ugrás a tartalomhoz

The State Of Responsive Web Design

Hidvégi Gábor · 2013. Jún. 3. (H), 15.40
Sok a tennivaló
 
1

Kérdések

Hidvégi Gábor · 2013. Jún. 4. (K), 20.33
Azt nem értem, miért akar mindenki különböző felbontásokra/készülékekre ugyanolyan HTML kódot kiszolgálni. Más média, másra használják a telefont, a táblagépet és a PC-t, más adatokat kell máshogyan megjeleníteni. Ez szükségszerűen túlbonyolított HTML kódot fog eredményezni.

A <picture> elemnél meg lehet adni egy szélességet és magasságot, de azt nem értem, hogy miért, hisz abszolút számokat is beírhatunk oda. A <source> elemeknek nem lehet dimenziót megadni, így a böngésző letöltés előtt nem fogja tudni a méreteket, azaz egyrészt a tartalom ugrálni fog, másrészt pedig az akkumulátort fogyasztjuk a folyamatos újrarajzolgatással.

Szép dolog az SVG, csak nem éppen az akkumulátorok barátja. A linkedinnél is felhívják a figyelmet a négyes pontban, hogy kerüljük a skálázást és az árnyékok használatát mobil eszközökön, azaz azokat, ahol a processzornak számolnia kell.

Miért (csak) rajzolási időben lehet megállapítani a grafikai paramétereket? Miért nem küldik el a böngészők az első kérésnél a felbontást és a különböző szolgáltatások állapotát?
2

Nem kell

Pepita · 2013. Jún. 4. (K), 20.54
Sokaknak első ránézésre egyszerűbbnek tűnik így, de még van (jó)néhány egyéb is:

- Mobiloknak is van már (pixelben) igen szép (nagy) kijelzőjük, ez viszont távolról sem jelent nagy fizikai méretet -> attól, hogy "akkora", mint egy monitor, még olvashatatlan lesz pl. oldalsávokkal.
- A proci / akksi mellett eléggé fontos a sávszélesség is, ami pl. mozgásban lévő járművön vagy hegyek között alig néhány kb/s -> nem csak a letöltendő bájtok, de még a http(s) kérések száma is sokat nyom a latba.

Természetesen több template gyártása valószínűleg több munka, de ahogy nő az egyéb eszközök skálája, úgy egyre kisebb a munkakülönbség és egyre szükségesebb a valódi mobilnézet.

(Mondjuk az én véleményem valószínűleg nem újdonság a számodra.)
6

port.hu

Gixx · 2013. Jún. 6. (Cs), 14.50
Azért nem ártana ha ugyanaz lenne, mint a desktop, mert a kackiás bajuszát annak, aki kitalálta, hogy a port.hu moziműsor keresőjét ennyire el kell szabni a desktopéhoz képest. Ha nem bírnak rendesen dolgozni, akkor inkább adják azt, amit a desktopon kapok. Vagy lehetőséget, hogy azt láthassam (az sincs).

Ugyanis...
Desktopon: nyitóoldal > (oldalt) mozi neve. 2 oldalletöltés és már látod is a műsort (filmek, időpontok).

Mobilon: nyitóoldal > város > mozi kezdőbetűje > mozi neve > film címe. 5 oldal letöltés (jó lassan), és akkor kapsz egy érthetetlen infó halmazt, pl.: du. 5, 6, de 12-én f5 és n6 is.

Oké valahogy kihámozom, ami kell, de mi a búbánatért nem tudják kiírni az összes nyüves időpontot rendesen? Meg miért kell ez a túlkomplikált navigáció? Rég elmúlt már a WAP-os meg Opera Minis korszak...

Több indokot nem tudok :P
8

Opera Mini

Pepita · 2013. Jún. 13. (Cs), 01.18
Azért még létezik... Én azért sem vagyok oda, hogy hivatali oldalak közt is van jónéhány, ami IE8 alatt nem megyen.. Tehát a félpénzű varrónőnek is kell új gép, win7, tanulás, stb, pedig rühelli a számítógépet.
3

Öteltek

vbence · 2013. Jún. 5. (Sze), 15.58
Én is beleütköztem, hogy nem Pixelméretet (vagy mégrosszabb: hazudott pixelméretet) kéne tudni a megfelelő layouthoz, hanem a kijelző való élet beli kiterjedését (pl. 4.5 inch).

Egy másik ötlet: régen létezett olyan, hogy progresszív JPEG. Az eszköz maga határozhatná meg, hogy mennyi képi információt töltsön le. Ha csak a kép első 20k-ját tölti le (mondjuk egy EDGE hálózaton) akkor is ugyanazt az élményt kapja, csak a képen az élek kicsit elmosódottak lesznek. Egy desktop 120 dpi-s kijelzővel, szélessávon letöltheti az első 100k-t, egy "retina" kijelzős tablet pedig wifin a teljes 300k-t. Ehhez még szerveroldali támogatás sem kellene. Mondjuk lehet hogy a progrsszív JPEG nem erre van optimalizálva de könnyen gyártható lenne egy ilyen formátum.
4

PNG

Poetro · 2013. Jún. 5. (Sze), 16.52
Kb ugyanezt tudja a PNG is.
5

Ezt nem ismertem

vbence · 2013. Jún. 5. (Sze), 17.01
Köszi... Akor már csak a böngészőgyártók kéne tudomást szerezzenek erről. :)
7

JPEG2000

Csurga · 2013. Jún. 7. (P), 21.17
Igen, ilyen valóban létezik, bár egyenlőre nem elterjedt, pedig kifejezetten erre fejlesztették ki már 2001(!)-ben.

Írtam is róla egy cikket anno:

hxxp://csurga.hu/tudomany/jpeg2000-2

Manapság inkább 3D-s videók lejátszására használják, ahol különösen magas FPS-t szeretnének elérni... Az interneten egyébként a böngészők hiányosságai miatt nem használják, egyébként szinte mindenre tökéletes választás a formátum. Ismeri a transzparens árnyalatokat (akár csak a PNG), újrakódolás nélkül vált felbontást, kisebb méretnél sokkal szebb hatású és egyébként van veszteségmentes verzió is belőle.

Én már évek óta várom az áttörést, a cikk 2011-es, akkor úgy tűnt hogy pár kezdeményezés elindult annak irányába, hogy elkezdik támogatni a mobil böngészők, de aztán inkább mindenki a jóval erőforrás-igényesebb responsive megjelenítést választotta, számomra a mai napig érthetetlen módon.