ugrás a tartalomhoz

A Magyar web design helyzete 2013-ban

Wishmylove · 2013. Már. 18. (H), 17.56
Rettenetes sebességgel jönnek a modernebbnél modernebb nyugati weblapok, brutális tipográfiával, HTML5-ös és jQuery trükkökkel
 
1

Egyszer valaki írhatna egy

Joó Ádám · 2013. Már. 18. (H), 17.59
Egyszer valaki írhatna egy kirohanást a magyar helyesírás helyzetéről is. Tök véletlen jutott eszembe.
2

Kritikán aluli, nem kell itt

Hidvégi Gábor · 2013. Már. 18. (H), 18.23
Kritikán aluli, nem kell itt nagyon kirohanni sehova : )
3

Reméltem, hogy a célzás

Joó Ádám · 2013. Már. 18. (H), 18.25
Reméltem, hogy a célzás átmegy. Lehet, hogy előbb értékes tartalmat kellene felmutatni, és elég volna utána foglalkozni a dizájnnal.
4

Rettenetes sebességgel jönnek

Hidvégi Gábor · 2013. Már. 18. (H), 18.40
Rettenetes sebességgel jönnek a modernebbnél modernebb nyugati weblapok, brutális tipográfiával, HTML5-ös és jQuery trükkökkel
És ez kinek és miért jó? Mit jelent a brutális tipográfia? Milyenek HTML5-ös trükkök?

Az idősebb generáció bullshittel és a jó kapcsolatok ápolásával próbál fennmaradni. Sajnos ez a réteg van a legjobban lemaradva, nekik már csak egy dolog maradt, az illúzió elhintése az ügyfél előtt.
A jQuery trükkök nem az illúzióról szólnak?

Egyébként meg mindenki olyan jót alkot, amennyire megfizetik.
5

Milyenek HTML5-ös

Max Logan · 2013. Már. 18. (H), 19.50
Milyenek HTML5-ös trükkök?
Erre én is kíváncsi lennék...
6

Egyébként meg mindenki olyan

kmARC · 2013. Már. 19. (K), 10.29
Egyébként meg mindenki olyan jót alkot, amennyire megfizetik.

Jahhhaaaaj, hogy ez mennyire nem igaz :-)

Gondolj bele: ha tényleg így lenne, az állami szférában a "nyugatiaknál" is szebb-jobb-használhatóbb site-ok lennének.
51

Gondolj bele: ha tényleg így

city99 · 2013. Már. 23. (Szo), 09.10
Gondolj bele: ha tényleg így lenne, az állami szférában a "nyugatiaknál" is szebb-jobb-használhatóbb site-ok lennének.


ez ugye vicc volt? :P
89

A pályázatoknak,

kmARC · 2013. Ápr. 17. (Sze), 19.44
A pályázatoknak, közbeszerzéseknek köszönhetően akkora mennyiségű pénzek eltűnnek, hogy abból már elő lehetne állítani jó site-okat. Arra próbáltam utalni, hogy nem a pénz, hanem az ész hiányzik.
90

nem feltétlenül az ész hiánya a baj

Arnold Layne · 2013. Ápr. 18. (Cs), 12.00
hanem az ész hiányzik

Nem is feltétlenül az ész hiányával lehet a baj, hanem az ész és az önzés/mutyi arányával.
91

Az ész megvan, különben nem

inf · 2013. Ápr. 19. (P), 01.25
Az ész megvan, különben nem tűnnének el azok a pénzek ;-)
55

Kezdjük ott az egészet, hogy

Max Logan · 2013. Már. 26. (K), 13.47
Kezdjük ott az egészet, hogy ha valaki abból indul ki, hogy mi van másutt, az már régen rossz. Igen, meg lehet nézni, hogy ott mit csinálnak, lehet ihletet meríteni. De ne mondja senki, hogy azért mert ott van valami, azért itt is az kell és hogy az ott a színvonal, amit hozni kell. Nem kell, max. lehet és talán, esetleg érdemes...

Dolgoztam olyan cégnél, ahol benyalták az SAP-t, mert hogy az milyen menő. Elköltöttek azóta több, mint 10.000.000 forintot, ha a cégcsoportot nézem, akkor talán még jóval többet is, de még csak most ért el oda az SAP alap tudása, ami nekik akkor kellett volna. (És igen, oda nagyon kellett volna egy egyedi fejlesztés...)

Lehet menni a divat felé, de ész nélkül felesleges...
7

He-he

Pepita · 2013. Már. 19. (K), 17.32
Nézzétek meg pl. IE8-al, akkor nagyon osztja az észtet e!
Itt a jövő épül, nem a múlt!
Ennyi nekem elég is volt...
8

Ráadásul egy nem is szép

Poetro · 2013. Már. 19. (K), 18.02
Ráadásul egy nem is szép megoldás:
<!--[if lt IE 9]>
<script>
window.location.href='http://www.newconcept.hu/browser/browser.html';
</script>
<![endif]--> 
9

Ez igen

Pepita · 2013. Már. 19. (K), 19.08
Nem is néztem, így még egy he-he!
10

Konkrétan mi a baj ezzel? Nem

bamegakapa · 2013. Már. 20. (Sze), 15.49
Konkrétan mi a baj ezzel? Nem hiszem, hogy az oldal célcsoportjának számítanak azok, akik még mindig IE8-at használnak. A kötelező fanyalgáson és hisztin kívül én nem látok ebben kivetnivalót.
11

Például az, hogy legtöbbször

Hidvégi Gábor · 2013. Már. 20. (Sze), 16.01
Például az, hogy legtöbbször nincs összefüggés a böngészők verziója és aközött, hogy mit lehet bennük megcsinálni.
12

Attól, hogy ezt mindig

bamegakapa · 2013. Már. 20. (Sze), 16.33
Attól, hogy ezt mindig leírod/belinkeled, akárhányszor valaki "bántani" meri a régi IE-ket, még nem lesz igaz. Bármit össze lehet hekkelni persze a régi eszközökkel is, been there, done that :).
13

Mi nem lesz igaz? Amit

Hidvégi Gábor · 2013. Már. 20. (Sze), 16.40
Mi nem lesz igaz? Amit leírtam vagy az, hogy linkeltem? A két két mondatod ellentmondásban van.
18

Mese

bamegakapa · 2013. Már. 21. (Cs), 01.55
Érted te azt.

