ugrás a tartalomhoz

Introducing Jake: A Build Tool for JavaScript

Török Gábor · 2010. Május. 17. (H), 09.41
Rake ihlette JavaScript alapú build eszköz JavaScript kódhoz
 
1

Nem egészen értem...

zzrek · 2010. Május. 18. (K), 15.47
Megtenné valaki, hogy elmondja nekem 2 mondatban, hogy mire jó ez?
Köszönöm!
2

Mire vagy kiváncsi? Mire jó a

Török Gábor · 2010. Május. 18. (K), 17.29
Mire vagy kiváncsi?
  • Mire jó a build eszköz?
  • Mire jó, hogy JS alapú?
  • Mire jó, hogy JS-hez használható?
3

:-)

zzrek · 2010. Május. 18. (K), 18.18
Igen, ebben a sorrendben jó is lesz, köszönöm ;-)

De egyszerűsítve elég, ha arra rájövök, hogy JS esetében mi is ez. Talán egy kódátalakító/optimalizáló/tömörítő? Be kell tartani valamilyen kódolási szabványt/ajánlást ahhoz, hogy működjön?
4

A Jake csak egy build eszköz

Török Gábor · 2010. Május. 20. (Cs), 09.38
Önmagában a Jake csak egy build eszköz, hasonlóan a Rake-hez, make-hez, Ant-hoz stb. Egy keretrendszer, amiben forgatókönyveket írhatsz, amik szerint az alkalmazásod buildelése zajlik. JavaScript esetén a build során minimalizálhatod, tömörítheted, rejtjelezheted a kódjaidat, több komponenst fűzhetsz össze egy réteggé, ilyenek. (Természetesen egyéb, nem JS kódok buildelését is vezérelheted a Jake-kel.)

A Jake CommonJS alapú. A CommonJS egy standard JavaScript libraryt definiál. Ez külön érdekes lehet abban az esetben, ha nem csak a kliens oldalon, hanem a backenden is JavaScriptet használsz. Másfelől, ha idáig nem használtál még build eszközt, a Jake jó választás lehet, ha már a JavaScript nyelvet úgy is ismered. És belekóstolsz legalább a CommonJS-be is.

A Jake-kel egyébként én nem dolgozom, mert a Dojo Toolkit build környezetét használom.
5

Azt hiszem kezdem érteni

zzrek · 2010. Május. 20. (Cs), 21.58
Köszönöm, így már kezdem kapizsgálni hogy mi lehet ez.

Tényleg nem használtam még ilyesmit, de érdekesnek tűnt, viszont próbáltam olvasgatni a beküldött link alapján a Jake-ről, de annyi ismeretlen fogalmat említettek, ami elvette a kedvem. Ilyenkor arra gondolok, hogy jó lenne egy olyan link vagy bekezdés a leírások tetején, ami megpróbálja néhány mondatban megfogalmazni hogy miről van szó (lehetőleg) anélkül, hogy az elődökre, és azok elődeire utalna (pl. nem úgy, hogy "a Jake az olyan Rake, amit a Purca alapú CommonJS-ből fejlesztettek tovább a JAVAke portolásával" -- mert ilyen esetben a valaminek a valamijének a valamijét kell megnéznem mire egyáltalán kiderül, hogy mi is akar ez lenni)

Persze legalább ilyen esetben arra rádöbbenhetek, hogy ebből a szempontból mennyire le vagyok maradva, és mennyi mindent kell pótolnom.
Szóval köszi a tippet, követem a javaslatodat és nemsokára bele fogok nézni a CommonJS-be meg a build eszközökbe.