ugrás a tartalomhoz

Eric Meyer on the past, present and future of CSS

Joó Ádám · 2012. Júl. 28. (Szo), 18.07
Interjú a CSS-ről Eric Meyerrel
 
1

Jövő

Hidvégi Gábor · 2012. Júl. 28. (Szo), 21.06
Responsive design will become even better as we get tools, like Flexible Box and the Grid Layout spec
Mennyivel előrébb járnánk, ha az Internet Explorer-féle CSS Expressions-t használhatnánk, bármelyik stílus értékét dinamikusan számolhatnánk ki, nem lenne szükség a fentiekre vagy a Media query-kre, 1999 óta, azaz 13 éve.

Hátrányaként a lassúságát és a biztonságot szokták felhozni, az előbbihez tegyük hozzá, hogy azóta sokat fejlődött az IE sebessége, a másodikhoz pedig azt, hogy csak mérnöki munkaóra kérdése a probléma megoldása (egyébként kikapcsolt javascript mellett a css expression-ök sem futnak, tehát nem igazán értem, mi okoz gondot).

De nem, nekünk nem kellenek a Microsoft ötletei, inkább elvesztegetünk két évtizedet az életünkből, mire újra feltaláljuk a spanyolviaszt.

Gecko doesn’t implement one of the Flexible Box properties; so it’s kind of hard to justify using it, as you can end up with wildly different results, even among modern browsers
Ez a jövő, gratulálok.
2

+1

zzrek · 2012. Júl. 28. (Szo), 23.38
Nekem is tetszett a css expressions.
3

Nem a valódi célok felé tartunk…

Max Logan · 2012. Júl. 29. (V), 11.16
…sem IT, sem egyéb fronton. Ez értékrendem szerint ez nem kicsit szánalmas. De ez van; sajnos. Tenni lehetne ellene (vagyis tenni az ellenkezőért), de ahhoz a kritikus tömeg túl nyuszi…
4

Finomítanék

Hidvégi Gábor · 2012. Júl. 29. (V), 13.04
Az ember azt hihetné, hogy ha olyan szabványokat fejleszt valaki, amit nagyon sokan, vagy akár az emberiség használ, mint amilyenek az internetesek, akkor azok a teljes közösség érdekeit szolgálják. Ezzel szemben a HTML 5-ből és társaiból leginkább az őket fejlesztő cégek (Mozilla, Apple) profitálnak. A fejlesztők, amellett, hogy nyuszik, elvakítja őket az eléjük dobott bizsu csillogása, és nem is gondolkoznak a valódi problémákon.

Szerintem a legtöbb ember bizonytalan, fogalma sincs arról, hogy amit csinál az jó vagy rossz, nem tudja megfogalmazni, hogy mire van szüksége, inkább beáll a sorba, és követi az épp aktuális divatirányzatot, mert akkor - úgy gondolja - megspórolhatja a kudarcot.

A HTML is az ócska céges csatározások színhelye. Tíz éve az Internet Explorer volt a piacvezető, szinte mindenki azt használta. Ekkor jött a Mozilla a Firefox-szal, váltsatok rá emberek, mert ez a szabványkövető böngésző. Az más kérdés, hogy közben csináltak egy olyan szabványt, ami nem volt kompatibilis az addig egyeduralkodó IE megoldásaival (lásd HTML 5 új elemei, amelyeket csak JS segítségével lehet megjeleníteni IE 8-ig bezárólag).

Aztán hiába szabványkövető a Firefox, manapság mégis tömegével pártolnak el tőle az emberek (akár vissza az Internet Explorerhez), mert lassú. Most akkor megérte ez az egész felhajtás?