ugrás a tartalomhoz

Optimize Images With HTML5 Canvas

Joó Ádám · 2011. Aug. 30. (K), 16.51
Képek utolsó simításai a böngészőben
 
1

Nem kellett hozzá

Hidvégi Gábor · 2011. Aug. 30. (K), 18.45
Nem kellett hozzá jóstehetség, hogy a Canvast ilyesfajta módon oldaldekorációs célokra fogják felhasználni. Persze, ezt eddig is meg lehetett tenni a Flash segítségével is, csak ott szerencsére volt egy olyan korlát, hogy egyrészt a Macromedia/Adobe Flash szerkesztője drága volt és (szerintem) viszonylag nehezen használható, viszont esetünkben egy mezei felhasználó is két perc alatt készíthet akár bonyolultabb animációkat a neten talált tutorialok segítségével. El lehet képzelni, ez milyen hatással lesz ez a weboldalak sebességére.

De nem beszélek le senkit a használatáról, sőt, inkább csak biztatok, hajrá! Izzasszuk a processzorokat és az akkumulátorokat! Végsősoron a Canvas a technológiai fejlődést ösztönzi, hisz melyik gyártó venné jó néven, ha csak olyan cikkek jelennek meg a termékeiről, hogy akadoznak rajtuk a weboldalak?
2

Flash

Poetro · 2011. Aug. 30. (K), 19.51
Mint ahogy korábban kitárgyaltam rengeteg megoldás létezik arra, hogy valaki Flash-t generáljon, teljesen igyen. Ott nem említettem meg, de szinte minden programozási nyelvhez létezik függvénytár, amivel a Flash fájlt lehet létrehozni. PHP alatt például van SWF függvénytár és Ming is, hasonlóan Perl, Python, Ruby alatt is. Ezek nagy része a Ming nevű könyvtárra támaszkodik, és ahhoz nyújt felületet.
3

Ez világos, meg is értettem

Hidvégi Gábor · 2011. Aug. 30. (K), 21.42
Ez világos, meg is értettem akkor. Más kérdés, hogy a profi grafikusok általában kevésbé tudnak programozni, és mennyire képesek a vizuális Flash szerkesztő nélkül dolgozni (a volt cégemnél ismertem pár jó dizájnert, de ez nem volt rájuk jellemző).
4

ActionScript

Poetro · 2011. Aug. 30. (K), 23.56
Amit a fenti JavaScript kóddal meg lehet valósítani, ugyanazt kb. ugyanannyi sor ActionScript kóddal is meg lehet valósítani Flashben, sőt a kód se különbözik olyan nagyon, maximum sokkal OOP szemléletűbb.