ugrás a tartalomhoz

Material Design Light

Gixx · 2015. Aug. 7. (P), 04.29
Keretrendszer annak, aki nem akar vesződni sokat a frontenddel és/vagy a mobilra optimalizálással
 
1

aki nem akar vesződni sokat a

Hidvégi Gábor · 2015. Szep. 10. (Cs), 11.01
aki nem akar vesződni sokat a frontenddel és/vagy a mobilra optimalizálással
Az olyan is lesz. Egy ismerősöm megkért, hogy segítsek neki a webáruházának mobilra való felkészítésében, és nagyon macera. Korábban nem foglalkoztam ilyennel, de beigazolódott az a jópár éves sejtésem, hogy egy, a minimálisnál összetettebb oldalnál mobilra már más HTML kell, mint az asztali böngészőknek, mert a kevés hely miatt más a megjelenített blokkok láthatósági prioritása, és egyszerűen vannak helyzetek, amit css-sel nem lehet megoldani.
2

Én azt olvastam adaptive

inf · 2015. Szep. 11. (P), 19.42
Én azt olvastam adaptive webdesign-os cikkekben, hogy először a mobilos nézetet kell megcsinálni, aztán csak utána megtákolni úgy, hogy asztalra is jó legyen. Visszafele nem megy. Ez alapján nem meglepő, hogy neked sem jött össze.
3

Ezt a megközelítést hívják

Max Logan · 2015. Szep. 11. (P), 20.04
Ezt a megközelítést hívják úgy, hogy mobile first. (Ami vagy jó egy konkrét szituban, vagy érdemes így indulni, vagy nem. Ott és akkor kell dönteni az átfogó stratégia alapján.)
6

Itt sajnos nem volt

Hidvégi Gábor · 2015. Szep. 12. (Szo), 01.42
Itt sajnos nem volt választási lehetőség, kész HTML-lel kellett dolgozni, ráadásul annyira komplex módon készítették el, hogy minimálisan lehet csak módosítani.
4

Szerintem a mobile first nem

bamegakapa · 2015. Szep. 11. (P), 23.08
Szerintem a mobile first nem Hidvégi-approved módszertan :).
5

Az egy dolog, hogy az itt

Hidvégi Gábor · 2015. Szep. 12. (Szo), 01.40
Az egy dolog, hogy az itt nyújtott teljesítményed alapján nem tartalak semmire, de azt a minimális tiszteletet megadtam neked, hogy nem gúnyoltalak ki, pedig ezer plusz egyszer kínáltál rá az alkalmat. Már csak azért sem, mert nem kívántam ebből divatot csinálni, hogy az csökkentse a weblabor színvonalát. Ezek után miért is tartod magad olyan nagyra?
7

Igazad van, hogy is

bamegakapa · 2015. Szep. 12. (Szo), 09.46
Igazad van, hogy is tarthatnám magam bármire, ha én se vagyok Hidvégi-approved. Mindig elfelejtem :)
9

Desktop

Hidvégi Gábor · 2015. Okt. 4. (V), 13.50
Asztali nézetben, mivel jóval több a hely, teljesen más elrendezés szükséges, mint mobilon. Lehet, hogy desktopon van egy bal oldali sáv menüvel, középen tartalom, jobb oldalon meg mondjuk a bejelentkezés, de egy keskeny képernyőn jelentős kompromisszumokkal járhat css-sel átrendezni a tartalmat, sőt, bizonyos esetekben nem is oldható meg. Az is lehet, hogy egyes blokkokra nincs is szükség, mert az adott kontextusban teljesen irreleváns információt nyújt – ekkor pedig minek terheljük a sávszélességet és a processzort fölöslegesen?

Szóval néha teljesen más markupra van szükség, ezért a "mobile first" koncepcióban nem igazán hiszek – miért járjon esetlegesen rosszabbul a jóval nagyobb látogatói potenciállal rendelkező, asztali böngészős réteg?
10

Sem megerősíteni, sem cáfolni

inf · 2015. Okt. 4. (V), 21.33
Sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudom ezeket a kijelentéseket, én talán ha 1 napot szántam eddig az adaptive webdesign-ra. Tervben van, hogy belenézek jobban, de hogy nem idén lesz, az is biztos. Szerintem biztosan van itt olyan, aki jobban elmélyedt benne, és kiokosít minket, hogy a mobile first használható megközelítés e az esetek többségében.
11

Eddigi tapasztalataim alapján

bamegakapa · 2015. Okt. 4. (V), 23.35
Eddigi tapasztalataim alapján ez is olyan, mint a többi eszköz: hozzáértő kezében kiválóan működik. Dolgoztam olyannal, aki tudta mire jó, tudta használni, hatékonyan tervezett vele. Ilyenkor nekem, mint frontendes élvezet a munka.

Sajnos sok designer (akik UX engineernek nevezik néha magukat) még mindig nyűgnek érzi a mobilt, a Photoshopban egy felbontásra gyönyörűen megálmodott tervük megrontójaként köpnek rá. Pedig lehet ugyanazt a tartalmat úgy megjeleníteni desktopon és mobilon is, hogy senki ne veszítsen, ne érezze úgy, hogy kevesebbet kap.
12

Össze tudnál dobni egy blog

inf · 2015. Okt. 6. (K), 10.52
Össze tudnál dobni egy blog bejegyzést vagy cikket arról, hogy mit vársz el ilyenkor a designertől, és hol vannak a buktatók?
13

Pillanatnyilag nincs rá

bamegakapa · 2015. Okt. 6. (K), 11.15
Pillanatnyilag nincs rá kapacitás, de tervben van.
8

Key-Value list

Gixx · 2015. Szep. 17. (Cs), 14.10
Én nagyon szeretem és a kis hobbi projektemben használom is. Csak a kínált eszközök közül hiányzott egy jó kis kulcs-érték űrlap elem, ami nem a sima SELECT. Valami olyasmire gondoltam, mint ami az Android-ban van sok helyen, pl.:



Ezért fogtam magam és csináltam egyet MDL stílusban. Kéretik nem fikázni a JS-t meg a CSS-t, még se nem optimalizált, se nem rendberakott, csak simán működik és csinálja, amit kell :) Majd idővel fejlesztek rajta.

Használjátok egészséggel!