ugrás a tartalomhoz

Minden pluszt ellopott a Google-tól a Facebook

Hidvégi Gábor · 2011. Szep. 23. (P), 15.06
A konkurencia legjobb szolgáltatásait leegyszerűsítve építi be a Facebook
 
2

Szerintem a "social network"

Karvaly84 · 2011. Szep. 24. (Szo), 06.50
Szerintem a "social network" kifejezés a klasszikus értelembe vett jelentését egyre jobban kezdi elveszíteni, és inkább mindenféle marketing, piackutatás, stb-re vannak rá állva a nagyobb közösségi hálók. Én anno azért regisztráltam a Facebook-ra mert az openSUSE oldalán láttam, hogy ha felveszem az oldalukat akkor értesülök a friss hírekről, ami részben igaz is, de közben a világ is értesül róla, hogy az nap milyen színű alsónadrágot vettem fel, az egész egy tök nagy káosz, és a Google-hoz hasonlóan azért működik, hogy minél többet megtudjanak rólad, s közben ilyen kis kutyás etetős meg a t*köm se tudja milyen játékokkal keltik azt az illúziót, hogy ők érted vannak...
5

:) És? A te döntésed...ezek

virág · 2011. Szep. 24. (Szo), 12.37
:) És? A te döntésed...ezek szerint neked jó ha minden ismerősöd tuja, hogy milyen alsónadrágot vettél fel, én nem vagyok Facebookon, sem sehol másol, mert nekem nem jó. Az meg teljesen egyértelmű, hogy nem a sok-sok százmillió felhasználó két szép szeme miatt tartják fent azt az elképzelhetetlen szerverparkot, fizetik a villanypénzt stb. :) Aki élvezi, hogy kukkolják és szeret másokat kukkolni, annak ez jó. Persze, végül majd a Facebook lesz a Gonosz meg a hibás... nyilván, hiszen a szegény, szerencsétlen kisemberek, az áldozatok vérét szívja, akik ugye semmiről sem tehetnek... Ez a szokásos politikus duma, jól hangzik, csak nem igaz. :)
6

Én nem élvezem attól

Karvaly84 · 2011. Szep. 24. (Szo), 13.00
Én nem élvezem attól függetlenül hogy ott vagyok! A Kezelő felületet sok helyen nem értem, vagy nem találom a azt amivel inaktiválni lehet valamit, de minden nap felmegyek mert az ismerőseim is már sms helyet facebook üzenetet küldözgetnek!
3

:-)

H.Z. v2 · 2011. Szep. 24. (Szo), 07.22
4

ez jó volt :)

Karvaly84 · 2011. Szep. 24. (Szo), 09.13
ez jó volt :)
7

Ha igazi barátra vágysz előbb

kuka · 2011. Szep. 24. (Szo), 13.41
Ha igazi barátra vágysz előbb át kell vergődnöd a farkakon. – Eric Cartman
Tömör és velős.
8

Két dudás nem fér el

zzrek · 2011. Szep. 26. (H), 08.41
Szerintem nem is az az igazi probléma (A Google szempontjából), hogy Facebook ellopja az új ötleteket, hanem az, hogy egyszerűen lehetetlen piacra lépni, akkora a FB elterjedtsége. Aki használ közösségi hálót, az a Facebookot használja. Ha ki is próbálnád a Google Plust (vagy bármi újat) nem maradnál meg benne, mert uncsi lenne, hiszen nincsenek ott az ismerőseid. Két közösségi oldalra nem jelentkezik fel senki (normális) ember egyszerre és nem posztolja a vidám szövegeit vagy az alsóneműcseréjét.

