ugrás a tartalomhoz

Laravel 4 autentikáció

StarZ3r0 · 2013. Ápr. 29. (H), 14.37
Autentikáció megvalósítása a Laravel 4 keretrendszerben
 
1

n + 1

Hidvégi Gábor · 2013. Ápr. 29. (H), 15.19
Biztosan nagyon jó ez a keretrendszer, de a két beküldött blogmarknak nem sok értelmét látom, mert nem igazán tudunk meg arról semmit, miért is kéne épp ezt választani a többi ellenében.
2

jogos

StarZ3r0 · 2013. Ápr. 29. (H), 15.46
Jogos, fogok írni róla, hogy milyen előnyei vannak, bár az ilyen, "ezt használjátok, mert ez a tuti" parttalan vitákhoz vezet, bárki eléri a hivatalos dokumentációt és el tudja dönteni, hogy szimpatikus-e neki, nyújt-e olyat, ami miatt kipróbálásra érdemes. A másik meg, hogy ennyiből ne legyen semmilyen leírás keretrendszerekről, mert nem foglalják össze, hogy miért kellene épp azt választani. Aki ezt használja, azt gondolom kattint, aki nem, az nem kattint. Én így szoktam.
12

A hivatalos dokumentáció a

Hidvégi Gábor · 2013. Ápr. 30. (K), 13.22
A hivatalos dokumentáció a legtöbb esetben kevés, mert abból nem feltétlenül lehet kitalálni, hogy mik az előnyei, hátrányai, értelemszerűen inkább az előbbieket fogják kiemelni. Nagyon fontosak a külsősök által írt bemutatók, de a fentiekből következik, hogy nem mindegy, miképp írják meg őket.

Mivel keretrendszerekről beszélünk, ami keretet ad egy munkának, nagyon nem mindegy, mit választunk, mert hosszú távra szól. Rengeteg szempont van, ami alapján dönteni kell egy programozónak, például
  • milyen gyorsan javítják a hibákat
  • a keretrendszer inkább robusztus, sok feladatot automatizáltan elvégez helyettünk, vagy inkább pehelysúlyú
  • fő verzióváltáskor változtatnak-e az API-n
  • mennyire erőforrásigényes
  • mennyire skálázódik jól (például tíz űrlapelemet még villámgyorsan megjelenít, de tizenötnél már elkezd döcögni)
  • mennyire könnyen bővíthető?
17

egyéb szempontok

StarZ3r0 · 2013. Ápr. 30. (K), 14.43
Én pont ezért nem álltam ki mellette ilyen szempontból, mert az említettek miatt hosszú távú tapasztalatom még nincs vele, viszont mindenképpen érdemesnek tartom arra, hogy megpróbáljam éles környezetben is használni. Szerintem sok egyéb szempont van, amit nem soroltál fel, mindenki maga válogatja, hogy neki mi a fontos. Ha írok is róla egy összefoglalót, hogy én miért ajánlom az elképzelhető, hogy nem egyezik majd a te szempontjaiddal. Amiket te írsz annak egy része hosszabb távú tapasztalat eredménye.
3

Ha érdekel, olvass utána.

bamegakapa · 2013. Ápr. 30. (K), 00.11
Ha érdekel, olvass utána.
4

de

zzrek · 2013. Ápr. 30. (K), 09.09
...de én itt olvastam a blogmarkot, és jó lenne itt látni egy kis bemutatót róla. Hiszen ez egy közösség, akikhez már egy kicsit hozzászoktam és adok a véleményükre. Ezért tetszene, ha egy ilyen (számomra) újdonságot valaki egypár mondatban bemutatna, vagy legalább ajánlana egy bemutatót.
5

Ez így persze teljesen más

bamegakapa · 2013. Ápr. 30. (K), 09.31
Ez így persze teljesen más hozzállás, mint n+1-nek minősíteni valamit, amiről semmi információd nincsen és értelmetlennek minősíteni blogmarkokat, amik sokaknak hasznosak lehetnek :).

Bevallom, én sem tudok mindenről, ami a webbel kapcsolatos, ezért bátorkodtam javasolni az utánaolvasást, én már sikerrel alkalmaztam több itteni blogmark kapcsán. Persze ha valaki veszi a fáradságot, és ír egy Laravel bemutatót, azt is örömmel fogom olvasni.
6

Laravel

Hidvégi Gábor · 2013. Ápr. 30. (K), 10.00
A weblaboron a két blogmark kivételével egy állásajánlat volt Laravellel kapcsolatban a kereső szerint, és én sem emlékszem semmilyen fórumtémára az utóbbi pár évből, ahol foglalkoztak volna vele, tehát nyugodtan kijelenthetjük, hogy ismeretlen a többség előtt. Ebben az esetben viszont nem sok értelme van in medias res mindjárt telepítésről meg authentikációról mesélni.

