozni egy oldalt halva született ötlet (keresők nem tudják indexelni az oldalt, flash player szükséges hozzá, stb.).
6

igaz

krey · 2007. Feb. 20. (K), 21.57
Valamennyire egyetértek azzal amit mondtál, és ez van Flash-hez értek, az AJAX-hoz meg nem annyira. Olyan mintha megtanulnál egy idegennyelvet és egy pár év múlva már senki sem beszélné.

üdv. krey
7

Re

Max Logan · 2007. Feb. 20. (K), 23.52
A hasonlat egész jó, de mégsem. Egy nyelv ha ki is hal, több ezer év telik el. Az informatika olyan gyorsan fejlődik, hogy az elavulás időtartama megfelelően rövid. A flash létjogosultságát nem vitatom, csak több érv szól ellene mint mellette. Jobban mondva a teljesen flash-ben készített oldalak ellen. Egy látványos villogó, mozgó header-höz pedig nem feltétlenül célszerű használni. Bár látványos, de ugyanazt a hatást éri el vele az ember, mint az izgő-mozgó gif-ekkel, hosszú távon idegesítő. Ha a flash azon tulajdonságát nézzük, hogy létrehozhatók pl. animált dobozok, amiket tudunk mozgatni, ergó javítjuk a felhasználói élményt akkor ott tartunk, hogy az egész oldalt flash-ben kell megoldani (ami pl. a sávszél szükséglet és a keresők miatt sem jó). Ezt megoldhatjuk JS-sel is. AJAX-ot nem kell megtanulnod, mert nem egy nyelv, hanem a már meglévő nyelvek vmilyen módon történő összekapcsolása, amivel látványos és hasznos dolgok hozhatók létre.

Nagy eséllyel használsz vmilyen szerver oldali nyelvet, amivel kiszolgálod a dinamikusan változó tartalmat. Ha értesz az AS-hez, akkor nem lehet probléma a JS tanulása, ergó már tudsz is AJAX alkalmazásokat írni. Persze még nagyon sok dolgot kell ismerni ahhoz, hogy tényleg jó alkalmazást tudjál írni, de ezen dolgokat akaratlanul is meg fogod tanulni (ha érdekel, akkor meg pláne), mert a célod eléréséhez szükség lesz új ismeretekre (nálam így volt pl. a .htacces megismerésével, alapvető apache konfigolás a dev környezet kialakításakor - virtual host).

Tehát az AJAX nem egy új nyelv, hanem több nyelv kapcsolata, melyeket külön-külön már használ az ember egy komlyabb honlap felépítéséhez.
8

ne temessük

vbence · 2007. Feb. 21. (Sze), 00.14
Én nem adnám fel a flashre az utolsó kenetet. Csupán a JAVA volt az, ami eddig valóban platformfüggetlen lehetőségeket adott (főleg ha webről van szó). A flashnek szintén sikerült a piac ezen szintű penetrációja (hogy ezt a szót használjam), mégpedig azért mert olyan dolgot ajánlott / ajánl, ami a mezitlábas netezőnek csábító. Ez által vált de facto standardá a multimédiában, és innen nehezen lehetne kirobbantani.
Most, hogy az adobe bábskodik fölötte ide a rozsdás bökőt, kitalálnak egykét dolgot (talán 3D) ami (ismét) mérföldekkel a JavaScript lehetőségei elé repíti.
9

WPF/E

Hodicska Gergely · 2007. Feb. 21. (Sze), 02.21
Most, hogy az adobe bábskodik fölötte ide a rozsdás bökőt, kitalálnak egykét dolgot (talán 3D) ami (ismét) mérföldekkel a JavaScript lehetőségei elé repíti.
Vagy pedig csak behozza? ;) A MS WPF/E cucca talán elég komoly riválisa lehet a Flash-nek. Reklám: az idei webkonferencián lesz a hivatalos bejelentése, pár nappal megelőzve a nemzetközit!


Üdv,
Felhő
10

Meglássuk..

vbence · 2007. Feb. 21. (Sze), 13.07
Én az MS innovációkkal úgy vagyok, hiszem ha látom.. :) A .NETet imádom, kár, hogy nem crossplatform. Fura, hogy a SUN csak ül a babérjain évek óta...
12

nem ül

Rici · 2007. Feb. 21. (Sze), 19.22
Bár apróságok, de nem valószínű, hogy a .NET és C# színre lépése nélkül ilyen hirtelen megjelentek volna az alábbi elemek a Java nyelvben: generikus osztályok (C++ templatekhez hasonlító dologra gondolok), boxing (object típusú változónak lehet értékül adni pl. int változót), enum típus.

Ezek szerintem azt jelentik, hogy verseny van, és nem csak az ilyen apróságok terén, ráadásul nem kiegyenlítetlen, ami valószínűleg csak jó lehet.
4

Érdekes

Rici · 2007. Feb. 20. (K), 20.08
Szerintem ez valami elég nagy butaság. Furcsállom, hogy az ASP.NET, C# és VB.NET külön kategória. Nem tudom, mit mért, és hogyan, de az biztos, hogy ezeket így nincs értelme különválasztani. Ugyanis az ASP.NET az egy platform, míg a C# és a VB.NET nyelvek, amiken lehet programozni az ASP.NET platformra. Tehát ASP.NET programozás nincs C# vagy VB.NET nélkül. És ez a három szelet eléggé nagy ahhoz, hogy egy ilyen hiba nagyon torzítsa a képet. Ráadásul ha ezt a három szeletet összeadnánk, akkor irreálisan nagy szám jönne ki a várhatóhoz képest, szóval tényleg érthetetlen ez a dolog számomra.
11

házi mérés

Hojtsy Gábor · 2007. Feb. 21. (Sze), 16.06
Szerintem azért is érdekes ez az oldal, mert megmutatja, hogy házilag is sokmindent ki lehet már deríteni. Az ASP.NET nyilván a webfejlesztés témakörébe tartozik, a C# és a VB.NET nyilván nem csak. Sőt lehetnek mondjuk jó C# blog bejegyzések, amik "csak" ASP.NET fejlesztőknek hasznosak. Ezért ezek összege nyilván nagyobb, mint az úniója. Az adott eszközökkel "házi méréssel" sajnos nem igazán lehet pontos mérést végezni, ez van.