ugrás a tartalomhoz

pdf.js: Rendering PDF with HTML5 and JavaScript

virág · 2011. Jún. 17. (P), 17.32
PDF olvasó JavaScriptben, HTML5 Canvas használatával
 
1

Ha valamit lehet, nem biztos,

Hidvégi Gábor · 2011. Jún. 18. (Szo), 10.50
Ha valamit lehet, nem biztos, hogy kell is.

Ott vannak például a reklám- és flash szűrők, nem véletlenül messze a legnépszerűbb kiegészítő a Firefoxhoz az Adblock Plus.

El lehet képzelni, milyen lesz a weboldalak teljesítménye, ha a pdf.js készítőihez hasonló kreativitású emberek elkezdik ész nélkül használni a Canvast. Nem elég, hogy javascripttel lehet vezérelni, aminek a sebességét nem lehet mondjuk egy flash-éhez hasonlítani, de még normálisan blokkolni sem lehet. Szóval kétélű fegyver.
2

Hasonlítani?

Poetro · 2011. Jún. 18. (Szo), 12.01
Miért ne lehetne a JavaScript sebességét a Flash-hez hasonlítani? A JavaScript ma már gyorsabb, mint a Flash általános műveletek esetén, ugyanakkor DOM illetve Canvas kezelésben valamivel lassabb (körülbelül kétszer). Természetesen az olyan böngészőkben, amik támogatnak hardveres gyorsítást a Canvas esetén pedig lehet akár többször gyorsabb is. És ne feledkezzünk meg a WebGL-ről sem, ami esetén a sebességkülönbség több nagyságrendben is a JavaScript fog vezetni.
3

Abból indultam ki, hogy a

Hidvégi Gábor · 2011. Jún. 18. (Szo), 12.16
Abból indultam ki, hogy a js-t futásidőben kell lefordítani és futtatni, míg flash esetén eleve csak futtatni kell.
DOM illetve Canvas kezelésben valamivel lassabb (körülbelül kétszer)
Erről beszélek. Hardveres gyorsítás pedig flash-ben is van már egy ideje.
17

nemcsak video-nál?

solkprog · 2011. Jún. 21. (K), 20.59
A Flash-nél nemcsak a video-nál van hardveres gyorsítás? meg nemcsak Windows only?
(rákerestem, de csak régi cikkeket találtam..)
18

Ezt sajnos nem tudom.

Hidvégi Gábor · 2011. Jún. 21. (K), 21.56
Ezt sajnos nem tudom. Feltételezem, hogy az elemi műveletek is gyorsítottak (pont, vonal rajzolása stb.).
4

Nekem a PDF beépülő sebessége

kuka · 2011. Jún. 18. (Szo), 12.28
Nekem a PDF beépülő sebessége és erőforrásigénye sem tetszett, pedig az so. De azt szerencsére le lehetett rúgni a gépről.

Ezek után csak az marad, hogy reméljem, hamarosan megjelenik egy canvas blocker böngésző kiegészítő.
5

Hát igen, canvas blocker. De

Hidvégi Gábor · 2011. Jún. 18. (Szo), 12.49
Hát igen, canvas blocker. De akkor mi az értelme ennek az egész felhajtásnak? Munkák Pista feltalálja ismét a kereket, mert nincs jobb dolga, és mert valamiért haragszik az Adobe-ra?
Nekem meggyőződésem, hogy a canvas-szal csak vesztettünk és hátrébb léptünk, és mondom ezt úgy, hogy sosem voltam a flash támogatója. A canvashoz még egy normális szerkesztő sincsen, mint a flash-hez.
6

Vászon

Poetro · 2011. Jún. 18. (Szo), 13.05
Mivel a canvas nem más, mint egy vászon és a hozzá tartozó API. A papírlaphoz se kapsz szerkesztőt, mégis tudsz rá rajzolni. Az API pedig nem túl bonyolult, és ha pedig nem tetszik, van hozzá rengeteg API, ami elfedi a canvas API-t előled, és programozhatsz valami kellemesebb környezetben. Csak pár példa:
8

Köszönöm a listát, megnéztem

Hidvégi Gábor · 2011. Jún. 18. (Szo), 13.44
Köszönöm a listát, megnéztem őket. Azért a Flash szerkesztőhöz ezeket nem hasonlítanám.
7

De akkor mi az értelme ennek

kuka · 2011. Jún. 18. (Szo), 13.27
De akkor mi az értelme ennek az egész felhajtásnak?
Mindennek addig van értelme amíg a visszaélések azt el nem veszik.

