ugrás a tartalomhoz

React Is A Terrible Idea

kukac7 · 2015. Már. 21. (Szo), 22.16
Mi a baj a Reacttal
 
1

Web components are the

Hidvégi Gábor · 2015. Már. 23. (H), 21.55
Web components are the biggest leap forward for the Open Web in years…
Vannak itt jópáran régi motorosok, így azon csodálkozom, hogy a fenti mondat elolvasása után még senki sem tiltakozott.
2

Web components

Poetro · 2015. Már. 24. (K), 15.40
Szerinted akkor a web components az ördögtőlvaló? Én nem látok benne komolyabb hibát, amennyiben megfelelő minőségű fallback van mögötte, hasznos is lehet. Igazából a video és audio elemek voltak az első fecskéi a dolognak, és onnan már csak egy lépés, hogy sajátot fejlessz.
3

Dehogy, egyáltalán nem erre

Hidvégi Gábor · 2015. Már. 24. (K), 16.17
Dehogy, egyáltalán nem erre gondoltam. Majd ki fogom fejteni, csak most nem vagyok épp csúcsformában.
4

Gondolkodni

Hidvégi Gábor · 2015. Már. 29. (V), 11.16
Nem csak Magyarországon, hanem világszinten (és itt most a magát technológiailag fejlettnek gondoló világról beszélek, a többiekről [pl. Pápua Új-Guinea, Afrika] nem tudok) az oktatásnak a legnagyobb problémája, hogy csak a memóriát fejleszti, csak tudást ad át és nem alkalmazott tudást (bölcsességet), és nem tanít meg önállóan és kritikusan gondolkodni. A felsőoktatásban itthon jellemzően hallgatóknak hívják a tanulókat, ami mindent elárul a problémáról.

Amit az iskolában megtanulunk, az az, hogy mit gondoljunk, azaz mit kell tudnunk ahhoz, hogy értelmezni tudjuk, amit a szánkba rágnak. Ha bölcsességet szeretnénk átadni gyermekeinknek, akkor nem azt kéne megtanítani nekik, mit tudjanak, hanem azt, hogyan jussanak el a saját igazságukhoz.

Ideális esetben az oktatásban a tanítók az egyes dolgokat különböző nézőpontok szerint mutatnák be, majd pedig megkérnék a diákokat, hogy járják körül a témát, és vonják le maguknak a következtetéseket. Ha nem így tanulnak, akkor ők pont ugyanazokat a hibákat fogják elkövetni, mint az őseik, és a világ nem tud egyről a kettőre lépni (például nemzetek közti konfliktusok megoldásának évezredes hagyománya a háború).Ezt a gondolkodni meg nem tanult tömeget aztán mindenki úgy manipulálja, ahogy akarja (a helyzeten csak nehezít a minket érő információdömping).

Hogy miért hozom ezt fel? A blogmark 2015-ös szövegében található a következő idézet:
Web components are the biggest leap forward for the Open Web in years…


Aki ezt írta, az tudatlan, a Microsoft ugyanis tizenhat éve az Internet Explorer 5.5-ben mutatta be a ViewLink technológiát. Csak mivel ez nem "szabványos", ráadásul Microsoft termék, emiatt az ördögtől való, és így természetesen el is felejtkezett róla a fejlesztői társadalom, már ha hallott róla egyáltalán.