Nem akarom most ezt itt elkezdeni, de egy mesét azért elmondok, csak úgy:

Volt egy gyalogút, ami A pontból B-be vezetett, erőteljes kerülővel. Az emberek közül sokan elkezdtek inkább átszaladni az úttesten, mivel az rövidebb volt úgy. Később ezt az önkormányzat is észrevette és építettek egy gyalogátkelőt. Sok ember boldog volt. Célszerű lett volna lebontani a régi utat, de sokan használták még megszokásból vagy azért, mert féltek átmenni a zebrán, így bár a fenntartása költséges volt, meghagyták, amíg mindenki át nem szokik. Furcsa módon sokan mégis elégedetlenkedtek, nehezményezték az új zebrát, szerintük felesleges, hiszen B-be eddig is el lehetett jutni, ha pedig sietett valaki, az átszaladás kielégítő megoldásnak bizonyult. Különben is, szerintük hülye dolog holmi utakkal foglalkozni, amíg az önkormányzati ügyintézés rendje nincs újraszervezve, kényelmesebb és átláthatóbb alapokon. Véleményüket hangosan terjesztették minden lakógyűlésen és arra ösztönöztek mindenkit, hogy a zebra használata helyett inkább továbbra is szaladjanak át az úttesten, de semmiképpen nem a zebra közelében.
23

A HTML5/CSS3 legtöbb

Hidvégi Gábor · 2013. Már. 21. (Cs), 09.57
A HTML5/CSS3 legtöbb újításában semmi újdonság nincs, csak bizonyos feladatokat lehet kényelmesebben megoldani (a visszafelé történő kompatibilitást elvesztve), ezt bizonyítja a fentebb linkelt táblázat. A copy-paste és a kódkiegészítős szövegszerkesztők korában viszont programozói kényelemre hivatkozni nem túl ésszerű. Emiatt a meséd nem fedi a valóságot.

Amennyiben a hivatkozott táblázat bármely elemével kapcsolatban kételyeid vannak, hogy mégsem valósítható meg, jelezd nyugodtan.
31

Nem kívántam volna ezt a

bamegakapa · 2013. Már. 21. (Cs), 13.24
Nem kívántam volna ezt a szerintem parttalan vitát áthozni ebbe a topikba. A táblázatról megvan a véleményem, minél többször hivatkozol rá, annál fájdalmasabb számomra. Más helyeken nálam okosabbak is véleményt nyilvánítottak az ügyben, aki akar, utánaolvas.

Összeállíthatnék egy mókás táblázatot, amiben a traktor mellé alternatívának az ökör van írva (és vitatkozni sem lehet vele, hiszen még ma is lehetne ökörrel szántani, tényleg működik!), de legfeljebb magamat szórakoztatnám vele, előre nem jutna semmi, meg különben is sarkítás.

Azt hiszem olyasmivel is felesleges jönni, hogy separation of concerns, vagy hogy minek tízszer annyi kódot letöltetni a klienssel, minek 10 sor CSS + 3 sor JS ahhoz, ami egy sima CSS sorral megoldható, mert ezeket mások már leírták.

A szándékod a táblázattal dicséretes, valóban nem okos ötlet a hype hullámaival vitetnie magát az embernek, de szerintem pont a ló másik oldalára esel át.
32

Látod, tudsz te normálisan is

Hidvégi Gábor · 2013. Már. 21. (Cs), 13.52
Látod, tudsz te normálisan is írni. A vita egyébként tényleg parttalan, úgy érzem, egyikünk sem tudná megérteni a másik érveit, mert ezekben a dolgokban teljesen máshogy gondolkodunk.
33

Nem akarlak meggyőzni, tőlem

bamegakapa · 2013. Már. 21. (Cs), 14.14
Nem akarlak meggyőzni, tőlem úgy fejlesztesz, ahogy jólesik.

Úgy vélem viszont, hogy onnantól, hogy másokat segíteni/oktatni/vezetni akarsz egy témában, amiben számukra kompetensnek látszol, nagy felelősséget vállalsz. Az emberek sokszor hajlamosak azt követni, aki a leghangosabban kiabál. Ha csak azt adod át nekik, amit te gondolsz a témáról, akkor elrejtesz előlük számtalan nézőpontot.
34

akkor elrejtesz előlük számtalan nézőpontot

Max Logan · 2013. Már. 21. (Cs), 14.52
[...] akkor elrejtesz előlük számtalan nézőpontot.
Melyek megmutatása nem (feltétlen) ennek az egy embernek a feladata (nem is lehet rá képes)...
35

Igaz

bamegakapa · 2013. Már. 21. (Cs), 15.28
Amit én próbálok mondani, az az, hogy a Weblabornak (mivel tudtommal a magyar webfejlesztés szintjének emelése céljai között szerepel, de lehet, csak én találtam ki) a széles látókört kellene promótálnia. El lehet mondani valamiről, hogy miért rossz, de ha nem mondod el, hogy miért jó, akkor manipulálsz. A HTML5 egyoldalú hájpolása szerintem éppen olyan káros, mint az ilyen táblázatok.
36

A széles látókör jár, de

Max Logan · 2013. Már. 21. (Cs), 15.39
A széles látókör jár, de legalábbis érdemes törekedni rá. Azonban most is azt mondom, hogy nem egy ember feladata a lehető legtöbb nézőpontot bemutatni.