Két megoldás lehetséges szerintem:
1: Valahogy beépülni a Facebookba és lehetővé tenni, hogy megjelenjenek a Facebookos történések a Google plus-ban is. Ennek nem túl sok módja lehet: egy ezt támogató FB alkalmazás elterjesztése (ami nyilván sérti a FB érdekeit, ezért csak durva kalózmunkával lehetne megcsinálni, nem hivatalosan); vagy valahogy bebizonyítani, hogy ez már erőfölénnyel való visszaélés és törvényesen kikényszeríteni, hogy az "adatcsatornákat" amiket a felhasználók gyártanak, ne sajátíthassa ki senki. És ezzel olyan nyílt szabvánnyá lehetne tenni a social networkinget, aminek a segítségével az ezzel foglalkozó oldalak csak kiegészítő szolgáltatást nyújtanának (kicsit a böngészőhelyzethez hasonlítanám ezt, vagy a csevegőklienseket aggregáló szoftverek problémáihoz)
2. A meglévő felhasználóbázist fokozatosan rászoktatni az új, (mellesleg) közösségi szolgáltatásokra. Szerintem a Google ezzel próbálkozik. Kismillió hasznos, ingyenes szolgáltatása van a Google-nek a mailtől a térképen át a keresőig, és ha ezekre el lehetne érni, hogy megérje mindet egy accounttal és bejelentkezve használni, akkor már szinte csak be kell jelölnöm, hogy kik az ismerőseim, mert valamelyik szolgáltatást úgyis használja valamelyik ismerősöm, tehát már csak "követnem" kell őket. Ez egy lassabb folyamat, míg hozzászoknak, átszoknak a felhasználók.

Nekem tetszene, ha a Google sikeres lenne és kapna valamilyen versenytársat a Facebook. Végülis összességében szimpatikus a Google, szerintem sokat köszönhetünk neki, hogy ilyen nagy cég létére sokkal barátságosabb, nyitottabb üzleti módszereket használ, mint ami eddig megszokott volt. (Jó lenne összegyűjteni, hogy mennyi hasznos, ingyenes szolgáltatást ad a Google.)

Hajrá Google!
10

Semmi sincs ingyen. Egy

Hidvégi Gábor · 2011. Szep. 26. (H), 10.04
Semmi sincs ingyen. Egy korábbi cikkemben összeszedtem, hogy 2010-ben hányszor élt vissza a Google a felhasználói adatokkal, valamint a schema.org kapcsán is felvetettem, hogy egy nem teljesen publikus "szabvánnyal" bizony a zárt web felé haladunk, ahol nem az internetes közösség, hanem profitorientált cégek, köztük a Google határozzák meg a jövőt.

Személy szerint jobban örülnék, ha a szociális hálók úttörője, ráadásul magyar iwiw lenne vezető ezen a piacon, de sajnos ők is a másolásra, és nem az innovációra fektetik a hangsúlyt.
11

Ne csak a rossz oldalát nézd

zzrek · 2011. Szep. 26. (H), 10.18
Megpróbáltad azt is összegyűjteni, hogy hány innovatív megoldása volt a Google-nek (és itt üzleti jellegű újításokra is gondolok, mint például az opensource támogatása, a VP8 codec felszabadítása, és az az üzleti stratégia, hogy mindent ingyen adnak (akkor is ha semmi sincs ingyen, az előző üzleti stratégiákhoz képest ez az) -- milyen nagyobb cég csinált ilyeneket előtte?)
A zárt szabványok általi világuralom, a jogvédelemmel való visszaélés pont hogy a rivális cégeknek a jellemzője volt, és most is inkább azoké. Ha a Google újszerű stratégiája nem lenne, akkor meggyőződésem, hogy mi, felhasználók, sokkal rosszabb helyzetben lennénk.
A szociális hálóknak pedig lokális szinten nem hiszem hogy lenne jövője, és nem csak az innováció hiánya, hanem az internet globális jellege is lehet az iwiw bukása. (Nyilván én is örülnék, ha az iwiw-nek sikerülne világszerte elterjednie). Ráadásul ahogy említettem, sajnos szerintem erősebb szabályozás nélkül mindig csak 1, domináns szociális hálónak van értelme.
14

Nem próbáltam meg

Hidvégi Gábor · 2011. Szep. 26. (H), 10.48
Nem próbáltam meg összegyűjteni, mert arra szerettem volna rávilágítani, hogy ezek a nagy cégek (nem csak a Google, hanem a Microsoft is például, és biztosan a többi is) sorozatosan visszaélnek a gyanútlan felhasználók által megosztott (személyes) adatokkal. Szóval nagyon súlyos árat fizetsz azért az ingyenességért.

