ugrás a tartalomhoz

Meet the Pseudo Class Selectors

Kevlar · 2010. Már. 22. (H), 09.59
Összefogaló a CSS pseudo kiválasztókról
 
1

Ideje megtanulni

Kevlar · 2010. Már. 17. (Sze), 14.44
Most, hogy a következő Internet Explorer már belátható távolságban van, és elvileg támogatja ezeket a lehetőségeket, lassan gondolkodhatunk, mire tudjuk ezeket használni.

További olvasnivaló:
http://css-tricks.com/how-nth-child-works/
2

De csak nagyon lassan, mert

prom3theus · 2010. Már. 23. (K), 11.42
De csak nagyon lassan, mert rengeteg helyen még a 7-es verzió használatára se tértek át sajnos. Felhasználói oldalról meg tudom érteni, mert az új IE-k egyszerűen botrányosan lassúak a 6-oshoz képest, arról nem is beszélve - és ez a legfőbb probléma - hogy a nagyvállalatok belső webalkalmazásainak nagy többsége IE6-ra lett optimalizálva, ezért ahol váltanak, ott valószínűleg tetemes költségek is kísérik ezt a változást emiatt.

Persze nő a nyomás, hiszen egyre több weboldal tekint el az IE6-tal való kompatibilitástól. Így végső soron csak azt az időt kell kivárnunk, amikorra a net jelentős része használhatatlanná, olvashatatlanná válik a 6-os "Exploder"-rel. Ez reálisan szerintem még jó 1-2 év.

Érdeklődni minden esetre sosem lehet elég korán az új (vagy régi, de eddig nem kihasználható) technológiák felől.
3

Fordított gondolkodás

yaanno · 2010. Már. 23. (K), 13.07
Az a helyzet, hogy a potenciálisan többet tudó böngészőket kell figyelembe venni, ha nem az általad említett vállalati környezetben senyvedsz, és nem fordítva. Miért mondanánk le arról, hogy modern eszközöket használjunk? az IE6 számára ettől még lehet egy egységes megjelenést biztosítani, ami nyilván nem fog megegyezni a többivel.
4

Persze, én ezt nem is vitattam

prom3theus · 2010. Már. 24. (Sze), 12.14
Persze, én ezt nem is vitattam, csupán annyit mondtam, hogy az IE6 olyan mint a rossz halott, aki visszajár a túlvilágról pusztán azért, hogy az embereket zaklassa.

Sajnos valamekkora mértékben és főleg bizonyos helyeken továbbra is tekintettel kell lenni erre a kísértetre.

Továbbra is úgy vallom viszont, hogy azokban a környezetekben, ahol nem indokolt az IE6 kompatibilitás megoldása, a fejlesztők egyáltalán ne vesződjenek vele mert az se nem tesz olcsóbbá egy weboldalt/webalkalmazást, se nem segíti elő az IE6 (és 7) leváltására tett törekvéseket.

Ha nem egy zárt vállalati webes megoldást készítünk, tapasztalataim szerint az ügyfelek zöme hajlandó elfogadni, hogy nem optimalizálunk IE6-ra és 7-re, egyrészt mert így csökken a fejlesztési költség és a fejlesztési idő, másrészt mert a nyílt piacon ezek a böngészők már nem dominálnak valójában. Az otthoni felhasználók jelentős része nem használja már ezeket az elavult böngészőket.

Egy ajánlati próbát megér, a válság a mi malmunkra hajtotta a vizet ezen a téren: az ügyfelek nem akarnak felesleges kiadásokat (az IE6-7-re optimalizálás pedig ma már inkább presztizs-kérdés, semmint kalkulálható megtérülés). Persze, ha az ügyfél a tények és a jobb ár ismeretében is ragaszkodik a kompatibilitáshoz, akkor meg kell oldani. A pontos igényfelmérés mindig kiemelt fontossággal bír, de adott keretek között bátran tudom ajánlani az ügyfél irányítását is azokban a szakmai kérdésekben, amikhez - nyilvánvaló okok miatt - csak egy jártas webfejlesztő érthet.

Vállalati környezetben is érdemes próbára tenni a hajlandóságot, akkor is, ha kilátástalannak tűnik. Persze a legtöbb komolyabb vállalat nem fog valószínűleg eltérni a saját policy-jeitől miattunk, de sose lehet biztosan tudni, hogy a minket érintő policy-k mennyire vannak kőbe vésve (esetleg épp nem-e a megrendelés környékén tervezik az átalakításukat). Azonban nem érdemes kötni az ebet a karóhoz egy nemleges válasz esetén. A vállalati megrendelők zömének már kialakult infrastruktúrája van, amihez nekünk beszállítókként tudni kell alkalmazkodni. Ettől nekünk üzletemberekként még tudnunk kell feszegetnünk a kereteinket, persze csak az értelmes mértékig és a megfelelő szakmai, piaci érvekkel, adatokkal alátámasztva.