Én úgy látom, hogy itt a Weblaboron nem igazán akarnak a nagy tudásúnak számító, tapasztalt emberek komolyan szerepet vállalni, azaz évek óta csak lagyos víznek érzem a Weblabor abbéli törekvését, amiről beszélsz. Lehet, hogy nem így van, de én így látom (lehet, hogy ezt csak a maximalista, minőségorientált szűröm okozza)... (És még mielőtt, nem, én nem vagyok azon a szinten, hogy...)

Hogy ez miért van így, nem tudom, de egy másik életterület kapcsán is azt látom, hogy bizonyos esetekben nem akar működni itthon a valódi közösségesdi...
37

Én úgy látom, hogy itt a

Hidvégi Gábor · 2013. Már. 21. (Cs), 15.48
Én úgy látom, hogy itt a Weblaboron nem igazán akarnak a nagy tudásúnak számító, tapasztalt emberek komolyan szerepet vállalni, azaz évek óta csak lagyos víznek érzem a Weblabor abbéli törekvését, amiről beszélsz.
Pontosan így látom én is, hiába labor, ha nagyon kevés kísérlet folyik itt. Van egy csomó blogmark, de nagyon kevés önálló vélemény érkezik be, úgy látom, az emberek szeretik feltétel nélkül elfogadni azt, amit adnak nekik.
40

Egyetértek. Ugyanakkor a

bamegakapa · 2013. Már. 21. (Cs), 20.47
Egyetértek.

Ugyanakkor a Weblabor szerepe elvitathatatlan. Amikor én kezdő kontárként rátaláltam a Weblaborra (annó), azonnal úgy éreztem, itt érdemes odafigyelni. Olvastam, amit csak lehetett, próbáltam a lehető legtöbb tudást magamba szívni. Ezért is érzem úgy, hogy mindannyian, akik itt megnyilvánulunk, bizonyos szinten felelősséget vállalunk. Akár egy egyszerű vitában, diskurzusban is érveket, irányvonalakat adunk azoknak, akik még csak most indulnak. Más ez, mint egy irl beszélgetés pár ember között. Sokan figyelnek.

Nemcsak a nagy tudásúak feladata az ebben való szerepvállalás, hanem a miénk is, mivel azt hiszem, a Weblabor még ma is fontos sziget.

Lehet, hogy túl messzire megyek és túl pátoszos ez a hozzászólás, franc tuggya.
47

Talán a moderátori szerepkör

Max Logan · 2013. Már. 22. (P), 08.41
Talán a moderátori szerepkör hiányzik innen, mármint akik a sok elhangzott dolgoból, mint egy konferencián, kiemelik a lényeget és összefoglalnak. De talán sosem volt cél egy ilyen irány az alapítók részéről...

Talán jó lenne tudni, hogy ők mit láttak a Weblaborban, amikor kezdték, mit láttak, milyen irányba halad és mit látnak most? Mi lenne a javaslatuk, ha egyáltalán még érdekli őket a dolog, mert lehet, hogy levették róla kezüket, lévén, hogy túlnőtt már rajtuk a dolog...
46

Pedig vannak

blacksonic · 2013. Már. 21. (Cs), 23.11
Vannak pedig nagyon jó szakmai események rendszeresen:
1. meetupok (php, javascript meetup pl.)
2. coderetreatek
3. nem rég volt itt budapesten mloc js
48

Ha ezeknek bármi köze is van

Max Logan · 2013. Már. 22. (P), 08.42
Ha ezeknek bármi köze is van a Weblaborhoz, akkor érdemben nem integrálódnak ide, ergó amit írtam fentebb, hogy az itteni online élet nem igazán virágzik, áll. Nincsen olyan mérvű visszacsatolás, mint amit én látnék.

Mondom, lehet, hogy az én szűrőim torzítják a képet, de én 6 év után azt látom, hogy anno voltak itt nagy tudású emberek, kinevelődtek többen, de csak néha-néha megvillantanak valamit, nem pedig pörgetik és szinten tartják a minőséget (ez persze megint csak szubjektív mérce), továbbá nincsen meg az igazi labor jelleg (közös kísérleti, iránymutató projectek, stb, stb.), ahogyan azt a Gábor is írja.

Szóval el kellene dönteni, hova is pozícionáljuk a Weblabort. Mert ha csak egy webdev fórum a sok közül, akkor semmi gond. De kiindulva az alapítókból, régi motorosokból, én többet láttam bele ebbe a Weblabor project-be, de lehet, hogy sosem volt benne több.
49

A magam részéről egy

Hidvégi Gábor · 2013. Már. 22. (P), 09.07
A magam részéről egy Tudástárat látnék szívesen, valamint szakmai vitákat és felelősen gondolkodó szakembereket. Mindenki várja a sültgalambot, hogy a szájába repüljön, de konstruktív kritikát – egy-két embertől eltekintve – nem nagyon látni. Így nem lesz belőlünk semmi, pontosan az történik velünk, ami nagyban, hogy a nyomorék politikusok azt csinálnak velünk, amit akarnak.

Egyszerűen képtelen vagyok megérteni, miért kell egy olyan hangvételű (lezárású) cikknek megjelennie, mint az Ajaxos, hogy pár ember elismerje: igen, bizonyos dolgoknak vannak hátrányai is. Vagy ez a blogmark. Ezek az emberek, ha képesek gondolkodni, miért nem hallatják a hangjukat máshol, fórumbejegyzésben vagy blogmarkban? Mi ez a passzivitás? Miért kell ilyen méretű érzelmeket ébreszteni, hogy az emberek kicsit felébredjenek?
52

Idő és energia

Pepita · 2013. Már. 23. (Szo), 22.22
Mi ez a passzivitás?
(És a többi hasonló.)

Időhiány, energiahiány, motivációhiány. Hogy kinél melyik és milyen mértékben, az egyénfüggő. Hogy miért? Én is szeretném tudni. Tény, hogy egy ideje ez van (cikkek kb. egyáltalán nincsenek).

