ugrás a tartalomhoz

Utálják az emberek a Google személyes találatait

Hidvégi Gábor · 2012. Feb. 16. (Cs), 22.50
Nem feltétlenül jelent előnyt a testreszabott tartalom
 
1

Sőt...

H.Z. v2 · 2012. Feb. 17. (P), 11.10
Nem tudom, más hogy van vele, engem már évek óta zavar, hogy az sem mindegy, milyen országból indítom a keresést.
Érdemes kipróbálni proxy nélkül, majd mondjuk a hidemyass.com segítségével. Néha egészen elképesztő eltéréseket talál az ember. :(
2

Mások sem tapsikolnak

kuka · 2012. Feb. 17. (P), 11.22
Mások sem tapsikolnak érte.

Szakmai fórumon tipikusan zavaró amikor LMGTFY válaszokkal próbáljuk rávezetni a kérdezőt hogyan segítsen önmagán, végül meg jól elbeszélünk egymás mellett, mert a találati listáink különböznek.

Eli Pariser: Beware online "filter bubbles"
3

Szerintem itt a lényeg

Pepita · 2012. Feb. 17. (P), 14.38
A Google hegymenetben harcol, ahogyan a közösségi tartalmakat megpróbálja összekötni a keresési eredményekkel és megpróbálja kideríteni, hogy a felhasználók hogyan szeretnék ezt a két területet összekapcsolni

Elsősorban azt kéne kideríteni, hogy valóban össze akarjuk-e kapcsolni?

A magam részéről - távolról sem.
4

Kapcsolhatónak kellene

Joó Ádám · 2012. Feb. 18. (Szo), 00.25
Kapcsolhatónak kellene lennie. Engem is zavar néha, hogy helyettem próbál gondolkodni, de az esetek többségében nagyon hálás vagyok, hogy ha a hétköznapi szókincsből kölcsönzött szakszóra keresek, akkor azonnal azt kapom, amit várok, nem azt, ami logikus.
5

+1

szabo.b.gabor · 2012. Feb. 18. (Szo), 17.22
+1
6

Én speciel szeretem. Az egész

hector · 2012. Feb. 19. (V), 13.59
Én speciel szeretem. Az egész keresésnek az lenne a lényege, hogy testre szabott találatokat dobjon, olyanokat, amik engem tényleg érdekelhetnek. Az objektív találati listának mi értelme van? Kissé idejétmúlt gondolkodás szerintem.
7

Ez így kissé sántít...

H.Z. v2 · 2012. Feb. 19. (V), 15.21
Honnan fogja tudni a kereső, hogy mi az, ami téged valójában érdekel adott esetben? Ha hirtelen a szokottól eltérő témában akarsz keresni és valamiért nem tudod kellőképp leszűkíteni a keresési feltételeket. (18+-os példát tudnék hozni ;) )
9

Az objektivitás jó

Endyl · 2012. Feb. 20. (H), 10.26
Ha a kereső (vagy bárki, akár személyesen is) csak olyan témákat hoz fel, ami megegyezik az én nézeteimmel, szokásaimmal, akkor egy idő után beszűkülhet a látóköröm.

Igenis hadd lássak olyanokat a találati listában, amit nem feltétlenül "lájkolok", hogy széles látókörű maradhassak.
11

Oké, de hosszútávon az is

hector · 2012. Feb. 20. (H), 11.43
Oké, de hosszútávon az is idegesítő, ha olyan dolgokat köp ki találatnak, amik engem kevésbé érdekelnek. Erre egyébként ott van a böngészők pornó módja, ha nagyon akarom (használom is néha).
12

Majd én eldöntöm, hogy engem mi érdekel :)

Endyl · 2012. Feb. 20. (H), 12.37
Lehet velem van a baj, de engem az is érdekel, legalább említés szintjén, hogy tudjak a létezéséről, ami igazából nem nagyon érdekel.

Sokkal zavaróbbak inkább az olyan találatok, ahol nincs érdemi információ a témáról, csak SEO-s feketemágiával a lista elejére lett varázsolva.

A kereső meg csak ne tudja jobban, hogy engem mi érdekel. Köszönöm szépen, egyedül is el tudom dönteni. Sosem szerettem az olyan megoldásokat, ahol túlságosan helyettem próbálnak okosak lenni.
13

"Az egész keresésnek az lenne

deejayy · 2012. Feb. 20. (H), 13.43
"Az egész keresésnek az lenne a lényege", hogy megtaláljam, amit keresek.

Itt a pont a mondat végén.
8

Már évek óta lehetett volna

inf · 2012. Feb. 20. (H), 05.40
Már évek óta lehetett volna tákolni a keresőn, hogy felhasználóbarátabb legyen. Akár lehetne beletenni egy találati lista szűkítő menüt, hogy pl csak az adott kategóriával összefüggő találatokat mutassa, vagy valamit ne vegyen bele a találatokba. Simán lehetne csinálni ennek egy vizuális megjelenítést is, ahelyett, hogy speciális karaktereket meg ilyesmiket kelljen begépelni. Az átlag felhasználó windowst használ, és nem szokta meg ezeket a parancssoros megoldásokat, ezért csak a felhasználók töredéke használja.
Én órákat szoktam eltölteni azzal, hogy kitalálom milyen kulcsszót írjak be a google-be, hogy azt adja, amit szeretnék, főleg ha valami olyan technológiával kapcsolatos, amiről tanulni szeretnék, mert még keveset tudok. Pl egy olyan rendszert el tudnék képzelni, hogy beírom a kulcsszót, aztán feldob nekem kategóriákat a rendszer, hogy merre keressen tovább... A több órás keresési időt így 1-2 percre le tudnám rövidíteni. Persze ehhez rendelkezni kell egy elég nagy adatbázissal az összes szóról / kifejezésről, meg az összeköttetésekről, amik köztük vannak, és gyanítom, hogy a google-nél ez nincs meg, mert a translate-jük is elég szánalmas volt...
10

Ezt úgy hívják, hogy

Hidvégi Gábor · 2012. Feb. 20. (H), 10.29
Ezt úgy hívják, hogy szemantikus web.
14

Ja jó lenne már... :D Nem ez

inf · 2012. Feb. 20. (H), 16.50
Ja jó lenne már... :D Nem ez volt az a projekt, ami támogatás hiányában elhalt?
15

De.

Hidvégi Gábor · 2012. Feb. 20. (H), 17.00
Azaz inkább úgy fogalmaznék, hogy a web a parasztvakítás irányába kezdett el fejlődni, mert az kifizetődőbbnek tűnt.