ugrás a tartalomhoz

Kezdeményezés: kikapcsolható animációk

Hidvégi Gábor · 2012. Már. 5. (H), 21.32

A globális verseny és a fogyasztói társadalom ránk erőltetett modellje miatt a cégek mindent bevetnek, hogy a vásárlók az ő termékeiket vegyék meg. Egy szoftverről vagy operációs rendszerről a hetedik bőrt is lenyúzzák, s jobb híján újdonságként a színes-szagos animációkkal adják el ugyanazt a terméket. Az aktuális divathullámot meglovagolva rengeteg követőjük akad, a megrendelők és/vagy a fejlesztők anélkül használják ugyanezeket az effektusokat, hogy feltennék a kérdést: valóban erre van szüksége a látogatóinknak?

Készített-e már valaki kimutatást arról, mennyibe kerül nekünk ez az egész mizéria? Az egész akkor kezd komollyá válni, ha nagyobb időtávban és globálisan vizsgáljuk.

Ha egy funkció eléréséhez az egymásodperces animáció (menü kinyitása, tartalom megjelenítése stb.) végignézése összességében napi két percet vesz el az életemből, az havi szinten 40 perc, éves szinten pedig 8 óra, akkor a kieső bevételeket ki fogja kifizetni? A fejlesztő? Az alkalmazás/website tulajdonosa? A divathóbort kitalálója (Apple, Microsoft és társaik)?

A különböző effektusok, grafikus hatások nemcsak az ember idejét rabolják, feldolgozásukhoz processzoridő, azaz energia szükséges. Éves szinten fejenként kilowattok mennek el a felesleges számításra, és akkor ezt szorozzuk meg a például a Windows 7-es operációs rendszerek számával – ami 2011 novemberében 450 millió volt – elképesztő pazarlás a látványos ablakváltás vagy áttetsző címsorok kedvéért.

Emiatt kezdeményezem, hogy azok a (webes) fejlesztők, akik felelősséget éreznek környezetünk iránt, tegyék lehetővé, hogy oldalaikon vagy alkalmazásaikban a látogatóik könnyen és egységes módon kapcsolhassák ki az animációkat. Javaslom, hogy a site-ok láblécében legyen egy checkbox, mellette egy rövid „animációk kikapcsolása” felirattal. Amennyiben elegen támogatják az ötletet, érdemes lesz létrehozni egy információs oldalt a számára.

 
1

Miért pont az animációk?

Joó Ádám · 2012. Már. 5. (H), 22.36
Miért pont az animációk? Ugyanezen elvek mentén a CSS-t és a képeket is száműzhetnénk, hisz ha rosszul használják őket, akkor elvonják a figyelmet, illetve lassítják a betöltést.

És akkor már miért álljunk meg ennyinél, purgáljunk ki mindent a világból, ami nem feltétlenül szükséges. Nem mintha volna benne olyan, ami feltétlenül szükséges.
4

Egy szóval sem írtam, hogy

Hidvégi Gábor · 2012. Már. 6. (K), 00.13
Egy szóval sem írtam, hogy száműzzük ezeket.
2

egyszer régen

Walkman_ · 2012. Már. 6. (K), 00.04
az egyetemen volt egy srác aki hardveres tuningról tartott előadást, és természetesen szó esett az áramfogyasztásról is. Ennek kapcsán előjött az a képernyőkímélő amit bárki letölthet és amikor bekapcsol, az "UFO-kat keres" :D szal igen drága műveleteket végez, a processzort teljesen megeszi, de célja hogy idegen életforma után kutat.
A srác erre azt mondta hogy teljesen haszontalan program, és ő betiltaná az egészet, mennyi áramfogyasztásba és pénzbe kerül ez évente. Nem te voltál véletlenül ? :)