Az én (off) kérdésem az:
Hogyan lehet ezt megváltoztatni? Mert biztosan meglehet.
38

A táblázat pont azért

Hidvégi Gábor · 2013. Már. 21. (Cs), 16.07
A táblázat pont azért született, mert a HTML 5-öt úgy mutatják be, hogy ez az egyedüli út. A táblázatban az szerepel, hogy az egyes HTML 5/CSS3 dolgokat milyen alternatív technikával lehet megvalósítani, ezt le is írom ott. Ebben mi a káros? Ebben mi az egyoldalú? Hol mondtam azt, hogy ez az egyedüli út?
39

Széles látókör nem egy ember

Pepita · 2013. Már. 21. (Cs), 20.44
A széles látókör fontos része vagy te is, mint a többi ellenvéleményező az ominózus táblázatnál, vagy bármelyik másik vitafórumon. Épp az ilyen vitákból adódik, hogy a WL olvasói sok pro- és kontra-véleményt láthatnak azokban a kérdésekben, amik nem annyira fekete-fehérek.

Többnyire az ilyesfajta kisarkított vélemények meghozzák a másik véglet kommentjeit is, én azt hiányolom, hogy ritkán kerül a végére valamilyen középutas "kiegyezés".
42

Igen, ezt én is hiányolom.

bamegakapa · 2013. Már. 21. (Cs), 21.12
Igen, ezt én is hiányolom. Úgy gondolom, a szélsőséges nézőpontokra nem feltétlenül az ellenkező irányú szélsőséges nézőponttal kéne reagálnunk, még ha könnyű is átsodródni, amikor valamivel nagyon nem értesz egyet.

Jelen esetünkben persze érdemes megvizsgálni, vajon mi is a HTML5 vagy a CSS3 és mi nem. Mit ad és mit nem ad. A táblázat fontos olyan szempontból, hogy lássuk, igen, ezeket a dolgokat korábban is összehekkeltük olyan eszközökkel, amiket nem feltétlenül erre találtak ki. Tehát igény volt rájuk. Piszkos munka volt, de meg tudtuk csinálni. A táblázat számomra is érdekes, tanulságos volt ilyen szempontból. De hatalmas betűkkel melléírtam volna, hogy basszus, aki ezt olvasod, nehogy eszedbe jusson, hogy akkor minek is tanuld meg az új technikákat/lehetőségeket.
43

Tedd meg

Pepita · 2013. Már. 21. (Cs), 21.31
De hatalmas betűkkel melléírtam volna,...
Tedd meg. Az a Te véleményed / hozzáállásod, ez pedig Gáboré. Nem mondom, szerintem is ott (is) talán egy kicsit elvetette a sulykot, de ez az ő véleménye. Egyébként nagyrészt egyetértek vele ott is, és másutt / másban is, inkább csak olyan érzésem szokott lenni, hogy "picit túlzás". De csak picit.
45

Valamilyen szinten túl kell

bamegakapa · 2013. Már. 21. (Cs), 21.50
Valamilyen szinten túl kell lépnünk a dédelgetett kis véleményünkön. Tényleg azt mondanád egy juniornak, hogy ha lekerekített sarkokat akar, nehogy a border-radiust használja? Én még emlékszem az ezt kiváltó zseniális technikára. Nem kívánom senkinek, bár persze működött...

Direkt hoztam példának ezt a faék egyszerűségű propertit, és kéretik nem leütni azzal, hogy de hát minek lekerekített sarok, ha nincs megfelelő tartalom.
53

Így van

Pepita · 2013. Már. 23. (Szo), 22.29
Csakhogy ez a valamilyen szint nem ám a ló túloldala.
Tényleg azt mondanád egy juniornak, hogy ha lekerekített sarkokat akar, nehogy a border-radiust használja?
Ebből egyenesen látszik, hogy jóval nagyobb túlzásokra vagy hajlamos, mint Gábor. Egy szóval sem mondta, hogy "nehogy használd", csak azt, hogy nem kell használnod. Javítsatok ki, ha tévednék.

Eszemben sincs "leütni" a példád, így könnyen érthető. Megjegyzem, hogy - ennél a példánál maradva - tudtommal Gábor sem javasolna 9-10 div-et egy helyett, hanem inkább a border-radiust; ha pedig a Júzernek pont IE6 van, hát neki akkor "kockás" div lesz.
14

Ha rosszul néz ki, hát

Poetro · 2013. Már. 20. (Sze), 16.46
Ha rosszul néz ki, hát rosszul néz ki, de legalább lehessen már elolvasni a tartalmat. XP-n külső böngésző telepítése nélkül az IE8 az egyetlen böngésző, ráadásul WinPhone7 alatt is IE8 van.
15

Az tény, hogy legalább a

bamegakapa · 2013. Már. 20. (Sze), 17.03
Az tény, hogy legalább a tartalmat olvashatóvá tehetné. Bármilyen formában.
16

Semmi

Pepita · 2013. Már. 20. (Sze), 19.13
Azt leszámítva, hogy több (magyar) oldalt ismerek, ahol bő 30% az IE8-as látogató. Én sem véletlenül azzal néztem meg...
A kötelező fanyalgáson és hisztin kívül én nem látok ebben kivetnivalót.
Bocs, de az a te problémád. Elég nagy baromság kötelezni a látogatót bizonyos böngészők használatára. Sok eszköz van, amin a hétköznapi Júzer nem is képes lecserélni a böngészőt.
Itt nem az IE8 a lényeg, hanem a hozzáállás. Látom, a te hozzáállásod is hasonló.

Szerk.: Poetro (15-ben) +10
17

Tiszta víz a pohárba

bamegakapa · 2013. Már. 21. (Cs), 01.30
Tény, hogy túl nagy követ hajítottam a pocsolyába, ez pedig a mondanivalóm érthetőségét rontotta. Nem volt szerencsés, mint ahogy dühből megnyilvánulni soha nem az. Ezért elnézést kérek, higgadt fejjel vágjunk bele újra.

