ugrás a tartalomhoz

Kiszállhat a Firefox finanszírozásából a Google

Hidvégi Gábor · 2011. Dec. 6. (K), 23.14
November végén lejárt a Google és a Mozilla finanszírozási keretszerződése
 
1

hát én nem tudom.. szerintem

szabo.b.gabor · 2011. Dec. 7. (Sze), 13.50
hát én nem tudom.. szerintem ez csak egy húzás részükről, hogy a webes médiumok jó nagy port kavarjanak fel, majd mikor kiderül, hogy mégis marad a google, akkor lesz még egy hírverés.

igaz, hogy a google már lelépte a firefoxot, és mostmár a firefox segítsége nélkül is képes volna diktálni a böngészők fejlesztési irányában. node elengedni a firefox kezét és szabadon hagyni hogy esetleg valaki más megfoghassa (microsoft?), nem volna bölcs döntés a google részéről. no meg ha marad szponzornak, akkor marad a kialakított (és talán valós) jófiú imidzs, de ha lelép, akkor egy bizonyos szinten geci lesz bármennyire is 'nem fűződik üzleti érdeke' már a firefoxhoz, ami szintén nem volna jó a gugli imidzsének.

szerintem.
2

+1 Ahogy mondod. A googlenek

Práger Ádám · 2011. Dec. 7. (Sze), 14.16
+1

Ahogy mondod. A googlenek aprópénz ez az összeg, sokkal nagyobbat bukhatna rajta, ha valaki más felkarolja a firefoxot.
3

csökkenti a támogatást

Poetro · 2011. Dec. 7. (Sze), 14.19
Vagy azt is mondhatja, hogy csökkenti a támogatást, mondjuk harmadára, hatodára, és akkor jó is, meg nem is. Vagy azt mondhatja, hogy marad a támogatás ott ahol van, de nagyobb beleszólást kér a fejlesztésbe (mondjuk kukázza a Boot to Gecko kezdeményezést, vagy megcsináltatja, hogy a Chrome kiegészítők működjenek Fx alatt is). De természetesen egyelőre nem tudjuk, mi fog történni, lehet hogy valami teljesen más lesz a folytatás.

Természetesen a Google, Microsoft páros mellett még más támogatók is lehetnek, a Fx multiplatform mivolta miatt a MS-t én eleve kizárnám a témából, és inkább olyanokra gondolok, akiknek eddig nem volt saját böngészőjük, csak nagy platformjuk, mint például a JavaScript név jogaival rendelkező Oracle, vagy valamelyik FOSS-t szorgalmazó vállalat, mint a RedHat, IBM, Yahoo!, vagy például a VMWare.
4

Nagyon sok mindenkinek

Práger Ádám · 2011. Dec. 7. (Sze), 14.24
Nagyon sok mindenkinek megérné megvenni. Nem csak egy böngészőről van szó, hanem egy médiumról, amit rengetegen használnak. Egy kis logo a firefox menü mellé is rengeteget számítana.
5

Szerintem idő kérdése, mikor

Karvaly84 · 2011. Dec. 11. (V), 10.29
Szerintem idő kérdése, mikor hal ki a Firefox. Ha lenne Firebug szintü debugger már mindenre a Chrome-ot használnám. de aki nem fejleszt JavaScript-ben az már egyre inkább használja is. Mutatják ezt a statisztikák is. Én megérteném ha a Google kiszállna a finanszírozásból.
6

A Firefox semmiben sem

Hidvégi Gábor · 2011. Dec. 11. (V), 17.28
A Firefox semmiben sem rosszabb a többinél, talán csak a sebességben és a memóriahasználatban. Gondolom, ez amiatt van, mert a felhasználói felület nem natívan, hanem egy XML alapú scriptnyelvben lett implementálva, ami szép elképzelés, mert így nem kell külön minden platformra elkészíteni a kódot, de szinte kizárt, hogy gyors legyen. Szerintem egy fejlesztésnél sosem szabadna a fejlesztő kényelmét másnál előrébb venni.
8

Nagyon-de-nagyon nem vagyok

H.Z. v2 · 2011. Dec. 15. (Cs), 11.21
Nagyon-de-nagyon nem vagyok MS rajongó, ahol lehet, kerülöm a szoftvereiket, de IE9-et használva nagyságrendekkel nőtt a komfortérzetem, kivéve hogy...
- nincs noscript
- nincs adblock
- nincs cookie monster
- nincs greasemonkey
- még nem találtam rá az automatikus helyesírás ellenőrzőjére (ez úgy tudom van, csak megrögzött FF használóként lusta voltam megkeresni)

Opera kiiratkozott nálam a böngészők közül már évekkel ezelőtt, majd a támogatandók közül is idén nyáron, mikor felfedeztem, hogy a HTML DOM-ot sem képesek a többivel megegyezően kezelni.
Chrome meg lehet bármilyen szép és jó, már nem bízom Gúgli nagytestvérben - különösen az androidos cirkuszok óta.

ui: kicsit lassan ment/megy az új gépre költözés és még arra is lusta voltam, hogy a FF-t beüzemeljem, ezért kezdtem IE-t használni. Meglepően kellemes ahhoz képest, amire számítottam a régi tapasztalataimra emlékezve. Annyira, hogy kb. másfél-két hete használom aktívan az új gépet, de egyelőre nem éreztem szükségét, hogy visszaálljak FF-ra windows-on, ami azt jelenti, valahol mégiscsak jobb lehet az IE, de meg nem mondom, hogy mitől...
9

Napi böngészésre kb. 8 éve

Hidvégi Gábor · 2011. Dec. 15. (Cs), 12.50
Napi böngészésre kb. 8 éve Maxthon 2-t használok (a 3-as nem jobb), ez IE-re épül, van benne beépített reklámblokkoló, kikapcsolható scriptek (ehhez készítettem egy billentyűzetkombinációt), magyarítható. Sütiszörny, zsírmajom és helyesírásellenőrző nincs benne, ez utóbbit megoldom skillből : )

Fejlesztésre Firefox Firebuggal, ráadásul a javascriptje ennek a leggyorsabb.
10

"Utóbbit" általában én is, de

H.Z. v2 · 2011. Dec. 15. (Cs), 13.23
"Utóbbit" általában én is, de relative gyorsan és "vakon" gépelek, viszont kissé kijöttem a gyakorlatból, így egyre többet hibázok.
11

Ismét nagyszerű ferdítés

Poetro · 2011. Dec. 15. (Cs), 13.37
saját böngészőjét elsőként, a Mozilla-ét pedig gyakorlatilag utolsóként hozta ki a biztonságosság vonatkozásában

De persze nem tér ki a cikk arra, hogy csak a Chrome az IE és az Fx szerepelt a tanulmányban, és a többi böngésző nem.
12

Idézet egy másik cikkből: A

Hidvégi Gábor · 2011. Dec. 15. (Cs), 14.13
Idézet egy másik cikkből:
A Google által szponzorált jelentés eredményeiben ugyanakkor nincs semmi meglepő abban az értelemben, hogy csak a szokott formát hozza. Korábban ugyanis több a Microsoft által szponzorált hasonló elemzésnek az Internet Explorer, míg más, a Mozilla által szponzoráltaknak pedig a Firefox vitathatatlan fölényét is sikerült már bebizonyítaniuk a biztonsági terén versenytársaikkal szemben.