Azt is figyeld meg, hogy csak a kevésbé fajsúlyos fejlesztéseik forráskódját teszik nyílttá, amikor szóba kerül, hogy a keresőmotor milyen algoritmussal rangsorol, mindjárt nagy a titkolózás. Ez csak egy stratégia az általuk fejlesztett szoftverek biztonságosabbá tételére.
15

Nem érzem súlyosnak az árat

zzrek · 2011. Szep. 26. (H), 13.17
Nem érzem súlyosnak az árat, ellenben azt érzem, hogy mennyire szabadabb.
Ne magában nézd a képet, hanem összességében. A Google-nek is meg kell élnie valamiből, és ezt sokkal szimpatikusabban teszi mint sok más nagycég. Szerintem a Google sokat tett a közösbe, már csak azzal, hogy nagyon sok termékét opensource alapon fejleszti, és ezzel nagy kockázatot vállalt, szemben az előtte más nagycégek által alkalmazott biztos jövedelmet produkáló zárt rendszerek fejlesztésével.
A VP8 talán nem fajsúlyos? Vagy amit az Androiddal tettek?
Teljesen egyértelmű, hogy a keresőmotor algoritmusát nem teszik nyílttá, ez nem egyértelműen visszaélésre utal, hanem azt védi, hogy ne próbáljanak meg visszaélni vele.
Azt se felejtsük el, hogy sokan (magánszemélyek és cégek) kihasználják a Google-t, sok termék meg sem lenne nélküle.
A kép sokkal tágabb, mint az a pár dolog, amit valósan vagy vélten fel lehet hozni a Google ellen (ezekhez hasonlók tucatjait lehet felhozni más nagycégekkel szemben is -- és ha a Google nem jelent volna meg az új szemléletével, még vacakabbul állnánk -- minden sokkal drágább lenne és sokkal kisebb lenne a versenyhelyzet)
Szerintem nem fair, ha csak a negatív oldalt hangsúlyozzuk. (Bár elismerem, hogy a teljes képet nem nagyon lehet átlátni, és fel kell hívni a figyelmet az esetleges visszásságokra)

Ez nyilván messzire visz és nem tanulmányoztam a Google működését behatóbban, de egyszerűen észrevettem, hogy a Google valahogy más, és taktikája szembe megy sok nagycéggel, és ez szerintem hasznos. Nekem tetszik.
(Ezzel eléggé eltértünk a topictól is)
16

Szerintem nem fair, ha csak a

Hidvégi Gábor · 2011. Szep. 26. (H), 14.01
Szerintem nem fair, ha csak a negatív oldalt hangsúlyozzuk.
Ebben tökéletesen igazad van, igyekszem majd a jövőben a céggel kapcsolatos pozitív dolgokat is kihangsúlyozni, mert kétségtelenül nem csak rosszat csinálnak.
Teljesen egyértelmű, hogy a keresőmotor algoritmusát nem teszik nyílttá, ez nem egyértelműen visszaélésre utal, hanem azt védi, hogy ne próbáljanak meg visszaélni vele.
Ha nyílttá tennék, akkor a felhasználói visszajelzésekből rengeteg információt kaphatnának a hibákról, és ugyanúgy javíthatnák, mint a Chrome és társai esetében. Hidd el, nem véletlenül marad a keresőmotor algoritmusa zárt.