Mielőtt kivetnének a farizeusok közül botrányos hozzáállásom miatt, megjegyzem, nem állítom, hogy jó gyakorlat az oldalt direkt elérhetetlenné tenni a régi böngészők (IE...) számára. Mindannyian tudjuk, hogy sajnálatosan (<- ez a szó személyes véleményt tükröz, mielőtt valaki beleköt) sokan használják ezeket. Viszont ha az én oldalam látogatóinak teszem azt csak 1,34%-a ilyen, mivel a célcsoportomba nem tartoznak azok, akik jellemzően ilyesmire vetemednek, akkor meg kell fontolni, megéri-e nekem foglalkozni velük (pénz, idő, stb.). Mint Poetro hozzászólása alatt magam is elismertem, ez esetben sem a tartalom teljes elrejtése a legjobb ötlet, legalább CSS nélkül vagy minimális formázással biztosítani lehet az adott tartalmat (ez nem is sok meló).

Bár akkor érzem jól magam, ha a munkáim a lynx böngészőben is megfelelő felhasználói élményt biztosítanak (amennyiben megoldható és egyáltalán van értelme), nem tartom boszorkányságnak, ördögtől valónak az igényes webdesignt.

És akkor lássuk hogyan értettem a fanyalgást és hisztit, amit mostanában egyre gyakrabban tapasztalok itt, és ami miatt a hozzászólást is írtam, mivel a Weblabor közel áll a szívemhez, sokat tanultam és tanulok innen. Megjelent egy blogmark. Webdesignról szól a bejegyzés, a webdesign jelenlegi helyzetéről itt nálunk. A szakmai közösség a következő reakciókat ítélte fontosnak megosztani egymással a témával kapcsolatban:

  • A fickónak rossz a helyesírása.
  • Mégis kinek és miért jó a modern és igényes webdesign? Pfe...
  • A HTML5-ben nem is lehet trükköket alkalmazni valójában, rossz szóhasználat!
  • Ez a szemét biztos azért figyel a designra, mert jól fizetik. Burzsoá.
  • Az SAP-t is beszoptuk, kell a francnak a hanyatló nyugat rongyrázása.
  • A cikk írójának oldala nem is működik IE8-ban! HAHAHA!

Ha sarkítottam, szándékos volt. Ha valakit esetleg megsértettem, nem érdekel. Ha a hozzászólásomban retorikai, fogalmazásbeli vagy mondatszerkesztési hiba van, kérlek privátban írd meg. Nem állítom, hogy a divatot követni és majmolni a helyes hozzáállás (sőt).
19

Igazából magam sem vagyok

Joó Ádám · 2013. Már. 21. (Cs), 02.38
Igazából magam sem vagyok elégedett a blogmark alatt kialakult eszmecserével, habár a felütést nyilván magam adtam meg, de úgy érzem, hogy a reakciók érthetőek. A bejegyzés összes mondanivalója, miszerint a magyar web messze el van maradva a világszínvonaltól, vitára érdemes, és épp ezért jelentettem meg a blogmarkot. Mert egyébként a szöveg csak egy kirohanás, nemcsak megoldást nem kínál, még érdemi kritikát sem fogalmaz meg, csak lenéző pillantás egy magas lóról. Amit különösen viszássá tesznek az olyan dolgok, mint a hemzsegő helyesírási hibák.
20

Egy beteg disznó sose szül

pp · 2013. Már. 21. (Cs), 08.29
Egy beteg disznó sose szül legyőzhetetlen versenylovat.

:)

(fröcsögés miért is váltana mást ki, mint fröcsögést?)
25

Egy átlag színvonalú fórumban

bamegakapa · 2013. Már. 21. (Cs), 10.39
Egy átlag színvonalú fórumban ezzel semmi baj, hiszen alapvetően fröcsögni járnak oda az emberek.
29

Valóban kiváló vitaindító

bamegakapa · 2013. Már. 21. (Cs), 11.30
Valóban kiváló vitaindító lett volna, magát a felvetést szerintem is időszerű lenne megvizsgálni. Függetlenül attól, hogy ki írta és milyen hangnemben.
21

Idézet magamtól és nagyjából

Max Logan · 2013. Már. 21. (Cs), 08.33
Idézet magamtól és nagyjából ez lett volna a legfontosabb, de jól láthatóan nem ment át:

De ne mondja senki, hogy azért mert ott van valami, azért itt is az kell és hogy az ott a színvonal, amit hozni kell. Nem kell, max. lehet és talán, esetleg érdemes...

Az SAP-s kérdésnél adtam a végén magyarázatot, de ahogyan látom ez sem ment át...
24

A kiemelt mondatoddal

bamegakapa · 2013. Már. 21. (Cs), 10.36
A kiemelt mondatoddal alapvetően egyetértek. Csak aztán a mondat bizonytalankodása (lehet, talán, esetleg) után végül mindezt így zártad:

Lehet menni a divat felé, de felesleges...


Amúgy ha nagyon megerőltetem magam és leveszem az érzelmi részét, értem én, miről beszélsz, és értem azt is, amiről a többiek beszélnek. De egy kevésbé tapasztalt, neadjisten kezdő, aki szakmai okulása okán olvasgatja ezt az oldalt, itt annyit tudott meg, hogy a modern webdesign hülyeség.
26

Nem is kell neki látnia, amit

Max Logan · 2013. Már. 21. (Cs), 10.54
Nem is kell neki látnia, amit mi látunk ki ezekből a gondolatokból, mert nincsen meg a mögöttes gondolatvilág, ami okán a helyén tudná kezelni a dolgokat...

Ahogyan én sem tudok helyén kezelni egy olyan cikket, ami az acél hegesztés technológiai kérdéseivel foglalkozik...

Ha valóban érdekli a dolog, akkor kérdez. Én legalábbis így tennék...

Megj.: ne mosd össze a két gondolatot, amit írtam, mert másra utalnak.
28

Lehet menni a divat felé...

bamegakapa · 2013. Már. 21. (Cs), 11.27
Azért hoztam fel a mondatot, mert nem értek vele egyet.