Komolyra fordítva a szót, egyrészt szerintem az embert pont ezek az animációk ragasztják a gép elé.
Másrészt ha ezzel spórolnánk is valamennyi áramot, nem olyan számottevő hogy bármit is számítana szerintem. Akkor már inkább a google instant-search megoldása meg doodle-jei ellen kéne petíciókat benyújtani, azzal többet lehetne tenni a környezetért.
Harmadrészt tök jó felvetés de nem abból a szempontból hogy védjük a környezetet, hanem hogy minél felhasználóbarátabb legyen az oldal.
20

Az energiaspórolás inkább a

Hidvégi Gábor · 2012. Már. 6. (K), 11.54
Az energiaspórolás inkább a mobileszközökön fontos, egy modern okostelefont átlagos használat mellett naponta kell tölteni (a mobilarena.hu fórumos visszajelzései alapján írom).
34

De, számít

Pepita · 2012. Már. 6. (K), 19.34
...spórolnánk is valamennyi áramot, nem olyan számottevő...
Minden egyes (milli)wattóra számít. Főleg amikor ilyen sokat ugrik a lakossági fogyasztás évről-évre, mint az elmúlt 20 évben. Ennek (is) csökkennie kéne, mégpedig erősen. Különben hamar "feléljük" Földünket.
41

A Napot teljesen hidegen

Joó Ádám · 2012. Már. 6. (K), 22.32
A Napot teljesen hidegen hagyja, hogy mennyi fényből lesz elektromosság, pont ugyanolyan ütemben ég.
42

Csak kár...

Max Logan · 2012. Már. 6. (K), 23.03
...hogy döntő többségében szén és egyéb, nem éppen környezettudatos forrásból nyerjük az elektromos energiát.

A napenergiával jelenleg ha jól tudom az a nagy gond, hogy vagy elég kicsi a hatásfoka a napkollektornak, vagy ha kellően hatékonyan tudják elektromos energiává alakítani a napfényt egy ilyen elven működő erőművel, akkor meg nem tudják tárolni a nyert energiát.

Néhány éve láttam egy ismeretterjesztő filmet, amiben azt mondták, hogy egy afrikai sivatagba telepített megoldással már akkor képesek lettek volna az egész Föld energiaigényét kielégíteni, de még nem tudják tárolni az energiát, így sokat egyelőre nem nyertünk a (földi ember szemszögéből nézve) kimeríthetetlen energiaforrással.
3

Valahol megértem a

szabo.b.gabor · 2012. Már. 6. (K), 00.06
Valahol megértem a kezdeményezés célját, én a flash-t tiltom le a gépemen környezetvédelmi okokból, de azért olyan is előfordulhat, hogy egy animáció nem öncélú, hanem épp segíti a felhasználót megérteni, hogy épp mi történik. ezek nélkül azért rossz volna.

azt hiszem, hogy az olyan fejlesztő, aki belerakná az oldalába ezt a bizonyos checkbox-ot, amúgy sem tesz felesleges animációkat az adott weblapba, ha pedig nem saját projektről van szó, akkor úgysem lehet lenyomni a megrendelő torkán mindezt.

de azért szurkolok! :)
44

Flash vs JS+CSS+HTML

saxus · 2012. Már. 7. (Sze), 09.48
Na, azert lattam mar olyat nem ritkan, hogy valami flashben elkeszitve "picit" gyorsabb volt, mint az agyonhypeolt HTML5&tsi. Mas kerdes persze, amikor egy oldalon 10 szarul elkeszitett flash villog esz nelkul, feleslegesen.

De amugy szerintem nyugodtan csendben maradhat mindenki, aki energiatakarekossagrol beszel ilyenek mellett, mint HTTP, JavaScript, HTML, XML, CSS, PHP, Python... Text based, lassu parseolni (gepek meg mindig bitekkel dolgoznak, sry), lassu futtatni (interpreter, muhaha) es meg sorolhatnam.