Egyet ne felejts el: minden profitorientált cég elsődleges célja a tulajdonosok pénzének kamatoztatása, és nem pedig jótékonykodás. Az egyes dolgok nyílttá vagy ingyenessé tétele közvetetten azt szolgálja, hogy a következő évi részvényesi közgyűlésen minél nagyobb osztalékot tudjanak kifizetni, különben a befektetők kettő perc alatt elillannak a kölcsönadott pénzükkel.

(Zárójelben megjegyzem, hogy ezt tartom ebben a nyomorék pénzközpontú világban a legundorítóbbnak, hogy a tőkével rendelkezők gyakorlatilag nulla felelősséggel rendelkeznek, és a befektetéseiket akkor is otthagyhatják, amikor azoknak épp a legnagyobb szükségük lenne rájuk.)

Nem érzem súlyosnak az árat
Azért, mert szerintem nem vagy birtokában a döntés meghozásához szükséges minden információnak.
18

Foglakoztat

zzrek · 2011. Szep. 26. (H), 16.47
Foglalkoztat a téma, de lényegében üres feltételezgetések sokasága mellett semmi konkrét veszély leírását nem találtam ezzel kapcsolatban, ahogy már itt is említettem.
Ne érts félre, nekem sem túl szimpatikus dolog az ilyen adatgyűjtés, de nem találtam semmi olyasmit, ami alapján veszélyesebbnek tűnne, mint bárhol megadni a bankkártyaszámodat (pl a legutóbbi Sony botrányt említhetném)
Például van egy ilyen cikk, amiben leírják, hogy gyanítható hogy szépen követnek téged, és ez szerintem sem szép dolog, meghogy semmit sem törölnek, hiába kéred, stb stb, ami nagyon jó, hogy figyelmeztetnek rá, (örülök, hogy sokan foglalkoznak ezek negatív hatásainak vizsgálatával) ennek szellemében szoktam netezni és Facebookolni, de hiába követem a linkeket, kutakodok, nem találtam semmit, hogy konkrétan ez miért lenne rám veszélyes, főleg, hogy ezt az adatgyűjtést (ami nem szimpatikus, ezen felül) miért kéne úgy értékelnem, hogy "súlyos árat" képvisel számomra, pláne, hogy valamilyen veszteség ér engem ezáltal.

Visszatérve egy kicsit a topichoz: szerintem a social network-öket szabványosítani és szabályozni kéne (kb, mint ahogy a telekom cégek kénytelenek átadni a vonalaikat a belépőknek) és az az érzésem hogy nem a Google az éllovas hunyó a komiszságokban, hanem úgy érzem, inkább ellenkezőleg: az ő érdemük sokminden nyílt dolog és szabvány az informatikában, és ezekben szinte úttörőszerepük van. Jó hatása lenne annak is, ha megszorongatnák a Facebookot.
19

Az általad említett indexes

Hidvégi Gábor · 2011. Szep. 26. (H), 18.03
Az általad említett indexes cikk is írja, az ezzel a baj, hogy nem közlik veled, milyen információkat gyűjtenek rólad, valamint magát az adatgyűjtés tényét sem. A facebook programozója ez utóbbit beismerte, s bár annyit említett, hogy csak arra használják, hogy a szolgáltatást jobbítsák, messziről jött ember azt mond, amit akar.

Tudtad azt, hogy a titkos (telefonkönyvben meg nem jelenő) telefonszámok listáját is a telefontársaságok úgy adják-veszik, mint piacon a krumplit? Erre két forrásom is van, az egyik egy volt matávos dolgozó, aki elmondta, hogyan működik ez, valamint a saját példám, ami igazolta a sztorit: titkos számot igényeltem, mert nem akartam, hogy különböző cégek marketingajánlatokkal hívogassanak. Miután bekötötték a telefont, másnap persze rögtön csörgött, aztán felhívtam a telekomot, hogy is van ez. Mindjárt kiderült, hogy van egy nem publikus marketing flag a rendszerükben, és ezt is be kell állítani, hogy ne adják el a számomat. Erről persze "elfelejtettek tájékoztatni", mint .

