ugrás a tartalomhoz

Zuckerberg: a legnagyobb tévedés a HTML5 volt

Hidvégi Gábor · 2012. Szep. 13. (Cs), 14.38
Vajon mennyire befolyásolja a web jövőjét a fenti kijelentés?
 
1

A HTML 5-nek legalább annyi

Hidvégi Gábor · 2012. Szep. 13. (Cs), 15.19
A HTML 5-nek legalább annyi haszna volt, hogy felgyorsították a szabványok és a böngészők fejlődését, de úgy látszik, ez mégsem elég. Most visszatértünk a kilencvenes évek slágeréhez, az operációs rendszerhez kötött "appok" fejlesztéséhez (á lá Windows), csak most ahány ház, annyi szokás alapon készíthetjük el programunkat n darab különböző platformra.

Nagyon remélem, nem fog lelassulni a fejlődés az épp aktuális divatirányzat miatt.
További olvasnivaló: Google-gyilkos saját keresőmotort fejleszt a Facebook
2

És soha nem lesz belőle semmi

Pepita · 2012. Szep. 14. (P), 00.16
Gyorsult, gyorsult, szétszakadt - és ebből már két különálló szabvány sem lesz. A "mobilapp" annyiból is jobb, mint a böngésző, mert a Júzer még kevesebbet tud a róla folyó kémkedésről, megakadályozni pedig kb csak a teló megsemmisítésével tudja (de már úgyis késő). Úgyhogy nem értem a problémádat: újra jó nagy a káosz és tovább nő, mindenki halászhat a zavarosban (aki tud). Mi a gond?
3

Gábor, nálam most kezdi

Joó Ádám · 2012. Szep. 14. (P), 00.19
Gábor, nálam most kezdi kiverni a biztosítékot Sting zsurnalisztikája. Egy teljesen visszafogott szakmai nyilatkozatból a második szenzációhajhász bulvárhírt forgatja ki, és ki tudja, még hány lesz belőle.

A HTML5 kapcsán szerencsétlen Mark annyit mondott, hogy elégtelen a támogatottsága, és az eszközkészlete elmarad a natív alkalmazásokétól. És amúgy gyenge volt a saját korábbi fejlesztésük. Sting interpretációjában érdeklődés hiányában a web elmarad.

Egy kérdésre válaszul Mark elmondja, hogy természetesen van a keresőt tuningoló csapatuk, és nem meglepő módon vannak távlati terveik a kereső fejlesztésére, melyek egyébként egy igen nagy mennyiségű strukturált adatot kezelő alkalmazás esetén természetesen a strukturált keresésre vonatkoznak. Sting interpretációjában érdeklődés hiányában a Google elmarad.

Szigorúan olvasóként én jobban örülnék, ha ilyenkor az eredeti híreket küldenéd be, és mindannyian levonnánk a magunk következtetéseit, akár itt a megjegyzések közt.
4

Nocsak

Pepita · 2012. Szep. 14. (P), 02.32
Dojcsák Dániel = Sting?
Ezt nem tudtam, de igyekszem megjegyezni. A prog.hu-s írásait is igencsak fenntartással érdemes olvasni. Ha van még vmi művészneve, érdekelne...

Nem tudom, hogy képzett újságíró-e, de mivel 2003 óta foglakozik újságírással, nem meglepő, hogy szenzációhajhász. Elég kevés jó újságíró / szerkesztő van (hazánkban), és szinte mind éhezik. A bulvár meg fizet...

Amúgy én kifejezetten szeretek magyarul olvasni, csak nem mindegy, hogy mit (kitől).
5

Bocsánat a kollégáktól, úgy

Joó Ádám · 2012. Szep. 14. (P), 03.34
Bocsánat a kollégáktól, úgy emlékeztem, a blogmark tárgyát is Sting jegyzi. Ettől persze még a véleményem fenntartom.
6

Cikkek

Hidvégi Gábor · 2012. Szep. 14. (P), 07.24
Én az Origós, prog.hu-s, hwsw-s, webet érintő cikkek íróihoz úgy állok hozzá, hogy eleve szűröm azt, amit írnak. Mivel nem értenek a szakmához, valószínűleg fognak hülyeségeket állítani, de, úgy gondolom, hogy ez teljesen természetes.

Magam részéről igyekszem mindig a lényegre koncentrálni, és emiatt a mondanivaló miatt küldöm be ezeket a blogmarkokat. Úgy látom, mindkét esetben megtaláltad te is, de igazad van, ha az eredeti hír normálisabb, akkor ezentúl majd azt fogom választani.
7

Egy reflexió:

Joó Ádám · 2012. Szep. 16. (V), 22.00
8

Kérdés

Hidvégi Gábor · 2012. Szep. 16. (V), 22.14
Ha egy ekkora cég, korlátlan erőforrásokkal és kapacitással nem tudott megbirkózni a feladattal HTML5 platformon, akkor egy kisebb hogyan fog?
9

Szerintem XHTML platformon

Joó Ádám · 2012. Szep. 16. (V), 22.29
Szerintem XHTML platformon sem tudott vele megbirkózni, de ez személyes vélemény.
10

A kérdés nem erre

Hidvégi Gábor · 2012. Szep. 16. (V), 22.35
A kérdés nem erre vonatkozott. Hogy jön ide az XHTML?
12