Ezeknek koszonhetoen nem fogjuk megtudni soha, hogy valojaban mekkora embertelenul brutalis szamitasi teljesitmeny van akar egy total alapszintu belepo szamitogepben is.
5

hülyeség, flame

Bártházi András · 2012. Már. 6. (K), 09.29
Ez a bejegyzés maximum flame kiváltására alkalmas, más értelme nincsen. Egyrészt nekem nem is rémlik olyan weboldal, ahol öncélú animációkkal találkoztam volna, valószínűleg azért, mert ezeket az oldalakat magamtól is kerülöm. Te is szavazhatsz így, nem vagy rákényszerítve a használatukra. Másrészt komolyan azt gondolod, hogy a felhasználók le fognak menni az oldal legaljára, megkeresve az apróbetűs részt, majd ott kikapcsolják az animációt? Ez minden, csak nem realitás.
7

Pop-under, cookie

Max Logan · 2012. Már. 6. (K), 09.37
Ha van egy olyan site, ahol jelentős mennyiségű animáció van (és ide lehet venni a különböző zoom effekteket is, pl. lightbox és társai), akkor megoldás lehet egy pop-under ablak, amiben az oldal megnyitását követően választhatunk, majd az érték cookie-ba kerül.
8

Bármely site, aminek a

Hidvégi Gábor · 2012. Már. 6. (K), 10.21
Bármely site, aminek a fejlécében ott van a <script src="jquery-min.js">, tele van ilyenekkel.

Másrészt komolyan azt gondolod, hogy a felhasználók le fognak menni az oldal legaljára
Végülis jogos, lehetne az oldal tetejére is rakni ; )


Engem nem az animáció ténye zavar, hanem az, hogy az esetek 99%-ában rabolja az időmet, és ha éves szinten összeadod ezeket a másodperceket, egy munkanapnyi idő az animációk bámulásával megy el. Nálam ez nem fér bele.

Az ötlet egyébként onnan jött, hogy a Windowsban is ki lehet kapcsolni ezeket az effektusokat, gondolom, a többi operációs rendszerben is.
9

Greasemonkey

T.G · 2012. Már. 6. (K), 10.32
Nem lenne egyszerűbb inkább írni egy Greasemonkey scriptet, ami kiüti a JQuery animációját? :) Akinek kell az telepíti, akinek nem az meg nem.

Szerintem ez egy kicsit felesleges világmegváltás, és azt érzem, hogy több időmet venné el az, hogy az ügyfélnek elmagyarázzam, hogy miért szeretnék az oldalára egy checkbox-ot tenni, mint az az idő, ami a „felesleges” animációkra elmegy.
11

Egyéni szoc probléma

Bártházi András · 2012. Már. 6. (K), 10.42
SZVSZ egy szubjektív problémád kapcsán próbálsz másokra is kötelező dolgot bevezettetni. Nagyon erős túlzás az is, hogy ahol van jQuery, ott van animáció is. A script taget meg nem az oldal fejlécébe tesszük.
12

Úgy látom, ma bal lábbal

Hidvégi Gábor · 2012. Már. 6. (K), 11.03
Úgy látom, ma bal lábbal keltél fel.
próbálsz másokra is kötelező dolgot bevezettetni
A "kezdeményezem" és "javaslom" szavak közül melyikből érzed magad számára a kötelező jelleget? Legközelebb máshogy fogok fogalmazni.

Ha nem értesz vele egyet, nincs semmi baj, szerintem is sok felesleges dolog van körülöttünk. Úgy gondolom, hogy ez is egy nézőpont, amit érdemes megfontolni.

Béke.
35

Jó, de hogy?

Pepita · 2012. Már. 6. (K), 19.39
Legközelebb máshogy fogok fogalmazni.
Szerintem ennél jobban nem lehet "nem kötelező". :)
46

Bármely site, aminek a

hron84 · 2012. Már. 10. (Szo), 22.54
Bármely site, aminek a fejlécében ott van a <script src="jquery-min.js">, tele van ilyenekkel.


Ez netto hulyeseg, mar megbocsass. Csak hogy ellenpeldat mondjak: Weblabor. Nem tudok rola, hogy barhol lennenek _felesleges_ animaciok, pedig ha venned a faradsagot, es beleneznel a kodba, bizony-bizony ott figyel a jquery.js.

