ugrás a tartalomhoz

Will Apps Kill Websites?

Joó Ádám · 2012. Ápr. 26. (Cs), 15.11
Jeff Atwood gondolatai
 
1

A natív alkalmazások

Hidvégi Gábor · 2012. Május. 2. (Sze), 15.27
A natív alkalmazások leglelkesebb támogatói a nagy szoftvercégek, többek között az Apple, a Google, és a Microsoft, aminek nyilvánvaló okai a haszonszerzés (az eladott appok után százalékot kapnak) és a kontroll (azaz ők döntenek arról, hogy mi jelenhet meg a listában), az utóbbival (kis marketing, kiemelt programok) jól szabályozhatják az előbbit.

Az alkalmazások
- elkészítése drágább, különböző platformokra kell lefejleszteni, ami szaktudást igényel
- a felhasználók elvileg védettek a károkozók ellen
- hamarabb elavulnak; egy tíz-tizenöt éve elkészített website-ot bármelyik böngészőn meg tudjuk ma is nézni, ez nem biztos, hogy igaz egy alkalmazásra (lásd az Apple-nél PowerPC-ről Intelre váltás, majd medig ARM-re)
- nagyobb eséllyel zárt forráskódúak, ami hosszú távon csökkentheti az innovációt
- a hardvereszközök és (telefon)szolgáltatások elérése megoldott

Bár az Apple és a Google a HTML 5 élharcosai, az, hogy mégsem ezt használják az appokhoz, rámutat a web egyik nagy hiányosságára: igazából alkalmatlan alkalmazásfejlesztésre. A meglévő eszközökkel csak nehézkesen lehet használható űrlapokat készíteni, egy csomó elem hiányzik; persze ezeket elkészíthetjük mi is - vagy használhatunk meglévő keretrendszert, mint pl. az ExtJS, de egy natív program sebességét és kényelmes programozhatóságát nem nagyon tudjuk elérni. Már korábban is úgy gondoltam, hogy akkor lenne hatékonyan netes alkalmazásokat fejleszteni, ha egy ExtJS-szerű keretrendszer be lenne építve a böngészőkbe.

Egyedül a Mozilla dolgozik a B2G-n, azaz a böngészőalapú operációsrendszeren, de ez még mindig erősen fejlesztés alatt van, az API-k még nincsenek készen.

Ha az internet meg szeretné őrizni a szabadságát és függetlenségét, szerintem ez egy járható út, a gyártói alkalmazások nem.