A napi munkáját megkönnyítendő nagy valószínűséggel mindenki használ már egy meglévő keretrendszert, ezekről szoktak is beszélgetések, viták, blogmarkok lenni, az egyik többet tud, a másik kevesebbet. Innentől kezdve a Laravel csak egy n + 1-dik a sorban.

Analógia: engem mostanában rendkívül érdekel az OpenBSD 5.3-ban megjelenő, immáron stabillá vált OpenSMTPD. Mindkettő szoftverkomponenst egy szűk réteg használja, így, ha most erről elkezdenék itt blogmarkokat beküldeni – bár webes téma – igazából kimerítené a spam fogalmát.

Azt pedig nem várhatja el senki, hogy minden ilyennek olvassanak már utána a többiek.
7

Szerintem a mi munkánkban a

bamegakapa · 2013. Ápr. 30. (K), 11.47
Szerintem a mi munkánkban a minimum, hogy folyamatosan utánaolvas és tanul az ember. Számtalan eszközzel, technológiával, technikával szembesülünk nap mint nap, amiket még nem ismerünk. A "nem ismerem" véleményem szerint olyan kifogás egy webfejlesztőtől, mint az orvostól az, hogy "de hát véres".

Az OpenBSD-s analógiád valóban kiváló. Miért is lenne spam? Ha webes téma, akkor idevaló, neadjisten még a látókört is tágítaná. Majd én eldöntöm, hogy rákattintok-e.

Aki esetleg nem követi naprakészen a Nagy Internet szakmai berkeit, így legalább az is értesül, hogy létezik például ez a Laravel dolog és talán érdemes is utánanézni. Hozzáteszem, nem használtam még, olvasgattam a doksit, egy ideje szemezek vele, hogy kipróbálom.
8

Szerintem

zzrek · 2013. Ápr. 30. (K), 12.11
Szerintem meg ha valaki blogmarkot küld be olyasvalamiről, amiről sejthető, hogy a közösség számára nemigazán ismert (de a beküldő szerint jó cucc, és érdemes megismerni), akkor nem néz ki olyan jól, ha mindenféle bemutatási igény nélkül bedobja valamely ikszedrangú műveletének leírását. Ha pl. mint jelen esetben a Laravel 4 autentikációjáról szóló cikk a beküldő szerint hasznos lehet (nyilván a Laravelt használók körében), akkor szerintem udvarias lenne egykét szóban azokat is felhomályosítani, akik (és sejthetően ezek vannak többségben itt) még nem találkoztak vele. Mondjuk: "Nekem tetszik a Laravel, mert például izé az autentikáció is. Ha nem ismered és felkeltette az érdeklődésed, ittmegitt találhatsz bemutatóanyagot".
:-)
9

Tény, hogy udvarias lenne, de

bamegakapa · 2013. Ápr. 30. (K), 12.27
Tény, hogy udvarias lenne, de ne felejtsük el, hogy a beküldők végeznek ingyenes szolgálatot a közösségnek. Az már a közösség tagjainak felelőssége, hogy ebből profitálnak vagy sem.
10

A kettőnk felfogása között az

Hidvégi Gábor · 2013. Ápr. 30. (K), 12.57
A kettőnk felfogása között az a különbség, hogy te inkább a mennyiségre helyezed a hangsúlyt (mindegy, mit küldenek be, majd mindenki utánajár, ha akar), én pedig a minőségre. Szerintem az előbbire alkalmasabb a twitter oszlop, a blogmarkok közé én inkább a fajsúlyosabb témákat tenném.
14

Nem értek egyet. A különbség

bamegakapa · 2013. Ápr. 30. (K), 13.57
Nem értek egyet. A különbség a minőség, mint olyan, meghatározásában rejlik. Szerintem nem lesz valami kevésbé minőségi attól, hogy kevesen ismerik.
16

Mivel nem értesz egyet? Ha

Hidvégi Gábor · 2013. Ápr. 30. (K), 14.24
Mivel nem értesz egyet? Ha visszaolvasol, egyértelműen meghatároztam, számomra mit jelent a minőség a weblaboron, és sehol sem állítottam, hogy valami kevésbé lesz minőségi attól, hogy kevesen ismerik.
23