Egyebkent meg egyetertek azzal, hogy ha valahol tul sok az animacio, ott valosznuleg olyan a fejleszto, hogy sosem fog neked checkboxot berakni, ahol meg beraknak a checkboxot, ott meg eleve keves az animacio.

De mondjunk valami erdekeset is... Mondjuk, az, hogy bekapcsolod a gepedet, es megvarod mig bebootol, az elvesz az eletedbol ot percet per nap. Az egy het alatt fel ora, egy honap alatt durvan 3 ora, egy ev alatt 30 ora. Majdnem egy munkahonap. Ezt ki fogja neked kifizetni? Az operacios rendszer gyartoja? A gep gyartoja? Az aramszolgaltato?

Mert kb. pontosan ilyen hulyeseget mondtal. Ha nagyon zavar, van am script blocker, de a bongeszoben alapbol is tilthato a javascript. Ugyis hulyesegre hasznaljak, minek az neked?

Az a baj, hogy igen, tudom, vannak olyan oldalak, ahol felesleges animaciok vannak. Ezt elismerem, de ez az oszes dolog, amiben egyetertek veled. Sem a megoldasi javaslatoddal, sem pedig a hozzaallassal nem tudok egyeterteni. Egy nagyon-nagyon szuk reteg problemajat irtad le, nem gondolom azt, hogy erre globalis megoldast kell hozni.
47

30 oras munkahonap

saxus · 2012. Már. 12. (H), 14.12
Szeretnek en is olyat :)
6

Támogatom

Max Logan · 2012. Már. 6. (K), 09.32
Abszolút támogatom az ötletet, mert magamon tapasztaltam, hogy igen sokat számítanak tizedmásodpercek is, amikor az ember csinál valamit.

Annó ilyen élményt adott az SSD-re telepített Windows 7. Össze sem lehet hasonlítani egy HDD-s megoldással. Sokkal rugalmasabb lett a géphasználat az SSD tempója okán. És sokan nem hiszik el, hogy egyes programbeli lépések is gyorsabbak lettek (igazi itt tényleg tizedmásodpercekről beszélünk, de igen sokat számít), pedig de.
10

Mire van igény?

gabesz666 · 2012. Már. 6. (K), 10.36
Azt kérdezed a cikk elején valóban szüksége van ezekre az animációkra az embereknek, de valóban készült-e felmérés arra vonatkozóan, hogy feleslegesnek tartják-e ezt a felhasználók? Mert a továbbiakban minden ezzel kapcsolatos konkrét adatot nélkülözve kijelented, hogy szerinted ezek idő és energia pazarlók, így nagy valószínűség szerint erre senkinek nincs szüksége. Pedig szerintem van, hiszen ez is ugyanúgy a design része, mint egy logó vagy egy betűtípus.
13

Hadd fordítsam meg a kérdést:

Hidvégi Gábor · 2012. Már. 6. (K), 11.23
Hadd fordítsam meg a kérdést: arról készült felmérés, hogy szükségük van-e az animációkra?
Pedig szerintem van, hiszen ez is ugyanúgy a design része
A design-t nem a felhasználók, hanem a grafikusok-látványtervezők határozzák meg/készítik.
17

Az elterjedtség nem véletlen

gabesz666 · 2012. Már. 6. (K), 11.38
Hadd fordítsam meg a kérdést: arról készült felmérés, hogy szükségük van-e az animációkra?


Szerintem az effektek térhódítása a weben választ ad a kérdésedre. Ha annyira idegesítő, zavaró vagy felesleges lenne, akkor nem használnák, de a parasztvakítás kell. A felhasználók inkább erre izgulnak mintsem az iszonyú jó tartalmakra.

A design-t nem a felhasználók, hanem a grafikusok-látványtervezők határozzák meg/készítik.


