ugrás a tartalomhoz

How We Went from 30 Servers to 2: Go

Hidvégi Gábor · 2015. Már. 5. (Cs), 13.40
Ruby on Rails-ről is megéri váltani Go-ra
 
1

Mondjuk ha rendes kodot irtak

Greg · 2015. Már. 5. (Cs), 13.55
Mondjuk ha rendes kodot irtak volna ruby-val, akkor lehet nem lett volna gondjuk :). Erdekes hogy a github, basecamp es meg sorolhatnam, elbirja nem keves latogatot. Valoszinuleg az ujrairasnal a tapasztalatokra epitve atgondoltabb kodot irtak, egyebkent lehet a go-val is problemak lette volna.
2

Összefüggések

Hidvégi Gábor · 2015. Már. 5. (Cs), 14.16
Nem egyszerű a dolog. Lehet, hogy elindultak egy bizonyos featúraszettel, amit folyamatosan ki kellett egészíteni újabb dolgokkal, amit az elején nem láttak. Aztán amikor beállt, hogy minek hogy kell működnie, könnyen át tudták írni egy típusos nyelvre.
3

Ha ez az ok, akkor miert a

Greg · 2015. Már. 5. (Cs), 14.24
Ha ez az ok, akkor miert a Rails-t okoljak azert hogy nem tudtak kiszolgalni a latogatokat? :)
Sajnos divat ez a Rubyrol node-ra, vagy go ra valtottunk, es nincs scaling problemank, de ezek altalban fejlesztesi problemakra vezethetoek vissza. A Java-bol erkezo fejlesztok sajnos altalaban szar ruby kodot irnak, mert nehezen veszik fel a ruby gondolkodasmodot. Legalabbis en eddig ezt tapasztaltam, de persze ez se igaz mindenkire.
Szerintem egyebkent minden programnyelvben lehet szar, meg jo, lassu es gyors kodot irni, ugyhogy egy nyelvet okolni azert mert szar az alkamazasod, szerintem butasag. Foleg ugy hogy vannak ellenpeldak, akiknek nincs gondja a rails-el nagy latogatottsag mellett.
4

Azért a ruby, bármennyire

pythonozok · 2015. Már. 5. (Cs), 15.23
Azért a ruby, bármennyire izgalmas darab, ami interpretert kipróbáltam, az iszonyat lassú volt. Különösen, ha intenzív regexp használat is volt benne. ;)
(ez persze offtopic, mivel a Go-t egyáltalán nem ismerem)
6

Pedig 1.9 ota nem lassu a

Greg · 2015. Már. 5. (Cs), 15.49
Pedig 1.9 ota nem lassu a regexp, ugyanazt a C library van alatta mint a PHP alatt. De persze kerdes hogy mihez viszonyitva volt lassu?
7

off még utoljára

pythonozok · 2015. Már. 5. (Cs), 18.37
Ha jól emlékszem, én 1.9-est hasonlítottam C-vel, perllel, javaval és pythonnal. Pontosabban: a pythont találtam lassúnak és ahhoz kezdtem hasonlítgatni a többit.
Volt olyan regexp, amivel a python minimum egy nagyságrendet vert rá a többire (incl. C - a mai napig nem értem, még úgy sem, hogy a python mögött is egy C-ben írt lib van), a leglassúbb minden tesztemben a ruby volt.
Pedig már beleéltem magam, hogy lesz miért komolyabban foglalkoznom vele.
Ha nem zavar, hogy trollok is beszálltak a társalgásba, akkor itt megtalálod az első próbálkozásom "dokumentációját":
http://hup.hu/node/134550
:)

Aztán - ennek asszem, már nincs ott nyoma - kiderült, hogy a python hihetetlen sebességelőnye addig tart, amíg az eredetileg próbált regexp van használatban. Úgy emlékszem, a regexp végéről, ha kiszedtem a sorvéget jelző '.*$'-t, rögtön felgyorsult a többi is és akkor már a java gyorsabban ment, mint a python, de a ruby úgy is lemaradásban volt.
5

Újraírhatod az alkalmazást

Hidvégi Gábor · 2015. Már. 5. (Cs), 15.41
Újraírhatod az alkalmazást Rubyban (PHP-ban, js-ben stb.), de attól még a memóriakezelés és a programfuttatás sebessége ugyanúgy lassú marad a sok absztrakció miatt. De ez attól is függ, hogy az adatok megjelenítésénél mennyi programlogika van: ha csak annyi, hogy az adatokat lekérded, majd mindjárt HTML-t generálsz belőle, akkor nem számít annyira a nyelv sebessége, mert a legtöbb idő az adatbázisra való várakozással telik el.