ugrás a tartalomhoz

Zúgolódás a Google Chrome cím- és kereső sávja működésének megváltoztatása miatt

Joó Ádám · 2010. Ápr. 23. (P), 17.21
A Chromium fejlesztői eltüntették az URL-sávból a http://-t
 
1

Végre

Joó Ádám · 2010. Ápr. 19. (H), 16.23
Elég sok idő kellett hozzá, hogy végre feltegyük a kérdést, minek is az oda tulajdonképp.
2

+1

gojruht · 2010. Ápr. 23. (P), 18.40
Először beparáztam, de rájöttem, hogy ha html levélbe illesztem be, akkor a linket rakja be copy után, ha plain text-be, akkor meg odarakja a http://-t is. Chrome rulez... :D
3

FF-ben sincs

presidento · 2010. Ápr. 23. (P), 18.49
A Locationbar^2-nek köszönhetően Firefox-ban sincs http://. Nálam legalábbis. :)
4

Szerintem

Endyl · 2010. Ápr. 23. (P), 20.32
logikátlan, hogy csak a "http://"-t tüntetik el; többi protokoll is ugyanúgy "felesleges" "zaj". Azok miért vannak ott az egyszeri júzernak?
Én speciel nem érteném, hogy hová tűnt, ahogy pl anyukám sem...

A copy&paste esetén tapasztalható kényelmetlenségekről nem is beszélve.

Szerintem bőségesen elegendő, ha domain hangsúlyosan ki van emelve. A protokollokat meg lehet turbózni ikonnal, amit szoktak is, hogy az egyszeri júzer jobban értse miről van szó (de minek, úgyse törődik vele, hogy http vagy https...)

Pláne ellene vagyok, hogy nem beállítható.
5

Fordítva

Joó Ádám · 2010. Ápr. 23. (P), 22.22
A többi nem felesleges, hisz nem mindegy, hogy mondjuk éppen FTP-t böngészel, nem HTTP-t, bár én is azt mondom, hogy jobb lenne ezt egy ikonnal jelölni. Az átlagfelhasználót viszont nemhogy zavarni nem fogja, de éppenhogy sokkal felhasználóbarátabb: nem ismerős a „vévévé, vagy hátétéizé, vagy micsoda” mondat, meg a „most akkor meddig töröljem ki?” forgatókönyv?

A copy-paste-nél nem tudom, mi a kényelmetlenség.
6

Copy-Paste

Endyl · 2010. Ápr. 23. (P), 23.24
Copy-Paste-nél az a gond, hogy nem az kerül néha-néha a vágólapra, amit szeretnék; vagy ott van a http, vagy nincs.
Nem szeretem, amikor egy alkalmazás ilyen szinten akar helyettem "okos" lenni.
Erre jött az a csúsztatás a fejlesztőktől, hogy amúgy sem az kerül a vágólapra, amit gondolnék, hanem ilyen meg olyan objektum, stb, ami nyilvánvaló. DE! Ha én kijelölök egy szövegrészt, akkor jogosan várom el szerintem, hogy csak és kizárólag az kerüljön a vágólapra, ami ténylegesen ki van jelölve.

Thunderbird-nél sem jött be, hogy gmail-es postafióknál magától beáll imap szerverre, ha jól emlékszem, vagy hasonló önkényes döntés, amit utána elég macerás volt megváltoztatni. Aztán persze rájöttem, hol lehet ezt finomhangolni, és így már kibékültem a dologgal; lévén ez tényleg jó lehet egy egyszerű felhasználónak.

Itt szerintem az elfogadható megoldások egyike az lenne, hogy inaktív állapotában az omnibar minden protokollt helyettesít egy ikonnal, ha viszont fókuszba kerül, akkor szöveges módba vált és ott a teljes, szabványnak megfelelő URI.

Ezzel kapcsolatban a fejlesztői csapat reagálása sem volt a legszimpatikusabb. Számomra elég lekezelőnek tűnt.

Egyszerűen nem értem, miért jó a protokollt elrejteni. Aki nem tud mit kezdeni a "hátétéizével", annak szerintem pont mindegy, hogy ott van-e; már megszokta. Sokan szerintem attól lesznek berezelve, hogy eltűnt vagy hiába írják be mindig lelkiismeretesen, mert azt úgy kell (és tényleg úgy kell, mert az a pontos cím), az a fránya gép eltünteti.
És az említett forgatókönyv helyett majd magyarázhatjuk a drága felhasználónak, hogy azért nincs most ott az a "hátétéizé" mert az az alapértelmezett protokoll, ami alapvetően hozzátartozik a címhez, de mégse szükséges, csak ha https vagy ftp vagy ...
7

m

YourSoft · 2010. Ápr. 25. (V), 11.22
Már vissza is rakták a legújabb verzióban.