Ebben egyetértünk! Ezért mondtam, hogy az animáció lehet akár a design része. Ha a felhasználó kikapcsolja, akkor megbomlik az "egység".
18

Re

Max Logan · 2012. Már. 6. (K), 11.47
A felhasználók inkább erre izgulnak mintsem az iszonyú jó tartalmakra.
No comment...
27

Attól még bizonyos esetekben

zsoc · 2012. Már. 6. (K), 16.29
Attól még bizonyos esetekben igaz az állítás...
43

Csak azt ne mondd, hogy

deejayy · 2012. Már. 7. (Sze), 09.14
Csak azt ne mondd, hogy teljesen lényegtelen az első benyomás.

Vagy azt, hogy az első benyomást nem 2 másodperc alatt éli meg, hanem a két oldalas szöveg elolvasása után.
45

Külső és belső

Max Logan · 2012. Már. 7. (Sze), 12.23
Nem azt mondom, hogy nem fontos a megjelenés, mert aki ezt mondja az hazudik. Csak óriási a különbség a parasztvakítós csicsagrafika, effekthalmok és a letisztult, nem öncélú design között.

Azt hiszem nem véletlenül hódítanak az ilyen-olyan design irányzatokban (bútor, építészet, stb.) a letisztult megoldások. A design és a tartalom egy egységet kell(ene), hogy alkosson. Ha viszont a design öncélúan, a parasztvakítás okán túlzásba van víve, az kissé necces téma.

Azt gondolom, hogy nem a csicsadesignnal kell megfogni az embereket, hanem a design és a tartalom szimbiózisa révén létrejövő megoldással (ami meg már ugye komoly háttértudást igényel, design, UX, pszichológia és egyebek). Így tehát ha az emberek a fullos grafikára harapnak a tartalom helyett, akkor ott komoly gondok vannak...

Én személy szerint sok esetben teszek a designra (valljuk be, RSS esetén éppen így vagyunk a kérdéssel), ha tartalom kell, akkor azt keresem. De lévén, hogy a ma webjének tech alapja meglehetősen gyengus az igazán releváns szöveges tartalom prezentálásában, sokszor nem éppen azt kapom, amire számítanék...
22

"de a parasztvakítás kell"

zzrek · 2012. Már. 6. (K), 12.00
Tehát végülis nem rossz dolog, hogy ha nem érzed magad parasztnak, akkor kikapcsolhasd a szemed felé irányuló reflektort. Opcionális. A parasztok maradnak vakítva, a szupermenek meg észreveszik a pipát és megszabadulnak a kriptonitfénytől, ami gátolja őket az oldal élvezetében. Így mindkét társadalmi réteg elégedett.
29

Szerintem az effektek

Hidvégi Gábor · 2012. Már. 6. (K), 17.30
Szerintem az effektek térhódítása a weben választ ad a kérdésedre. Ha annyira idegesítő, zavaró vagy felesleges lenne, akkor nem használnák
Ez szerinted a weboldalak látogatóinak megkérdezése alapján történik így, vagy pedig az éppen aktuális divatirányzat miatt?

az animáció lehet akár a design része. Ha a felhasználó kikapcsolja, akkor megbomlik az "egység".
Gondolom, hogy az user css-ek ellen is hasonló vehemenciával küzdesz.
32

Félreértettél

gabesz666 · 2012. Már. 6. (K), 18.36
Gondolom, hogy az user css-ek ellen is hasonló vehemenciával küzdesz.


Nem értem hol látsz küzdelmet. Mondtam én egy szóval is, hogy hülyeség amit írtál vagy hogy véletlenül se valósítsátok meg? Nem! Csak arra próbálok kilyukadni, hogy ez nem olyan kardinális probléma, mint aminek be lett állítva.
38

ez nem olyan kardinális

Hidvégi Gábor · 2012. Már. 6. (K), 19.53
ez nem olyan kardinális probléma, mint aminek be lett állítva
Valószínűleg így van, csak egy újabb nézőpontot szerettem volna megmutatni.
14

Éves szinten 8 óra?

