ugrás a tartalomhoz

JavaScript reneszánsz? Valóban?

Joó Ádám · 2011. Szep. 29. (Cs), 02.31
A Microsoft ráfekszik a JavaScriptre
 
1

Jó dolog a javascript, a

Hidvégi Gábor · 2011. Szep. 29. (Cs), 16.03
Jó dolog a javascript, a csapból is ez folyik, nem véletlenül, de azért érdemes lenne elgondolkozni a problémákon is:

1, a futtatókörnyezetek az optimalizálásoknak hála jelentősen felgyorsultak, de a script az script marad, sebességben egy natív kóddal sohasem versenyezhet sem gyorsaságban, sem pedig memóriafoglalás tekintetében (bár úgy vettem észre, hogy ugyanaz a js másodszorra már sokkal gyorsabban fut, azaz valószínűleg a memóriában tartanak egy lefordított változatot). Ne felejtkezzünk el a szűkös erőforrásokkal rendelkező, de egyre népszerűbb hordozható eszközökről!

2, a prototípus-alapú objektumorientáció félrevezethet más nyelvekből idetévedő programozókat, akik mindenféle idegen mintákat próbálnak több-kevesebb sikerrel átültetni JS-re, amivel egyrészt félrevezetik a többieket, másrészt olyan, alapvetően hibás keretrendszerek vagy scriptek születnek, mint a Prototype, vagy egy jellemző példa az ext js-ből:
this.settings = []; //private
Hát ez minden, csak nem privát változó, és még valaki a végén tényleg elhiszi.

Tehát vagy be kéne vezetni a hagyományos objektumorientált programozási eszközöket, vagy pedig tisztába kéne tenni, hogy ez nem az a nyelv, aminek sokan gondolják.

3, böngésző/szabványszinten nincs/minimális mértékben van támogatva az alkalmazásfejlesztés; erről már korábban írtam, lényegében egy olyasmi keretrendszerre lenne szükség, mint az ext js, csak böngészőbe beépítve, azaz natív sebességgel futhatna

Pont a blogmarkban írja a szerző, hogy "ahol azokra a beépített control-okra, amelyekre nincsen HTML szabványos control a “Windows Library for JavaScript (WinJS)” segítségével valósítják meg a többlet Metro style funkcionalitást". Ez mondjuk eleve rossz megoldás, mert csak Windows 8-on lesz teljes mértékben használható az alkalmazás, tehát valami szabványos megoldásra lenne szükség.

4, nincs megbízható megoldás a scriptek titkosítására és/vagy natív kódra fordított scriptek terjesztésének lehetőségére, komolyabb üzleti logikát így nem szívesen tesz ki az ember a kliensre; persze léteznek kódösszezavaró programok, de aki nagyon akarja, előbb-utóbb úgyis visszafejti őket, ráadásul egyszerűbben, mint egy gépi kódba lefordított szoftvert
2

1, a futtatókörnyezetek az

Poetro · 2011. Szep. 29. (Cs), 16.35
1, a futtatókörnyezetek az optimalizálásoknak hála jelentősen felgyorsultak, de a script az script marad, sebességben egy natív kóddal sohasem versenyezhet sem gyorsaságban, sem pedig memóriafoglalás tekintetében

Azért a JS még mindig gyorsabb, mint a legtöbb nyelv, amit a weben használnak. Gondolok itt a PHP / Python / Perl / Ruby stb. nyelvekre, amiknél gyorsabb a JS.
4, nincs megbízható megoldás a scriptek titkosítására és/vagy natív kódra fordított scriptek terjesztésének lehetőségére, komolyabb üzleti logikát így nem szívesen tesz ki az ember a kliensre

Ez akármilyen kliens esetén igaz. Mindegyiket vissza lehet fejteni, legyen az Java, Flash, .DLL, .so stb. A kritikus üzleti logikát csak akkor adjunk oda a kliensnek, ha az megbízható (például a mi alkalmazottunk), vagy nem befolyásolja a mi üzletmenetünket, és titkokat, rejtett bejáratokat nem tartalmaz, különben módosítható rengeteg féle módon.