Lehet menni a divat felé, de előtte nem árt mérlegelni - talán jobb tanulság. A mérlegelést ideális esetben minél kevésbé befolyásolja az érzelmi töltet. Legyen ez a töltet az újdonság, a divatos izgalmából fakadó lelkesedés, vagy a befásultságból, kiégettségből, szemellenző viseléséből eredő alapvető elutasítás minden újjal szemben, sokszor szakmai köntösbe bújtatva. Mindkét hibába többször magam is beleestem.
30

Talán úgy jobb lett volna, ha

Max Logan · 2013. Már. 21. (Cs), 11.48
Talán úgy jobb lett volna, ha még mellé teszem, hogy „ész nélkül”.
22

Pénz, modernség

Hidvégi Gábor · 2013. Már. 21. (Cs), 09.24
Bár az írásod most összeszedettebre sikerült, a tényeket továbbra is nélkülözöd, valamint a mások által tett kijelentések mellé a saját véleményed fűzöd, mintha az övék lenne.

Akkor nézzük a magyar rögvalóságot.

1, Amíg még foglalkoztam weboldalak készítésével, a megrendelők legfontosabb kérése az volt, hogy legyen olcsó. Egyrészt eleve nem sok tőkével indultak, másrészt szerettek volna inkább a marketingre költeni, hogy minél több emberhez eljuthasson az oldaluk híre. Ennek az eredménye az lett, hogy míg régebben szántak pénzt arra, hogy grafikussal készíttessék el a látványtervet, egyre inkább afelé mennek, hogy a netről ingyenesen letölthető dizájnt hegesszük meg annyira, amennyire kell.

2, egy ismerősöm kért, hogy ajánljak neki grafikust, aki készítene a számára egy logót. A grafikus ismerősöm elmondta, hogy elvállalja, de korlátokkal tudja csak megcsinálni, mert csak bittérképes fér bele a keretbe, valamint csak egy változat, és nagyon módosítási lehetőség nincs, mert nem fog senki százezres nagyságrendben fizetni érte.

Továbbá tisztelettel megkérlek, hogy definiáld: mi számít modernnek és igényesnek, utána lehet róla bármit is vitatkozni.
27

Sajnos definiálni nem lehet,

bamegakapa · 2013. Már. 21. (Cs), 11.03
Sajnos definiálni nem lehet, így nem is vállalkoznék rá.

Bár magam is gyakran találkoztam az általad említett sztorikhoz hasonlóval, igenis nagy pénzek forognak ebben a bizniszben itthon is. És számtalan esetben olyan költségvetéssel, amiből lehetne építeni valami igényeset, a fejlesztő inkább összekattintgat egy ugyanolyat, mint az előző húsz weboldala is volt, kis változtatásokkal. Hiszen így kevesebb idő alatt több pénzt kereshet, és mivel a megrendelő nem ért hozzá, el lehet magyarázni neki, hogy igen szépek ezek a modern weboldalak, de a pokol tüzén fogsz elégni, ha ilyened van, blabla. Ezért inkább csinálok neked egy ilyen szép "klasszikusat", mert minek a dizájn, a tartalom a lényeg. Aztán a végeredményben se tartalom, se dizájn, az esetek túlnyomó többségében.
41

Ez még nem tiszta

Pepita · 2013. Már. 21. (Cs), 20.57
Ez a nekifutás már kevesebb érzelemről tanúskodik, de még mindig a saját szemüvegeden keresztül nézed a mi hozzászólásainkat.

Ha szándékosan sarkítasz, mi alapján vársz el tőlünk, többiektől mást?
És akkor lássuk hogyan értettem a fanyalgást és hisztit,...
Ha valakit esetleg megsértettem, nem érdekel.

Nos, itt azt hiszem előbb saját házad táján kéne egy kicsit keresgélni. Ha megsértettelek, kérlek ne haragudj.
44

Nem várok el semmit tőletek,

bamegakapa · 2013. Már. 21. (Cs), 21.40
Nem várok el semmit tőletek, csak hiányoltam a szakmai vitát, mint azt kifejtettem.

Ha sarkítottam is, a mondanivalótokkal foglalkoztam, nem azzal, hogy milyen a weblapotok vagy a frizurátok.
50

Hehe, mint valami pártvezér

inf · 2013. Már. 22. (P), 10.12
Hehe, mint valami pártvezér szónoklata :D
54

LOL

Wishmylove · 2013. Már. 26. (K), 13.38
Látom, tetszik mindenkinek a cikk, meg vannak vélemények is:

köcsög vagyok, szemét vagyok, szar a cikk, szar a weblap, szar a kód, szar a helyesírás, szar az egész :).

Srácok az a helyzet, hogy én legalább csináltam valamit, ti meg csak jártatjátok a szátokat, meg köpködtök összevissza. Gyártsátok csak tovább az 5 forintos szarjaitokat, fejleszgessetek, dizájnolgassatok, gyártástok a szemet.
Kb. ezért tart itt a Magyar web, mert a köpködés az nagyon megy, amikor meg virítani kéne, akkor meg csak a low cost szemét jön. Így tovább srácok! :)
56

A személyeskedés bizonyára

deejayy · 2013. Már. 26. (K), 13.56
A személyeskedés bizonyára törölve lesz, de.

Szabolcs, én ahányszor találkoztam a munkáiddal, nem kellett csalódnom, kivetni valót nem találtam (a szőrszálhasogatást kivéve, nagyjából), adtál ihletet is, amit szakmailag csinálsz, az szerintem jó.

A trollkodást figyelmen kívül kell hagyni, az építő kritikákat megfogadni, a dícséretet meg elviselni, de remélem a profizmussal nem jár együtt a magas ló, a közösség lesajnálása, ilyen szintű lenézése.