_subi_ · 2012. Már. 6. (K), 11.25
Az átlag ember sajnos kb. 2 nap alatt összehoz ennyi holtidőt, de olyat is láttam már, aki egy nap alatt a dupláját hozta össze. :)

Te őszintén azt tudod mondani, hogy éves szinten ez észrevehető mértékben megkárosít?

Tényleg flame, és minden rosszindulat nélkül kíváncsi lennék, hány órát töprengtél ezen, hányszor vetetted már fel ezt másoknak, és mennyi időbe került a cikk megírása, továbbá mennyi időd fog elmenni a válaszokra? Ha összeadjuk, vélhetően több jön ki 8 óránál... :)
36

Az a 8 óra

Pepita · 2012. Már. 6. (K), 19.45
igencsak óvatos becslés, és valszeg Gábor sajátja. Én, ha jól belegondolok, legalább évi 20-30 órát elidegeskedek himi-humi dízájnelemektől...

És - szerintem - a hangsúly azon van, hogy ez a holtidő (ill. energiapocsékolás) könnyen megelőzhető. Akkor meg miért ne?
15

A feleslegesen megírt cikkek

megant · 2012. Már. 6. (K), 11.25
A feleslegesen megírt cikkek és azok kommentjei által közvetve termelt károsanyag kibocsátás (szénalapú energia termelés, radioaktív hulladék, hűtőventillátor mikroszemcsés pora) ténye is felháborító. Valamit tenni kell! Valaki mondjon le!
16

Akkor nosza

Gixx · 2012. Már. 6. (K), 11.28
Pótold a kiesett időded kevesebb pislogással, alvással, szabadidővel. Dolgozz otthonról, így a munkábajárás miatt kieső időt is megspórolod.

Ha neked az az igényed, hogy 150%-on pörögj és bírja a szervezeted, akkor csináld.

Irigyellek, ha így van, nekem nem bírja.
19

A jquery előtt hogyan

Hidvégi Gábor · 2012. Már. 6. (K), 11.51
A jquery előtt hogyan pihentél?
25

A jQuery előtt...

Gixx · 2012. Már. 6. (K), 13.23
...is megcsinálták valahogy az animációkat. Én backendes vagyok, nem foglalkozok ezekkel csak hobbiból úgy meg nem zavar. Én csak az előnyét látom az animációknak:

animáció = lélegzetvétel
animáció = rekreáció
animáció = pihenés
21

Konfúzió

bamegakapa · 2012. Már. 6. (K), 11.57
Előre is elnézést, de:

Vajon mennyi időt vesztesz nap mint nap azzal, hogy IE7-et használsz böngészéshez?
24

Mivel a gépemen fenn vannak a

Hidvégi Gábor · 2012. Már. 6. (K), 12.05
Mivel a gépemen fenn vannak a legmodernebbnek, leggyorsabbnak és legbiztonságosabbnak számító Opera, Chrome és Firefox böngészők legújabb verziói, és mégis IE7-et használok a napi böngészésre, lehet, hogy olyat tud, amit a többiek nem?
26

Occam borotvaja Hanlon

Tyrael · 2012. Már. 6. (K), 14.41
23

Legyünk őszinték

Pungor Péter · 2012. Már. 6. (K), 12.02
Tegyük a kezünket a szívünkre és legyünk őszinték! Ha csak és kizárólag a napi 8 órányi munkaidőt figyeljük, akkor melyikünk nem olvasgatott cikkeket, szakmai oldalakat ezen idő alatt? Ezt még rá is lehet akár erőltetni a szakmai fejlődésre, bár annak sem a fizetett munkaidőben lenne a helye. És mi van az egyéb, munkaidőből elcsent percekkel, vajon ezek mire mennek el és mennyi jön belőlük össze naponta, nemhogy éves szinten? Soha nem olvastál még munkaidőben pl. híreket? Itt ücsörögsz egész nap és olvasgatod az új bejegyzéseket, megírod a saját véleményed és bizony hallottam már olyan emberről, aki látott már olyat (főleg a mi szakmánkban), akinél bekapcsolástól kikapcsolásig a háttérben figyel egy-két chat szoba, Uram bocsá játék. Biztos vagy benne, hogy őszintén tudsz ezekre a "vádakra" nemet mondani? :DDD
28