Lehet én vagyok hülye, de nem

bamegakapa · 2013. Ápr. 30. (K), 19.22
Lehet én vagyok hülye, de nem találom. Tudnál segíteni?
19

rendben

zzrek · 2013. Ápr. 30. (K), 14.59
Rendben, nyilván sokkal jobb így, hogy írt róla és megosztotta velünk. Legalább már tudom, hogy létezik Laravel is, lehet hogy egyszer jobban utánanézek. (Ahhoz hogy most rögtön utánanézzek, azért nekem még kellene egy löket, valami kis ajánló, figyelemfelkeltő... :-) )
13

közönség

StarZ3r0 · 2013. Ápr. 30. (K), 13.25
Azt sajnos nem tudom megítélni, hogy mi ismert és mi nem a weblabort olvasók előtt. Én régebb óta ismerem. Magamból indultam ki, talán más is. Az hogy kevés szó van róla jelentheti azt is, hogy elégedettek vele akik használják vagy jó a dokumentáció..
Illetve talán nem ikszedrangú a művelet, szerintem kezdésnek, az alapjait megismerni, a telepítése és egy auth megvalósítása megfelelhet. Erre azért a legtöbb helyen szükség van.
18

ok

zzrek · 2013. Ápr. 30. (K), 14.55
OK, meggyőztél (az ikszedrangút nem kellett volna írnom, csak egy kis költői túlzásként éltem vele).
Végülis én is csak a saját nézőpontom szerint vizsgáltam, én eddig nem foglalkoztam a Laravellel, és mivel itt sokat olvasom a témákat, itt sem találkoztam vele, ebből következtettem hogy talán mások számára sem túl ismert.
Szóval engem az inkább érdekelne kezdetnek, hogy valaki, aki elkezdte használni és cikket ír róla, mi fogta meg belőle. Értem az érved, hogy ez vitára adhat alapot, de ha mégis rászánod magad, szívesen elolvasnám.
Egyébként köszi a cikket, átfutottam, tetszett. :-)
11

OpenSMTPD

StarZ3r0 · 2013. Ápr. 30. (K), 13.18
Én szívesen elolvasnám, ha írnál róla. Ezzel kapcsolatban két dolog lényeges amúgy, az egyik, hogy azért nem záporoznak annyira a blogmarkok. Én örülnék, ha több lenne, akkor valószínűleg többet elolvasnák, illetve így is elég sok olyan van, ami nem esik az érdeklődési körömbe, amit te is mondasz, azokat nyilván figyelmen kívül hagyom. A másik, hogy valóban nem túl ismert jelenleg, ami talán annak is köszönhető, hogy csak a 4-es verziója kapott nagyobb publicitást ennek a rendszernek, amely még meg sem jelent, majd csak májusban.
15

Ennyi erovel akkor senki

Greg · 2013. Ápr. 30. (K), 14.19
Ennyi erovel akkor senki semmit ne kuldjon be, csak mert ha bekuld valaki egy Symfony cikket, akkor lesz aki nem ismeri a Symfonyt, es szegenynek eloszor meg kell keresni a google-el, hogy mi is az a symfony, erdemes e hasznalni, stb.
De PHP cikket se kuldjon be senki, mert azt sem ismeri mindenki es ne kelljen mar szegenynek utananezni hogy mi is az a 3 betu es mikor erdemes azt valasztani?
En a cikkbekuldo helyeben egyebkent magamban tartanam a tudast/tapasztalatot, mert az ilyen onallotlan, kotozkodo emberek egyaltalan nem erdemlik meg, hogy az ember ingyen megossza hogy hogyan fejleszt, hatha mas abbol tanul.
20

Ezek szerint

zzrek · 2013. Ápr. 30. (K), 15.13
Ezek szerint te ismered a Laravelt? Ha van kedved, írhatnál róla egykét szót, hátha kedvet kapok hozzá jobban megismerni.
Egyrészt igazad van, másrészt kicsit eltúlzod (de csak egy nagyon picit :-) ). Aki ide jár, az láthatja, hogy PHP és Symfony már többször előfordult itt, Laravel viszont nem -- és sok más sem. Tegyük fel hogy én pl ismerek egy keretrendszert, a VaZul-t. De nem posztolnám be egyik fontos elemét sem ide (mert látható hogy itt szinte senkit sem érdekel), viszont ha nagyon megtetszene, akkor egy bemutató bejegyzéssel megpróbálnám felhívni rá a figyelmet, hogy mások is jól járjanak vele.
Egyébként elismerem, hogy jó dolog, ha valaki egy jó keretrendszerről bármi hasznosat is ír és azt megosztja, köszönet jár érte!
21

Érdekes látni, valakivel

Hidvégi Gábor · 2013. Ápr. 30. (K), 15.29
Érdekes látni, valakivel mennyire egyformán gondolkodunk (néha szinte szóról szóra azt írod, ami a fejemben jár), mással meg pont ellenkezőleg.