Nem azért reménykedek canvas blockerben, mert utálom a canvast, hanem mert nem látok más módot a pdf.js és hasonló agymenések kiszűrésére.
16

Canvas blocker :)

Endyl · 2011. Jún. 21. (K), 12.45
9

Fura kis vita kerekedett az

virág · 2011. Jún. 18. (Szo), 15.16
Fura kis vita kerekedett az ártatlan linkemből :) szerintem ez a PDF olvasó még nagyon béta, alfa :), de a készítője ezt világosan le is írja. Igaz, hogy ez kétélű fegyver, de mi nem az? A fogkefe is kétélű fegyver... Úgy érzem, hogy ezt itt és most nem tudjuk mi eldönteni, majd kiderül hogy lesz-e haszna egy JS, Canvas alapú PDF olvasónak. Megeshet, hogy eltűnik a süllyesztőben, de lehet, hogy 3 év múlva aktívan fogjuk használni, majd térjünk vissza erre 3 év múlva, ez most egy érdekes új fejlesztés, ennyi - szerintem.
10

Szerintem annyi haszna van,

Hidvégi Gábor · 2011. Jún. 18. (Szo), 17.04
Szerintem annyi haszna van, hogy tanulhatunk belőle, vannak benne érdekes megoldások. Egy natív kóddal azért sosem versenyezhet.
11

Ha a felmerülő problémákra natív megoldásokat

sly · 2011. Jún. 20. (H), 13.10
Ha a felmerülő problémákra natív megoldásokat tudnak adni, akkor egyre gyorsabbak lesznek a kódok. Felmerült, hogy jó lenne rajzolni, létrehozták a canvast, felmerült hogy kellene 3d létrehozták a webgl-t. Anno felmerült hogy gyorsan el kellene érni a HTML elemeket létrehozták az ID - getElementById "párost". :)
12

A Flash már létezik bő tíz

Hidvégi Gábor · 2011. Jún. 20. (H), 14.00
A Flash már létezik bő tíz éve, a Canvas nyomába sem ér semmilyen módon, ezért szerintem teljesen fölösleges.
13

Majd elválik

sly · 2011. Jún. 20. (H), 14.21
Majd elválik. Flash se ért a Java nyomába (folytathatnám sort). Jól fedik egymást, de mégsem tudják teljesen kiváltani. Adobe se hiába ajánlja fel hogy miben szeretnéd menteni a projekted (flash-html5).
14

Versenytárs

Török Gábor · 2011. Jún. 21. (K), 09.00
Ez elég gyenge érv. Ez alapján semminek ne legyen versenytársa? Amúgy a Flash zseniális, és sok helyütt maximálisan van létjogosultsága. És mindemellett vannak olyan eszközök, ahol nincs Flash.
15

Az egész web alapjaival

Hidvégi Gábor · 2011. Jún. 21. (K), 09.18
Az egész web alapjaival vannak gondok, és ezt nem csak én állítom, hanem egyre többet olvashatsz róla, akár itt, a weblaboron is. A HTML alapú web korlátoz minket a napi folyamatok során, elég a webes alkalmazásfejlesztők problémáira gondolni, vagy akár egy, az életünkben már mindennapos dologra, a webes keresésre, ahol a pontatlan találatokat a megfelelő metainformációk hiányának köszönhetjük.

Ezeket nem igazán nehéz felismerni, de a nagy cégek - jelen esetben az Apple a Canvas-szal - merő önös érdekből visszaélnek a hatalmukkal, és ránk kényszerítik az akaratukat. A koponyáknak inkább az első bekezdésben említett problémák megoldásával kéne foglalkozni ilyenkor, nem a mélyítésükkel.

Tehát nem azzal van gond, hogy a Flash-nek versenytársat adnak, hanem az időzítéssel. Jelen pillanatban erre egyáltalán nincs szükség.

És erre miket olvas az ember? JS-ben PDF olvasót meg MP3 lejátszót készítenek. Mi ez, ha nem az erőforrások felesleges pazarlása?
19

Mostanra megéltük hogy maga

sly · 2016. Jan. 8. (P), 18.39
Mostanra megéltük hogy maga az Adobe dobta a Flasht. :) Jó volt így vissza olvasni.