ugrás a tartalomhoz

Designing Safer Web Animation For Motion Sensitivity

Hidvégi Gábor · 2015. Szep. 20. (V), 00.46
Az animációk rosszullétet okozhatnak, adjunk lehetőséget a kikapcsolásukra!
 
1

Material

vbence · 2015. Szep. 21. (H), 14.51
A nagyon divatossá váló material guideline-ok is nagyon hangsúlyozzák az animációt. Ők is írnak a megjósolhatóságról / természet-szerűségről, de vannak azért elég extenzív példák is.
4

Az animációknak lehetnek

Hidvégi Gábor · 2015. Szep. 21. (H), 20.53
Az animációknak lehetnek előnyeik, de engem például zavarnak, ezért elvárom, hogy lehessen őket kikapcsolni, mint a legtöbb operációs rendszerben. A Considerations példában inkább értékelem a jobb oldalit, az én időmet ne rabolja senki.

Hard cuts are jarring and require the user to do all the work in order to understand the transition.


Ezzel nem értek egyet, ha a felhasználó elindít egy műveletet, akkor illik tudnia, hogy mire számít.

Az olyan tevékenységeknél, amelyek sokáig tartanak, például a netről kell letölteni egy nagy fájlt, elfogadhatóbbnak tartom a kurzor vagy a képernyő egyik sarkának animálását.
5

Idő

vbence · 2015. Szep. 21. (H), 22.48
Egy bizonyos idő (hasraütök: fél másodperc) eltelik amíg az ember átlátja a képenyőt, megérti, hogy mi van rajta. Ezt az időt úgy sem tudod kihasználni. Nem vagyok pszichológus, de el tudom képzelni, hogy egy rövid áttűnés a user hasznára tudná fordítani ezt az amúgy is kiesett időt.

Más kérdés, ha poweruser vagy, akkor már meg se nézded mi van az egér alatt, csak tudod, hogy pl "a második gomb a jó, aztán azon a képernyőn a legalsó".
6

Nekem aztán animálhat, ha

inf · 2015. Szep. 23. (Sze), 03.38
Nekem aztán animálhat, ha open in new tab-et használok mindig... Szerintem jogos a felvetés, hogy ki lehessen kapcsolni az összes animációt egy oldalon (esetleg magában a böngészőben). Csak a processzort eszik feleslegesen. Az meg, hogy mondjuk epilepsziás rohamot, vagy ilyesmit okozhat, pláne indokolja.
7

Első használatnál biztosan

Hidvégi Gábor · 2015. Szep. 23. (Sze), 08.17
Első használatnál biztosan sokat segít, de miután megtanultuk, mi hogyan működik, már nem hordoz információt az animáció.

Két dolog zavar még ezen kívül, amit sokszor látok:
1, ha az adatok betöltése az animáció lefutása után indul meg - miért nem indítják egyszerre?
2, ha a töltődési animáció bevillan akkor is, amikor az adatok a cache-ben vannak - én a töltődési animációt mindig csak akkor szoktam megmutatni, ha eltelt 1,5 másodperc, és még nem jött le az adat
2

+1

inf · 2015. Szep. 21. (H), 18.05
+1
3

Animációk

Hidvégi Gábor · 2015. Szep. 21. (H), 20.42
Szerintem ez egy nagyon fontos téma, pár éve írtam róla itt, a weblabor hasábjain. Az animációknak több hátránya is van, például:
- rabolják a felhasználó idejét
- energiát pazarolnak.

A W3C egyik levelezőlistájára is beküldtem a kezdeményezést, hogy lehessen kikapcsolni az animációkat akár website-onként, akár pedig böngészőnként. Az ötletet (természetesen) nemtetszés fogadta, egyrészt sokan nem értik a problémát, másrészt ellenérdekeltek (reklámszakma). Az egyik olvasóval végül levelezésbe kezdtünk, aki rámutatott még egy aspektusra:

Nagyjából negyven éves kortól az emberek koncentrációs képessége elkezd csökkenni, és az animációk ezt tovább rontják, az idő előrehaladtával egyre inkább kizökkentik a gondolatmenetéből. Ha az általunk készített weboldal célközönségébe tartoznak ilyen emberek, érdemes elgondolkodni, mivel lehet az ő felhasználói élményüket javítani ebből a szempontból.
8

Flat design

T.G · 2015. Szep. 23. (Sze), 11.26
Nem tudom ki hogy van vele, de én azt vettem észre, hogy sok grafikus, akik nagyon erőltetik a flat design-t, a sok animációval akarják kompenzálni az amúgy egyszerű külsőt.

Nekem általában tetszenek az animációk, vbence linkjét kifejezetten hasznosnak találom, ám az egyértelmű jelenség, hogy számtalan grafikus zavaróan túlzásba esik az animációk terén.

(pedig valamit nagyon félreértenek azok, akik azt gondolják, hogy azért lesz jó flat design valami, mert sok animációt használunk, de ez már off...)