Vajon kivel lehetne jobban dolgozni? Ha másképp gondolkozunk, lehet előbb-utóbb (inkább előbb) kikészítenénk egymást, viszont problémamegoldásnál jól jöhet, ha az egyik így látja, a másik meg amúgy.
22

En sem ismerem a Laravelt, de

Greg · 2013. Ápr. 30. (K), 15.42
En sem ismerem a Laravelt, de hallottam mar rola. Engem egyaltalan nem zavar, hogy valaki ir rola itt egy cikket, mert igy ha esetleg kedvet kapok a megismeresehez, akkor megnezem a hivatalos oldalat, felmerem hogy erdemes e nekem kiprobalni, es ha igen, akkor lehet hogy ennek a cikknek hasznat veszem amikor telepiteni akarom, vagy authentikaciot akarod megvalositani benne.
Ha csak arrol szuletnenek itt blogmarkok amit mindenki, vagy a tobbseg ismer, akkor kb semmi ertelme nem lenne, mert szerintem pont az ujdonsagok megosztasa a lenyeg.
De lehet en latom rosszul.
26

egyetértek

zzrek · 2013. Ápr. 30. (K), 22.04
Végülis igazad van, ha egyszer kipróbálom, akkor valószínűleg nekem is hasznos lesz a telepítési útmutató vagy az autentikációs példa. Az újdonságokat azért talán mégis inkább szerencsésebb lenne egy pármondatos ismertetővel is megtámogatni, talán ennyi hiányzott csak számomra.
29

Ja, én is így vagyok vele, pl

inf · 2013. Május. 1. (Sze), 08.09
Ja, én is így vagyok vele, pl a SLIM-et is elég nehezen találtam meg. Átnyálaztam egy rakat keretrendszert, egyik sem tetszett, úgyhogy inkább írtam egy sajátot, aztán rá pár hónapra belefutottam a slim-be, ami ugyanazt csinálja, csak sokkal kiforrottabb. Azóta azt használom. Nekem a Laravel nem szimpatikus, ezt le tudom szűrni a példakód alapján, teljesen felesleges ehhez külön bemutató cikket írni...
24

Azért nem egészen a VaZul

bamegakapa · 2013. Ápr. 30. (K), 19.39
Azért nem egészen a VaZul keretrendszerről van szó, a Laravelt több olyan blogon/oldalon is dícsérik, akiknek adok a véleményére, az utóbbi időben egyre több helyen futok bele. A blogmark beküldője jogosan hihette, hogy errefelé sem teljesen ismeretlen.

Amit én eddig levontam belőle, jól struktúráltnak és kiforrottnak tűnik.
27

lehet

zzrek · 2013. Ápr. 30. (K), 22.08
Lehet, hogy én is találkoztam már vele, de nem keltette fel a figyelmemet. Most már legalább figyelni fogok, az biztos, hogy a neve már ismerős lesz :-)
Az amit írtál, hogy "Amit én eddig levontam belőle, jól struktúráltnak és kiforrottnak tűnik", egy-két érdekességgel vagy "ebben különbözik a többitől"-lel megtámogatva a blogmark kommentjében talán már elegendő is lett volna számomra.
28

+1

inf · 2013. Május. 1. (Sze), 08.04
+1, Én sem értem minek belekötni valakibe, aki beküld egy blogmarkot. Néha van benne saját blog felfuttatási szándék, de ez a cikk kifejezetten hasznos szakmai szemmel nézve mondjuk a "Kreatív cégek akik megtévesztik a leendő ügyfeleiket " -hoz meg hasonlókhoz képest, amik csak szimpla spam-ek.
30

Finoman fogalmazva :)

Pepita · 2013. Május. 1. (Sze), 23.19
Néha van benne saját blog felfuttatási szándék...
Mikor néha?

A hasonlat jó, de azért nem csak végletek vannak. Valahol határt kell(ene) húzni - számomra az az 1-2 mondat, amit Zzrek is igényelne, eldöntené (pozitív irányban) a kérdést.
25

Off

Pepita · 2013. Ápr. 30. (K), 21.20
Ami szerintem leginkább felesleges itt: Gábor és "ellenfelei" parttalan vitája. Lényegében - ha egy icipicit szélesebb látókörrel nézitek - mindkét félnek egyformán igaza van:
- A rendszert nem ismerők (többség?) számára nem hordoz különösebb értéket a rész-blogmark -> kellene hozzá az alap is;
- Attól, hogy valami önmagában (sokak számára) nem értékes, még nem kell "kizárni" (és nem spam), hátha hasznossá válik, ill. előre nem is lehet ezt pontosan meghatározni.

Kérlek lássátok be: kis toleranciával egyik sem zárja ki a másikat, így jó a WL - szerintem.

(Azért egy-egy blogmark beküldése talán nem olyan megerőltető feladat.)
31

SEED elés

gyuby92 · 2013. Jún. 1. (Szo), 00.53
Jó ez a Blogmark. Egy apró hibája van - nem akarok senkit megbántani - de a SEED nem működik. http://four.laravel.com/ Itt utána lehet nézni.
32

Kifejtenéd?

Poetro · 2013. Jún. 1. (Szo), 01.51
Kifejtenéd, mi nem működik rajta? És hogy pontosan mire is gondolsz? Nem lehet, hogy nem megfelelően használod?