A fejlesztők úgy gondolják, a szabványosság rendkívül fontos; tény, hogy vannak előnyei, de ez sokszor nem egyértelmű, egy szabvány lehet rossz is, hisz emberek készítették. A szabványosság sokszor politikai eszköz, mint esetünkben is, a böngészőháborúk keretében a Mozilla szabványossági hadjáratot indított a Microsoft ellen. Az egyik húzásuk az volt, hogy az addigi alapértelmezett dobozmodell helyett (amiben egy elem szélességébe beletartozott a tartalom + padding + keret szélessége) bevezették a saját elképzelésüket, amiben egy elem szélességébe csak a tartalom szélességét számolták. Ez rengeteg problémát vet fel, a hibát a CSS 3-ban korrigálták, ahol (újra) bevezették a box-sizing: border-box; értéket, ami ugyanaz, mint amit a Microsoft eredetileg használt.Sokkal előrébb tartanánk, ha a fejlesztők anno mérlegeltek volna: itt van ez a technológia, amely, bár nem szabványos, de azzá lehet tenni, lásd XMLHttpRequest. Ehelyett elvesztegettünk az életünkből tizenhat évet. Ez a mi felelősségünk, mert mi döntöttünk így, gondolkodás helyett az egyszerűbb utat választottuk. És nem ez az egy elfelejtett technológia..
5

Amit az elején írsz, azzal

bamegakapa · 2015. Már. 29. (V), 23.09
Amit az elején írsz, azzal többnyire egyetértek. A "Hogy miért hozom ezt fel?" résztől az általad hiányolt bölcsesség viszont úgy látom, téged is cserbenhagyott. Vagy csak mást értesz bölcsesség alatt, mint én.

Nem értem, mi benned ez a zsigeri gyűlölet a "szabványos" dolgokkal szemben. Pont te hagyod, hogy a politikai nézőpont bekebelezzen. Örömteli, hogy a Microsoft, vagy bárki más már kitalált hasznos dolgokat, de még sokkal örömtelibb, hogy ezek a technológiák most már használhatóvá és általánosan elfogadottá válnak. Ezek pedig közös döntések, benne van éppúgy a Mozilla, mint a Microsoft. Mi pedig örülünk ennek. Az ilyesmi úgy fog működni, ha van közös akarat, közös szabványok, nem csak széthúzás. És nem, nincsenek illúzióim.

Én egyébként nem az elvesztegetett éveket látom. Idáig el kellett jutni, ez akkor nem ment volna, abban a helyzetben. Ez tehát a magyarázat, ezért ez a legnagyobb lépés évek óta a weben. Nem azért, mert valaki végre feltalálta ezt a technológiát.

Örülj inkább te is :).
6

Nem értem, mi benned ez a

Hidvégi Gábor · 2015. Már. 30. (H), 10.15
Nem értem, mi benned ez a zsigeri gyűlölet a "szabványos" dolgokkal szemben.
Nincs bennem zsigeri gyűlölet a szabványok ellen, nem tudom, ezt miből olvastad ki. Most például pont az ellenkezőjéről írtam, mert épp a fejlesztői közösség szemellenzős Microsoft-ellenessége volt, ami miatt tizenhat éves késésben vagyunk. Pont azt hoztam fel, hogy ha tudatosak lettek volna, a fejlesztőknek meg kellett volna nézni a lehetőségeket, jelen esetben a ViewLinket, és eldönteni, hogy ha ez jó és hasznos, akkor használjuk, és csináljunk belőle szabványt.

Miért van az, hogy te általában az ellenkezőjét érted annak, amit írok? Olvasási vagy felfogási nehézségeid vannak? Hogy lehet, hogy valakinek ennyire másképp forog az agya?
7

Nincs bennem zsigeri gyűlölet

bamegakapa · 2015. Már. 30. (H), 14.12
Nincs bennem zsigeri gyűlölet a szabványok ellen, nem tudom, ezt miből olvastad ki.


Eddigi megnyilvánulásaidból vontam le, hogy van benned elfogultság ezzel kapcsolatban. Olvasásom és felfogásom kiváló, fogalmazz pontosabban :). Mindazonáltal nem azt írtam, hogy a szabványokat gyűlölöd, hanem a "szabványos" dolgokat, az idézőjel használatával egyértelműen arra utalva, ahogy te írtad.

A fejlesztői közösség egy része valóban Microsoft ellenes volt, kivéve a Microsoft pártiakat, értelemszerűen. Ne felejtsd el, hogy (böngésző)háborús időszakról beszélünk. Mindkét fél pont eleget tett érte, hogy - bizonyos szemszögből - elvesszen 16 év.