Meglepődtem most.
58

Aki konstruktívan kritizál,

Wishmylove · 2013. Már. 26. (K), 15.03
Aki konstruktívan kritizál, annak érdemes megfogadni a tanâcsait. De itt bizonyos arcokból csak a rosszindulat sugárzik, én õket nézem le. Mellesleg igyekszem felpörgetni a blogom postjait. Stay tuned.
59

Konstrukció

Hidvégi Gábor · 2013. Már. 26. (K), 15.49
Firefox alatt AdBlock Plus kiegészítőt használok alapértelmezett beállításokkal, és az oldalaid tetején nem látszik semmi, feltehetőleg a képek/css olyan könyvtárban vannak, amelyek megfelelnek a szűrési feltételeinek.

A Wikipédia leírása szerint a reszponzív dizájn kapcsolódó koncepciója, előzménye a progresszív okosítás, azaz a tartalom jelenjen meg mindenkinél, de akinek jobb az eszköze, annál szebben. Ezzel szembemegy nálad a bizonyos böngészők teljes elutasítása.
61

Másnál megy Adblock Plus-al

Wishmylove · 2013. Már. 26. (K), 17.09
Másnál megy Adblock Plus-al nálad nem, ez van :)
72

Ismét nevetek :)

Pepita · 2013. Már. 26. (K), 21.33
Ez pontosan a fentebb általad megnevezett
csak a low cost szemét jön
esete...

Egyúttal kérdezném a T. Szerkesztőket:
Az 54-es kommentben semmi moderálandót nem találtok?!
73

Részemről nem

Poetro · 2013. Már. 26. (K), 21.39
Részemről nem. Az az írót minősíti, és nincs benne személyeskedés.
75

Igaz, csak súrolja

Pepita · 2013. Már. 26. (K), 23.03
- a határt nálam is. Köszönöm a választ.
63

IE 6,7,8 ? A célcsoportom nem

Wishmylove · 2013. Már. 26. (K), 17.15
IE 6,7,8 ? A célcsoportom nem használ ilyeneket. Ha akartam volna megcsinálnám, nem éri meg az időt és a befektetett energiát sem. A retina kijelzőt viszont támogatja, nekem ez fontosabb. Tudod mi az a retina kijelző? :)
65

Jah, támogattya... Cserébe

H.Z. · 2013. Már. 26. (K), 17.20
Jah, támogattya... Cserébe egy notebook kijelzőjén a címlap csak menüből áll. Ha rákattintasz valamelyik elemre, akkor is csak a menü jön fel. És kezdhetek lapozni, ha a tartalmi rész érdekel(ne). :)
66

Ezért kell bezsúfolni mindent

Wishmylove · 2013. Már. 26. (K), 17.23
Ezért kell bezsúfolni mindent 800x600-ba, Magyarosan! :)
57

Sikerült egyetlen

bamegakapa · 2013. Már. 26. (K), 14.03
Sikerült egyetlen hozzászólással lesüllyedni éppen oda, amit kifogásolsz.

Bár ahogy fentebb írta valaki,
fröcsögés miért is váltana mást ki, mint fröcsögést?
60

Az indulatból írtakra nem

Joó Ádám · 2013. Már. 26. (K), 16.40
Az indulatból írtakra nem reagálnék, szerintem te sem gondolod komolyan, hogy itt senki nem tett még le semmit az asztalra.

Ahogy azt feljebb írtam, a bejegyzéseddel az a baj, hogy nem mutat fel megoldási javaslatot, mi több, még csak nem is elemez, egyszerűen csak kijelenti, hogy a magyar web en bloc szar.

Mégis milyen reakciót vársz azoktól, akiknek a munkáját és szakmai tudását leszóltad? Miért lepődsz meg, ha miután elmondod, hogy mindenki hülye, kicsit jobban megnézik, hogy akkor most te helikopter vagy-e?
62

Értem, te mit raktál például

Wishmylove · 2013. Már. 26. (K), 17.12
Értem, te mit raktál például le az asztalra? http://jooadam.hu ezt a weblapot? Komoly!
64

Például azt, hogy Ádám viszi

Hidvégi Gábor · 2013. Már. 26. (K), 17.15
Például azt, hogy Ádám viszi a weblabort, és most te az ő farvizén hirdeted a blogodat ("Mellesleg igyekszem felpörgetni a blogom postjait.").
67

Stay Tuned! :)

Wishmylove · 2013. Már. 26. (K), 17.24
Stay Tuned! :)
68

Kétségbeesett kapkodást látok

inf · 2013. Már. 26. (K), 17.26
Kétségbeesett kapkodást látok mindehol


Nekem ez a kedvenc részem :D Epic fail :D Gondolom ebben a kétségbeesett kapkodásban maradhatott le az N betű :D Nem is értem, hogy a többiek egyáltalán miért reagáltak erre a bejegyzésre, hír értéke nulla, ilyen blikk színvonal, el sem olvasnám, ha nem lenne ennyi hozzászólás mellette... Talán ez volt a célod, passz. További sok sikert.
69

Te is jól nyomod

Wishmylove · 2013. Már. 26. (K), 17.40
Te is jól nyomod tesó!

http://szarbol-varat.blogspot.hu

Első postodba belenéztem. Szép mondataid vannak:

"Igazából ha a séma változik, akkor a tartalom is, ha a tartalom változik, akkor már mondjuk nem igaz ugyanez."

"Nem sokára" írd át mert az nemsokára :) Ez az Epic Fail tesó :D
70

Te lennél a titkos

Hidvégi Gábor · 2013. Már. 26. (K), 17.44
Te lennél a titkos tanítványom a "Hogyan nullázzuk le pillanatok alatt a reputációnkat?" kurzuson? : )
71

(Nincs téma)

Greg · 2013. Már. 26. (K), 18.03
74

Tipikusan

Pepita · 2013. Már. 26. (K), 21.45
sorra elköveted azokat a dolgokat, amikkel minket, többieket vádolsz. Úgy a blogodon, mint itt. Nincs is értelme ezt tételesen elédtárni, mert:

- Téged nem érdekel;
- Eddigi szakmai és emberi hozzáállásoddal rég elvetted a kedvem tőle (és asszem másokét is).