Lehet, hogy neked mint "zzrek" entitásnak nincs a világ felé takargatnivalója (vagy úgy gondolod, hogy nincs), az életed egy nyitott könyv, mást viszont érhetnek attrocitások amiatt, amit tesz, vagy akár az, hogy hol tartózkodik, olvasd el erről a TOR projekt ide vonatkozó részét.

De akár az is megtörténhet, hogy mondjuk egy társkeresőre beregisztrálsz, és megismerkedsz egy csinos leányzóval. Egyik reggel belépsz a facebookra, mert meg akarsz mutatni neki valamit, erre a korábbi látogatásaid alapján bejön huszonöt hirdetés barnahajú, nagymellű lányokról, a barátnőd meg sírva szalad ki a lakásból, mert még bizonytalan magában, és ő azt olvassa ki az egészből, amik a félelmei - jelen esetben teljesen alaptalanul.

Szóval egyrészt célszerű a lehető legkevesebb információt megadni magadról, másrészt tudnod kell, hogy mit gyűjtenek rólad, át kell gondolnod, hogy azt mire használhatják, és, ami a legfontosabb, rendelkezned kell annak a lehetőségével, hogy ezeket az információkat bármikor kontrollálhasd (megnézhesd, törölhesd). És ez utóbbit nem csak neked kell elvégezni, aki magas szinten műveli a számítástechnikát, hanem egyértelműnek és egyszerűnek kell lenni egy informatikai antitalentumnak is - és ez egy sokmilliárdos tábor.
20

Egyetértek

zzrek · 2011. Szep. 26. (H), 20.50
Ezekkel minddel egyetértek, amit írsz, és tájékoztatni is kell ezekről az embereket. Sőt, szerintem az ilyesmiket tanítani is kéne, az internet a kultúránk és a környezetünk részévé vált. Arra is szükség van, hogy az adatkezeléssel kapcsolatban szabályok alakuljanak ki, és ezeket be is tartassák. Amilyen gyorsan formálódik minden, a technológiának, a kultúrának és a szabályozásnak is alkalmazkodnia kell, nem szabad sem gátat vetni neki, sem pedig hagyni hogy ránőjön a fejünkre. Szép feladatok ezek, mindannyiunk számára sok kihívást és sikert tartogat.
21

Látod, ez egy nagyon jó

Hidvégi Gábor · 2011. Szep. 26. (H), 21.32
Látod, ez egy nagyon jó ötlet. Érdemes utánajárni, valószínűleg van már valami hasonló, de ha nincs, akkor érdemes lenne kidolgozni, de mindenképp fel kéne vetni a MinőségiWebes szervezeteknek/cégeknek.
22

Mindennek ára van

hector · 2011. Okt. 2. (V), 21.13
ahogy te is írtad. A Google nem pénzt kér az alap szolgáltatásaiért, hanem információt. Információ nélkül nem tudnának virtuálisan körbevezetni egy városon, belőni a pozíciódat gps nélkül a google mapsen, vagy személyreszabott adatokat szolgáltatni. Ezen lehet ugyan mérgelődni, de nem érdemes, mert ez csak így működhet. Az általad linkelt oldalon leírtakat meg hívhatjuk adatok jogosulatlan megszerzésének, vagy nem megfelelő kezelésének, de a visszaélés szó szerintem kicsit erős.

Az opensource dologgal kapcsolatban pedig ne felejtsük el, hogy a Google nem szeretetszolgálat, hanem profitorientált cég. Még így is messze több dologgal hozzájárulnak a nyílt forráskód világához, mint akármelyik másik vállalat. A keresőmotor a szolgáltatásaik lelke, még szép, hogy nem adják ki az algoritmusokat.

