ugrás a tartalomhoz

PHP erőforrás használatot figyelő kiterjesztés

vbence · 2007. Jan. 19. (P), 15.45
Egy fél éve élesben is működő PHP kiterjesztés erőforrás figyelésre
 
1

szép

connor · 2007. Jan. 20. (Szo), 00.32
Tetszetős! Grat!
2

Cool

janoszen · 2007. Jan. 20. (Szo), 11.48
Király. Most már csak azt kellene kitalálni, hogy lehet ezt szerződésben szabályozni.
3

Köszi

vbence · 2007. Jan. 20. (Szo), 20.50
Köszi a méltatásokat.

A szerződéses dolog az jó kérdés. Mit szóltok ehhez? "Az oldal nem veheti igénybe az (üzleti titok tárgyát képező) harverünket az idő több. mint 20%ában."

Ha össze is akarjuk hasonlítani a különböző szolgáltatókat, akkor már fogósabb. Ha létezne "Hoszting kamara" készíthetne mondjuk 5 fajta referencia-szervert. A low-endtől a fullosig, és így máris lenne fogalmad arról, hogy mit kapsz a pénzadért.

Amúgy most testelem a memóriafoglalást is naplózó változatot, ha van érdeklődés, tudok küldeni pre változatot.
4

teljesítmény igény?

Hodicska Gergely · 2007. Jan. 21. (V), 19.08
Szia!


Tetszik az ötlet, viszont jó lett volna olvasni arról valamit, hogy mennyi a teljesítményigénye a kiterjesztésnek. Pl. ab-vel meghajtani vele és nélküle egy átlagosnak tekinthető oldalt.

Pár észrevétel még: igazából a cikkből explicit nem derül ki, hogy egy saját fejlesztésű kiterjesztésről van szó, ezt érdemes lett volna az elején megemlíteni.

Voltak kezdeti kíséleteim a problémára a microtime fügvénnyel, de ez a megközelítés eleve kudarcra volt ítélve, mivel a szerver egyszerre több kérést szolgál ki (multithread), így a több PHP szál természetesen hatással van egymás futási idejére.
Ez a kiterjesztés esetén is fennáll. ;)

Ezen beállítások felülírhatók .htaccess fájlokban, úgyhogy a php.ini mellett mindenképpen tanácsos az Apache konfigurációban rögzíteni az értékeket a php_admin_* paraméterekkel pl:
Apró typo, ha jól tudom, akkor php_admin_* max. vhost-ban használhatsz, .htaccess esetén a php_* parancsok állnak rendelkezésre.


Üdv,
Felhő
5

azzal nincs gond

vbence · 2007. Jan. 21. (V), 22.33
Ezekszerint javítani kell egykét helyen a fogalmazáson. Az Apache konfigurációt a virtualhostra értettem (oda kell az php_admin_* hogy adott esetben a user ne írhassa felül egy htaccessben, és a saját logját mondjuk devnullra küldje). Így visszaolvasva tényleg nem jön át az alapgondolat.

A kötözködés lepereg rólam... ;)

A teljesítménykülönbség nem mérhető (nekem legalább is nem sikerült). Egy echo "Hello" tipusú php-vel teszteltem. (Gondltam minél kisebb a php dolga, annál szembetűnőbb a válozás)
ab -n 10000 -c 5 http://192.168.0.2/test_simple.php >test_simple.log
De ennél a 10000nél is nagyobb volt az ingadozás két mérés között mintsem, hogy bármi különbséget észre lehetett volna venni bekapcsolt és kikapcsolt állapotban. Ezt az ab-t most használom először, úgyhogy szólj, ha valamit rosszul csináltam.

Majd írok hozzá egy öntömjénező bekezdést is "ezt mind én csináltam" :)
6

win

KergeKacsa · 2007. Jan. 25. (Cs), 20.30
Win alá is fel lehet rakni valahogyan? :)
7

sajnos nem

vbence · 2007. Jan. 26. (P), 12.33
A getrusage rendszerhívás a lelke a dolognak, ami egy unuxis dolog. Windowson csak egy egyszerű időmérés működne + a memória használat. Biztosan van winen hasonló funkció, amit kb 10 egymást követő API hívással lehetne elérni, de ilyetn irányba nem szándékozok fejleszteni a cuccot.
Ha a fejlesztőkörnyezetben szeretnéd banchmarkolni a cuccot, akkor nincs sok értelme. Egy unixon biztos máshogy viselkedik a php kódod. A súlypont teljesen eltolódhat.
8

értem

KergeKacsa · 2007. Jan. 26. (P), 15.41
Értem. Ezzel csak az a baj, hogy bérelt tárhelyen ez a kiterjesztés nem megoldható.
Mindenesetre köszönet érte, virtual pc-n jól fog jönni. :)
9

dl() függvény

vbence · 2007. Feb. 4. (V), 13.06
Ha nem is tudod használni a php.ini-ben, de a dl funkciót sok hoszting hely támogatja. Picit kényelmetenebb módszer, de a kiterjelsztés összes funkciója (elvileg) elérhető így is.