A kettő között a különbség,

Hidvégi Gábor · 2012. Már. 6. (K), 17.24
A kettő között a különbség, hogy míg a cikkek, szakmai oldalak, chat-ek olvasgatásakor te osztod be az idődet, az animációk bámulásakor ezt a döntést mások hozzák meg helyetted, azaz a probléma a kontroll hiánya, ráadásul a javascript kikapcsolásával sokszor a rosszul elkészített oldalak vagy bizonyos funkcióik használhatatlanok lesznek.
30

Pici csúsztatást érzek

Pungor Péter · 2012. Már. 6. (K), 17.57
Teljesen igazad van, de azért a válaszod nem volt egyenes, van benne némi ködösítés :) Persze nem kell nekem semmiképp elszámolnod a napi beosztásodról, csak rámutattam, hogy nagyságrendekkel több időt fecsérel el mindenki napi szinten, mint ez az évi 8 óra. De ha te tutira nem, akkor emelem a kalapom. Superman, te vagy az? :)))
33

Mi van ha...

mapdesign18 · 2012. Már. 6. (K), 19.07
Mi van akkor ha a program betöltéseket, a letöltést, a feltöltést és a weboldal betöltési időket vesszük figyelembe? sorolhatnám...

Nyilván mi válasszuk a programot, sőt lecserélhetjük bevált böngészőnket, vehetünk jobb konfigurációt, internetet vagy választhatunk jobb weboldalt is.. már aki megteheti. Arra akarok kilyukadni, hogy az animációkon kívül még egy rakat tényező van előtte, ami rabolja az időnket.

Figyelembe vehetjük, hogy a windows, sőt más op. rendszerek a linux is gondoskodott az animációk kikapcsolhatóságáról. Ezért miért ne lehetne ezt weben is megcsinálni?

Őszintén szólva engem is idegesítenek az animációval túlzsúfolt weboldalak, ahol az egeret megmozdítod tuti odaugrik valami figura rádmosolygva: "na mivan egér, megmozdútá?!" ... aztán valami kis script írja hover effecttel: "biztos erre akarod vinni az egered?". Arra akarok kilyukadni, hogy az effectek szerintem igen is jók, bizonyos határok között.

Szerintem nem a kikapcsolhatóságát, hanem a szabályozását kellene meghatározni. Persze praktikus a kikapcsolhatóság, ha ősrégi gépen vagyunk. De akkor meg ne ezen a gépen nézzék az oldalt.

Szerk.: bocsi main post-ba akartam küldeni!
31

-

Trudy · 2012. Már. 6. (K), 18.19
Konkrétan mely effektekről ,animáciokról van szó ?
37

Saját tapasztalat

H.Z. v2 · 2012. Már. 6. (K), 19.51
A topik kapcsán figyeltem meg: a win7 főmenüjéből animált aloldalak nyílnak.
Kb. 1mp, míg teljesen kinyílik.
Még ha tudom is, hogy hová pozícionálnám az egérkurzort, akkor is kb. ugyanennyi időmbe telik a tapipaddal a megfelelő helyre mozgatni. Gyakorlatilag nem vesztek időt ezzel a rövidke animációval, ugyanakkor valamivel kellemesebb látvány, mint az azonnal megnyíló aloldal, tehát növeli a komfortérzetem, kellemesebb így dolgozni.
39

Messziről látszik: jó téma!

Pepita · 2012. Már. 6. (K), 19.55
Elolvasva a sok igencsak különféle véleményt, mondhatom:
Ismét rátapintottál a lényegre.

Legnagyobbrészt egyetértek, bár az évi 8 óránál szerintem jóval többről van szó. (Ha parasztvakításról beszélünk, akkor maga az "elvakultsági idő" is percekben/alkalom mérhető.)