Azt már csak csendben jegyzem meg, hogy web jövőjét javarészt eddig is profitorientált cégek határozták meg (w3c).
23

Az általad linkelt oldalon

Hidvégi Gábor · 2011. Okt. 3. (H), 06.31
Az általad linkelt oldalon leírtakat meg hívhatjuk adatok jogosulatlan megszerzésének, vagy nem megfelelő kezelésének, de a visszaélés szó szerintem kicsit erős.
Igazad van, az információk jogosulatlan megszerzése kifejezés pontosabb a google-lal kapcsolatban, a visszaélést inkább a felhasználók bizalmával kapcsolatban használnám. A bizalom meg olyan, mint a szüzesség, csak egyszer lehet elveszíteni, és innentől kezdve már emberi faktor, hogy elolvasod az ilyen híreket, és továbbra is használod a cég szolgáltatásait, azzal nyugtatgatva magad, hogy "velem ezt biztosan nem teszik meg". Pedig, pedig...

A nyílt forrással kapcsolatban már máshol leírtam, hogy ez csak egy stratégia a kevésbé értékes szoftvereik biztonságosabbá tételére, lásd mekkora pénzeket fizetnek a hibák megtalálóinak. Ha valóban elkötelezettek lennének a nyílt dolgok iránt, akkor nem csinálnának olyan zárt kezdeményezéseket, mint pl. a schema.org.

web jövőjét javarészt eddig is profitorientált cégek határozták meg
A kérdés, hogy ez nekünk jó-e, elfogadjuk-e, felismerjük-e, hogy tudunk rajta változtatni, aztán pedig megtesszük a megfelelő lépéseket.
13

Twitter

Poetro · 2011. Szep. 26. (H), 10.29
Azért a Twitter alkalmazása már évek óta nagyszerűen létezik és működik. A lényeg, hogy minden, amit Twitterre írsz, az megjelenik FB-on, és ha jól emlékszem fordítva is (bár ezt nem igazán próbáltam, évek óta nem írok státuszt FB-ra). Egy ilyen alkalmazás szerintem simán kikerülhetne, és nem lenne jobban a felhasználási feltételek ellen, mint a Twitter alkalmazása.
12

Eredetileg(?) itt Inkább ezt

H.Z. v2 · 2011. Szep. 26. (H), 10.22
Eredetileg(?) itt

Inkább ezt linkeljük... pcforum hitelességét illetően... hát hogy is fogalmazzak finoman... vannak kétségeim. :-)
Egyébként ez is valami olyasminek tűnik, mint a traffipaxok ellen használt "lézerblokkoló", amiről valahol azt olvastam, hogy eredeti funkcióját tekintve a parkolást segítő eszköz lenne... :-)
17

Garázsnyitó

Gixx · 2011. Szep. 26. (H), 14.28
Azt hiszem Ausztriában garázsnyitóként árusítják... De nem biztos
24

Hatalmas biztonsági rés az

Hidvégi Gábor · 2011. Okt. 3. (H), 17.05
Hatalmas biztonsági rés az androidos HTC-ken
[...] A hiba leírása relatíve egyszerű. A HTC a korábbi frissítések során egy HtcLoggers.apk nevű alkalmazást telepít a telefonra, amely részletes adatokat gyűjt a felhasználó szokásairól, beleértve személyes adatait is. Az összegyűjtött információkat távolról, egy megadott porton keresztül lehet lekérdezni: Az adatlekérés folyamata teljesen nyitott, így azokhoz bármilyen, internet-hozzáféréssel rendelkező alkalmazás hozzáfér.

"Okos"telefon

Szerk: ezt nem ide akartam küldeni, akár törölhető is
25

Én ezek miatt nem merek venni

Karvaly84 · 2011. Okt. 3. (H), 20.33
Én ezek miatt nem merek venni semmilyen okos telefont, olcsó tablet-et meg semmit, mert mind szemét tolvaj gép...
26

Megteszik, mert megtehetik,

Hidvégi Gábor · 2011. Okt. 3. (H), 21.09
Megteszik, mert megtehetik, gondolom, nincs semmilyen általános szabályozás az adatgyűjtésről és adatvédelemről. Vagy ha van is, annak nincs komolyabb következménye.