Most már jól megpörgetted a kis oldalad, szerintem maradhatnál is ennyiben. Ennél jobban már nemigazán érdemes a széllel szembepisilni. :)

Politikusnak jó lehetnél, ők szokták a viszonyítási alapot így lenyomni, hogy maguk / pártjuk többnek tűnhessen... :)
76

Az a baj, hogy mindkét oldal

bamegakapa · 2013. Már. 26. (K), 23.53
Az a baj, hogy mindkét oldal kb. hasonló színvonalon állt a dolgokhoz.

Most már könnyű felülni a magas lóra, hogy a másik visszaütött.

Szerintem mindannyian szégyellhetjük magunkat ezért a topikért...
78

Szerintem nagyon nagy gondok

Hidvégi Gábor · 2013. Már. 27. (Sze), 08.43
Szerintem nagyon nagy gondok vannak. Ha körbenézel, mindenki feszült, mert teljes bizonytalanságban élünk. Eddig mintaállamoknak tartott országokról derül ki, hogy menteni kell őket, és az ember elgondolkozik, hogy akkor most ki mond egyáltalán igazat? Nem tudhatjuk, mit hoz a holnap, lesz-e munkánk, el tudjuk-e tartani a családunkat.
79

Off

Max Logan · 2013. Már. 27. (Sze), 08.46
A világban most egy komoly átalakulás van folyamatban, ebből adódik az a sok „érdekes” jelenség...
77

Persze "tesó" :D Kezdem magam

inf · 2013. Már. 27. (Sze), 08.00
Persze "tesó" :D Kezdem magam a gettóban érezni... Csak annyi a különbség köztünk, hogy én tisztában vagyok azzal, hogy szar az a blog, és éppen ezért nem is reklámozom. Veled ellentétben, akinek szintén szar a blogja, de még reklámozza is... Nekem nem is célom értékes tartalmat belevinni, mert ha van valami, amit fontosnak tartok, azt vagy ide publikálom, vagy beszórom webissues-ba, hogy ne vesszen el.
80

Kettőnk közül te vagy az

Wishmylove · 2013. Már. 27. (Sze), 12.06
Kettőnk közül te vagy az okleveles mérnök, két értelmes mondatot nem tudsz leírni és osztod itt az észt a helyesírásról. Nekem nem kell it magyarázkodnod, csak nézzél szét a portádon mielőtt okoskodsz másoknak. :)
81

Az itt-et helyesen két t-vel

inf · 2013. Már. 27. (Sze), 12.32
Az itt-et helyesen két t-vel írják :D Én jól szórakozom :D
82

Ha hejesirássban nem is a

H.Z. · 2013. Már. 27. (Sze), 12.32
Ha hejesirássban nem is a legtökéleteseb a srác, de sokaknak segitet. Töled edig csak arcoskodást látttamm és spamet.
Mi lenne, ha kicsit visszafognád végre magadat?
Örülnék, ha ez a topik végre az őt megillető helyre kerülne. Nevezetesen a kukába. Mert azon túl, hogy ingyenreklámot biztosít, az eddig látottak alapján értéktelen és érdektelen oldaladnak, semmi funkciója nincs.
83

Szívesen törölném, de Ádám

inf · 2013. Már. 27. (Sze), 12.33
Szívesen törölném, de Ádám azt mondta 1-2 hete, hogy törölni csak a legvégső esetben szabad, uh. ehhez tartom magam... Máshol az ilyen témákat le szokták zárni azzal, hogy nem konstruktív. Mi nyitottak vagyunk... :-)
87

Lehet, hogy neki van igaza,

H.Z. · 2013. Már. 27. (Sze), 13.36
Lehet, hogy neki van igaza, de legalább a hivatkozott oldal linkjét törölhetnétek. A flame ellen sohasem volt kifogásom, szívesen be is szállok, ha erre van igény, az még megy ;-)
Viszont a spamet tűzzel-vassal irtanám, ahol csak tudom. És ugye a téma gazdája explicite kijelentette, hogy annak is szánta.

Véletlen? Megnéztem egyetlen, régebbi hozzászólását: http://weblabor.hu/blog/20100116/amikor-elfelejtenek-kifizetni#comment-66308 - már itt is a saját lapját reklámozza.

Tovább nézelődtem:

És itt is: http://weblabor.hu/blogmarkok/104025
És itt is: http://weblabor.hu/blogmarkok/104065
Meg itt is: http://weblabor.hu/blogmarkok/104088
Meg még itt is: http://weblabor.hu/forumok/temak/104290#comment-66860
No meg itt is: http://weblabor.hu/konyvek/webdesign#comment-60295


Nem megyek végig az összes hozzászólásán. Két-három kivételtől eltekintve mindenütt a saját lapját reklámozza. Szerintem ez szimplán egy spammer. A négy év alatt, mióta itt van, úgy látom, alig írt olyan hozzászólást, amiben ne reklámozta volna a saját kis szemétdombját. SZVSZ kukaérett a nickjével együtt.
84

Köszi mindenkinek az

Wishmylove · 2013. Már. 27. (Sze), 12.55
Köszi mindenkinek az eddigieket srácok! Nem fárasztom tovább magam veletek! Szevasztok! :)
85

Na mér?! Nem az az érdeked,

inf · 2013. Már. 27. (Sze), 13.07
Na mér?! Nem az az érdeked, hogy minél többen nézzék a blogodat?
86

Igazad van

Hidvégi Gábor · 2013. Már. 27. (Sze), 13.09
Okos szamár szenved!
88

Mi is köszönjük!

Pepita · 2013. Már. 27. (Sze), 23.07
Nagy élmény volt, de tényleg. Csupa konstruktív javaslat, meg minden.

Itt mondanám, hogy HZ-nek teljesen igaza van a linkekkel kapcsolatban.