Talán én inkább arra vinném a "jó honlapot", hogy eleve csínyán bánjunk az ilyesfajta refizéssel. De az a "legdemokratikusabb", ahogy te javaslod - kapcsolhatónak.
40

Ha valaki annyira a harcosa

csla · 2012. Már. 6. (K), 20.45
Ha valaki annyira a harcosa az "ilyen dolgoknak", akkor úgyis olyan weboldalt készít, ami CSS és JS nélkül is használható. Aki pedig szintén harcos, viszont látogató, ő pedig alapból kikapcsolhatja ezeket, és akkor mindenki boldog.
48

van benn fantázia

mikihetty · 2012. Már. 16. (P), 21.25
Sziasztok szeriontem egyébiránt van benne fantázia mégha nem is a felsorolt indok az!
de pl nekem elég gépem van igy lényegében egy alap szöveges böngésző és egy fullos böngésző oldalbetöltése közt nincs igazán számottevő különbség pedig a netem nem 100-as csak 20megás!

a lényeg hogy én pl fejlesztői szemszögből az oldal betöltése előtt egy initoldalt szorgalmaznék akkor már és lehetne választa egyszerő szöveges html és designos oldal közt, ezt többek közt olyan megfontolások miatt mint
pl:
1: ha valakinek gyengébb a gépe és nem bírja pl el a flasht olyan bátran vagy egy oldal ami 5000 js-t használ akkor még a betöltés kezdése előtt a szövegesre megy és design nélkül kap egy kisregényt egyszerű szinte formázatlan linkekkel, ha a full verziót választja akkor mindent lát!
pl még a gmail is felkínálja az egyszerű html-t a gyengébb kapcsolattal rendelkezőknek!
2:sajna a kötelezővé tétel lenne valóban a járható út mivel alapból valóban csak azok adnának ilyen lehetőségeet akik eddig is a feéhasználó barátságra törekedtek igy eleve nem zsúfolták túl az oldalt és nem tolták tele abszolut felesleges animációkkal(főként rosszul elkészített flash és AS2-es cuccokra gondolok) azoknál akiknél pedig szivesen nézné az ember flash nélkül az oldalt mert csak a legselejtebb megvalósítások vannak azok ugyse tennék ki ha nem kötelező,

miért is nem járható út a kötelezővé tétel, kis és sokmillió oldal van ezeknél mindnél visszamenőleg megoldani ezt nem egyszerű többek közt azért mert kb 60%-ban már nem felügyelt oldalakról van szó!
49

Mondatok?

Poetro · 2012. Már. 16. (P), 21.37
Annyira örültem volna, ha a fentit sikerül magyar mondatokba tömöríteni, mert így sajnos nem tudtam elolvasni. Összegabalyodtam, hogy hol kezdődik, és hol fejeződik be egy gondolat.
50

A fejlesztő nézőpontjából

mTiken · 2012. Már. 23. (P), 23.38
Egy weboldal működésének célját sok szemszögből lehet nézni.

Azzal egyet értek, hogy tartalom központú oldalaknál (különböző hírportálok) csínján kell bánni az effektekkel. Ugyanakkor egy márkaépítő, márkát képviselő, imázsépítő, oldalnál hangsúlyosabb lehet a látogató lenyűgözése. Ebben az esetben érthető szerintem, hogy a kreatívak hozzányúlnak minél látványosabb effekthez, próbálnak minél egyedibbet, újabbat alkotni.

Amire igazából szeretnék kilyukadni, maga a webfejlesztő egyénnek sok köze, beleszólása nincs ezen dolgokba, csupán csak a kreatívok, marketingesek, stb...-k eszköze a kivitelezésre. Jómagam foglalkozom frontend-el, backend-el, de a fizetésemet a megrendelő igényei alapján kapom. (Nyilván, ha túlzásokba esnek jelzi nekik az ember)

Igen ez az egész fogyasztói társadalomnak köszönhető, de csak maguk a fejlesztők édes kevesek ezen dolgok megváltoztatására (Az előző bekezdésben leírtak miatt)