ugrás a tartalomhoz

Google brings out new programming language

kuka · 2011. Szep. 18. (V), 16.53
A Google új, webre szánt programozási nyelvet fejleszt
 
1

Lassan olyanok lesznek mint a

kuka · 2011. Szep. 15. (Cs), 12.28
Lassan olyanok lesznek mint a Microsoft: aminek sikere van, felvásárolják. Amit nem tudnak felvásárolni, arra kitalálnak egy alternatívát.
2

Szerintem mar joideje ezt

city99 · 2011. Szep. 19. (H), 09.42
Szerintem mar joideje ezt csinaljak. Csak nekik jobb a marketingjuk :D
3

Én azt nem értem, hogy mért

Karvaly84 · 2011. Szep. 19. (H), 09.45
Én azt nem értem, hogy mért nem a JavaScript-et fejlesztik? Az összes olyan szó foglalt benne ami kidolgozásra vár (class, extends, super, import, package, stb).
4

Fejlesztik

Poetro · 2011. Szep. 19. (H), 10.32
Azt is fejlesztik, van pár emberük a Ecma TC39-ben, csak mire azok a böngészőkben elterjednek, addig sok víz lefolyik még a Dunán. Ha azt nézed, a ECMAScript 5-ben levő újítások is csak most kerülnek be a böngészőkbe, pedig a szabvány azért annyira nem új, már majd 2 éves és talán csak jövőre lesz benne teljesen az összes új böngészőben (pl. az Opera következő változata már teljes támogatást ad majd, de már része a Firefoxnak, és a Chrome-nak. IE fronton a talán jövőre megjelenő 10 nyújt majd teljes támogatást.)

Ha nézted Brendan Eich TXJS előadását, akkor halhattad, mi a terv a következő verziókra, és abból eddig mi van elfogadva. De, mint tudjuk a szabványosítás, és annak elterjedése nagyon hosszú folyamat, valamint nehéz ezeket az új eszközöket használni egy olyan környezetben, ami nem újul meg kellő gyorsan. Persze irányításod alatt tartod, hol, és milyen formában fogják használni a kódot, akkor szabadon használhatod azokat az elemeket, amiket a platform támogat. Minden egyéb esetben plusz munkát fog jelenteni, hogy több módon kell megvalósítani a szolgáltatást.

Esetleg használhatsz egy köztes nyelvet, mint amilyen a CoffeeScript, és amilyen először lesz a Dart. Ezek az adott nyelvben írt kódot átfordítják JavaScript-re, hogy a JS motorok futtatni tudják. A Dart-ot ezek után arra akarják szerintem használni, hogy a böngészőjükben, és operációs rendszereikben (Android, ChromeOS) natív futtatási környezetet adnak neki, ezáltal kiesik a köztes lépés, gyorsabb lehet a fejlesztés és a futtatás. Mondjuk azt nem értem, hogy ha már a JS szintaktikájával van a gondjuk, miért nem használnak mondjuk CoffeeScript-et, aminek kellemes a szintaxisa, valamint megszabadít a JS hibáitól (mivel nem implementálja a Bad Parts™ részeket). Már csak egy futtatási környezetet kellene hozzá írni, pont mint ahogy a Dart-hoz is. Persze így elvesztik a teljes irányítást a nyelv felett, és lehet pont ezért választanak sajátot, ahol övék a hatalom.