Fejlesztési szempontból miben

Joó Ádám · 2012. Szep. 16. (V), 23.56
Fejlesztési szempontból miben különbözik a HTML5 az XHTML-től? Sehogy. Azért nem tudtak összehozni egy tisztességes HTML5 verziót mobilra, mert tisztességes XHTML verziót sem tudtak összehozni desktopra.
13

XHTML

Hidvégi Gábor · 2012. Szep. 17. (H), 07.52
Az XHTML egy eleve bukásra ítélt tervezet volt, nem fog egy átlagfelhasználó DTD-t szerkeszteni.
11

A kisebb cégeknek

tgr · 2012. Szep. 16. (V), 22.49
A kisebb cégeknek alacsonyabbak a standardjaik, illetve kevesebb az erőforrásuk; valószínűleg jobban megéri nekik egy HTML5 változat, ami néha szaggat kicsit, mint külön iOS + Android app + HTML változat minden másnak.
14

Natív app

Max Logan · 2012. Szep. 17. (H), 20.06
Értem az érveket a WEB-es, platformfüggetlen megközelítés mellett, de nagy valószínűség szerint egy HTML5-ös webapp sosem fog iOS platformon írni a Notification Centerbe, nem fog push notification-t küldeni, stb, stb. De javítsatok ki, ha tévedek ez utóbbi kérdések kapcsán...
15

Platform

Hidvégi Gábor · 2012. Szep. 17. (H), 20.29
Tegnap gondolkoztam rajta, hogy az Apple volt az első, aki a nagy hévvel fejleszteni kezdett HTML5-öt magára hagyta, méghozzá azzal, hogy az iPhone-iPad stb. termékvonalon nem HTML5, hanem natív alkalmazásokat kezdett el terjeszteni. Egyrészt pont az általad említett dolgok miatt, túl sok mindennel kellett volna kiegészíteni a böngésző objektumait, hogy elérjék a beépített dolgokat, mindenhez korrekt jogosultságkérést alkalmazni stb. Ezek mellett a 3D-s grafika, azaz a játékok támogatása sem túl kiforrott még.

Mozilláék is már mióta szenvednek a B2G-vel, aminek tán már harmadik nevet adtak. Az almásoknak biztos gyorsabban ment volna, de nem sokkal, mert nem kevés problémát kell megoldani.
16

Tévedsz ez utóbbi kérdések

tgr · 2012. Szep. 17. (H), 21.36
Tévedsz ez utóbbi kérdések kapcsán.

Semmilyen elvi különbség nincsen egy HTML5-ös és egy natív app között, amiből következne, hogy az utóbbi bármi olyasmire képes, amire az előbbi nem (a nagyobb sebességet leszámítva). Push notificationt most is lehet web sockettel fogadni, elvileg van Notification API is, bár a támogatottsága még igen gyér. (Viszont vannak cross-compilerek, mint a PhoneGap, amik HTML5 appból natív appot fordítanak.)
17

Biztos?

vbence · 2012. Szep. 18. (K), 10.07
A PhoneGap tuti compiler? Amennyire én tudom csak beburkolja a webappot - és ad néhány API-t amit a böngésző nem tud pl szenzorok elérésére. Sebességben amúgy egy nagyságrenddel a natív élmény alatt van - legalábbis nem-csúcs kütyükön.

Natív appnak soksok olyan lehetősége van, amit nem ildomos webappban csinálni. Pl lokáció alapú értesítések vagy más hárrében futó ellenőrzés. Egy webappot nem tudsz regisztrálni bizonyos mime tipus / url séma kezelésére (intentek elkapására). Egy webapp nem tud kapcsolatba lépni az eszközön futó egyébb szolgáltatásokkal (pl vonalkód olvasó appal).
18

Idő

Hidvégi Gábor · 2012. Szep. 18. (K), 10.22
Valószínűleg meg lehet valósítani ezeket a dolgokat, de mióta van socket támogatás a böngészőkben? Az első iOS-ben pl. nem volt benne, csak a 4.2-ben.
19

can i use websockets?

tgr · 2012. Szep. 18. (K), 10.41
20

Natív

Hidvégi Gábor · 2012. Szep. 18. (K), 11.13
És mióta van socket támogatás C-ben, C++-ban és Objective C-ben?
21

Évek óta

Poetro · 2012. Szep. 18. (K), 11.58
2010 óta vannak függvénytárak ehhez, és a jobbak követik is a specifikáció változásait.
22

Perf Feedback - What's slowing down Mobile Facebook

dropout · 2012. Szep. 18. (K), 12.45
Following the recent announcements[1] we (Facebook) made about rebuilding
our iOS app using more native technology, we have had a lot of requests to
provide detailed feedback on the performance issues we encountered while
building for the mobile Web. Here it is. Comments welcomed.


részletek
23

Köszi, ez nagyon hasznos. Ha

Hidvégi Gábor · 2012. Szep. 18. (K), 13.07
Köszi, ez nagyon hasznos. Ha a mobilos böngészők hasonlóan működnek, mint az asztaliak, akkor nem csodálom, hogy lassú, amit írtak, ha document fragmentekkel dolgoznak, az innerHTML fényévekkel hatékonyabb mind sebesség terén, mind pedig memóriahasználatban.

Mindenesetre ez most nagyon felkeltette az érdeklődésemet, hogy mit lehet kihozni egy mobil eszközön futó böngészőből.