ugrás a tartalomhoz

The Seif Project by Douglas Crockford

Joó Ádám · 2016. Feb. 16. (K), 00.40
Douglas Crockford víziója egy új webről
 
1

Érdekességek

Hidvégi Gábor · 2016. Feb. 16. (K), 12.07
Alapvetően jó témákat feszeget, de azért van benne pár önellentmondás és vitatható elem.

Többek között megjegyzi, hogy a web túl komplex, ami a megbízhatatlanság (insecurity) forrása; a HTTP fejlécek kulcs-érték párosa szerinte elavult, helyette használjunk JSON-t – ez miben egyszerűbb, mennyiben biztonságosabb, megbízhatóbb? De ez apróság.

A jövő webjét Javascript alapokon képzeli el, mert szerinte a mostani web emiatt élt túl bármit is. Ez így ebben a formában szerintem nem pontos, nem azért használjuk a Javascriptet, mert annyira jó lenne, hanem mert

1, a V8 motor megjelenésével a scriptek futtatása nagyságrendekkel javult. Maga a nyelv – Crockford szerint is – tele van hibákkal és következetlenségekkel, nem véletlen, hogy terjednek az olyanok, mint a CoffeScript vagy a TypeScript, ez utóbbit választotta például a Google az Angular2 alapnyelvének, annyira, hogy a JS változatához nincs is rendes dokumentáció,

2, a böngészők csak a JS-t ismerték, mindenhol ez volt. Egy új böngészőoldali scriptnyelvet nulláról bevezetni bárki erejét meghaladó feladat.

Elmondja azt is, hogy ők egy lepecsételt konténerben képzelik el az új technológiát (33:25 körül), ami nem sandbox, mert a sandboxok szivárognak. Arról nem beszél, hogy ők miben tudnak jobbat a sandboxoknál. Pont tegnap olvastam, hogy a Firefox 3.6-ban tették sandboxba a pluginokat, mint például a Flash, így a böngésző nem omlott össze, ha a Flash meghalt. Node ettől függetlenül kommunikálni kellett a külvilággal, azaz csak idő kérdése, hogy elkezdjen szivárogni a dolog. Ha meg nincs kommunikáció, akkor korlátozottan lehet használni.

A megoldásukról egyébként rögtön két technológia jutott eszembe: a Java Appletek és a Flash. A HTML 5 megjelenésével a fejlesztőket elkezdte zavarni, hogy plugineken keresztül lehet bizonyos tartalmakat elérni, ezért ez a két nyelv és megjelenítési forma mára a kihalás szélére került, a fejlesztésüket lezárták. Miben jobb Crockford elképzelése? Ha mégis ezt az utat választanák a fejlesztők, akkor önmaguknak mondanának ellen.


A felvetett problémakör jó, de én a magam részéről kisebb lépésben haladnék. Szerintem sokkal fontosabb, hogy az adatokat különválasszuk a megjelenítéstől, azaz egy jó és egységes sablonozórendszer megtalálása.
2

A HTTP fejléceknél arra

Joó Ádám · 2016. Feb. 16. (K), 16.25
A HTTP fejléceknél arra gondol, hogy a különböző fejlécek rengeteg különböző szintakszist használnak, a feldolgozásuk ezért összetett feladat sok hibalehetőséggel. A kulcs-érték formátum feldolgozása maga sem egyszerű, gondoljunk csak a folytatásos sorokra. A JSON ennél sokkal egyszerűbb, és minden nyelven jól támogatott.

A JavaScriptet azért tartja fontosnak, mert a szkriptelés tette lehetővé, hogy megkerüljük a platform korlátait, az új környezetben pedig az egyetlen logikus választás, mert mindenki ismeri, és ahogy mondod, egy új kliensoldali nyelv bevezetése nem reális.

A Seif szerintem abban különbözne a korábbi plugin megoldásoktól, hogy egyrészt natív környezetként jobban integrálódna a kliensbe mint azok, a másik oldalról viszont részletesebb jogosultságrendszerrel volna szabályozható a viselkedésük.