ugrás a tartalomhoz

Elfogadták a WebGL-t - jöhet a 3D-s web

Joó Ádám · 2009. Dec. 12. (Szo), 14.56
3D leírónyelv a webre
 
1

Mert aztán a VRML is úgy

Török Gábor · 2009. Dec. 13. (V), 10.36
Mert aztán a VRML is úgy elterjedt.
2

Hát ja

Joó Ádám · 2009. Dec. 13. (V), 19.38
Ha valaki 3D-t akart, azt eddig is megcsinálhatta Flash-sel vagy Java-val, nem értem, mitől lenne több térbeliség csak mert lesz hozzá egy új nyelv. De ők tudják.
3

Kicsit off

Max Logan · 2009. Dec. 13. (V), 19.58
Én igazából egyre inkább nem értem ezt az egész WEB dolgot. Annó indult linkelt dokumentumokkal, ami egyszerűen elvarázsolt. A hypertext, mint olyan valami fantasztikus dolognak hatott nekem úgy 12-13 évvel ezelőtt. Ma ettől már messze járunk, meg megerőszakoljuk a HTML-t hardcore CSS-sel JS-sel így létrehozva webalkalmazásokat.

Valahogy nekem már nem szimpatikus ez az irány az adott technológiákkal. Maga az online megvalósítás nagyon tetszik, de az egyes technológiák valahogy nem stimmelnek nekem. Nem tudom igazán jól megfogalmazni, de a webkettővel beteljesülő ide-oda játék (kétirányú kommunikáció, a felhasználó aktív szereplője a játéknak) valahogy elszakította a WEB-et az eredeti irányától -- szerintem.

Az új felhasználás révén új megközelítésre lenne szerintem szükség, mert én úgy érzem, hogy a HTML5 és CSS3 a meglévő technológiák megerőszakolása (nem mélyedtem el abban, hogy mit fognak nyújtani, de amit olvastam az alapján ezt érzem). A mai honlapok már nem igazán honlapok, hanem alkalmazások. Mert már egy egyszerű form, egy egyszerű vendégkönyv, egy ajánlatkérő űrlap -- nem beszélve egy egyedi ügyfélkapuról -- már mind-mind alkalmazás és nem weblap.

Szóval imádom, hogy online megoldásokat lehet létrehozni, de éppen ebből a kialakult technológia katyvaszból kiindulva egyre jobban fontolgatom, hogy a közeljövőben felhagyok a munka szintű webfejlesztéssel. Ma már nem honlapokról beszélünk, hanem online alkalmazásokról, online szolgáltatások platformjáról.

Ti mit gondoltok a dologról?

Ui.: Nekem az sántít a dologban, hogy még mindig egy kapcsolódó szövegek leírására szolgáló technológia az alapja a WEB-es alkalmazásoknak (és mint írtam, egy form is már az alkalmazás része -- az logikailag már nem dokumentum darabka). Nekem ez logikai bukfenc.
4

Nem kell használni

Poetro · 2009. Dec. 13. (V), 21.46
Amikor megjelentek a gőzgépek, sokan idegenkedtek tőle, ahogy a mai autóktól is. Igazából adaptálódás kérdése. A mai felhasználóknak ez a természetes, ezt szokták meg, sőt, egyre inkább ezt akarják. A blogok elterjedésével elindult a read-and-write, ami teljesen távol áll, a korábbi read-only elgondolástól.

És mivel ez a folyamat elindult, ezért már szinte mindenhol bele akarnak a felhasználók szólni a tartalomba, véleményezni akarják, le akarják írni a véleményüket. És a web ennek a szabadságnak a támogatására indult el. Azok a dolgok fejlődnek, amire igény van, mint például a lekerekített sarkok, árnyékok, átlátszóság, minél kényelmesebb, gyorsabb kommunikáció. Ezzel mind a felhasználók, mind a fejlesztők megkapják, ami "kell" nekik, vagy legalábbis, amire igény van.

Aki pedig nem használja az újabb technológiákat, az valószínűleg lemarad, mert nem találkozik az igényekkel. Persze mindennek megvan a helye, vannak olyan cégek amik konzervatívak, és nem szeretnék, hogy a felhasználók elmondják a véleményüket, de ők akkor más felületen (blog, fórum) azért csak meg fogják tenni, es ezzel azok a szolgáltatások fejlődnek, amik ezt támogatják.
5

Nem érted

Max Logan · 2009. Dec. 13. (V), 22.15
Azt hiszem nem értetted meg, hogy mire szerettem volna utalni. Én azt gondolom, hogy a következő 5-10 évben össze fog mosódni a mostani szórakoztatóipar és a hagyományos értelemben vett számítástechnika. Már most mutatkoznak a jelek, hogy ez az irány.

Engem az zavar, hogy ennek a fejlődési trendnek a szellemében miért nem dolgozunk ki egy, az új igényeknek megfelelő platformot, miért a régi, egészen más filozófiában felépített rendszert próbáljuk megerőszakolni. Mert a HTML5 új form elemei éppen ezt teszik, legalábbis én így látom.

Szóval nem a fejlődés irányával, nem a WEB formálódásával, a szerteágazó kommunikációs lehetőségekkel van bajom, hanem a WEB technológiai alapjával. Azzal, hogy meglátásom szerint nem jó irányba megyünk. Szerintem nem HTML5 és CSS3 kellene, hanem egy, a kialakult WEB-es trendeknek megfelelő új technológiai alapkoncepció, mely arra épít, amit fentebb írtam.

Hogy 5-10 év múlva, már nem a számítógép lesz az elsődleges eszköz, amin a WEB-et használni fogjuk. Össze fog mosódni a hagyományos értelemben vett számítástechnika az általános mindennapi elektronikai világgal. Nem lesz éles határ a kettő között, a WEB sokkal jobban a mindennapok része lesz.

A WEB már nem (csak) a szövegről, hanem főként a WEB-es szolgáltatásokról fog szólni, amit elsősorban nem a hagyományos értelemben vett számítógépek segítségével fogunk igénybe venni.

Jól személteti a HTML, CSS és JS hibás használatát az, hogy egy alapvetően szövegek leírására használt technológiával tervezünk UI-t (pl. EXT JS, vagy bármilyen JS based megoldás). Na ez az, ami nekem nagyon, de nagyon nem szimpatikus, annak fényében, hogy a WEB már most sem a szövegekről (ez így mondjuk nem pontos), hanem az online szolgáltatásokról szól.

Egy YouTube, egy iWiW, egy Vatera, egy komolyabb AJAX based rendszer már nem a klasszikus WEB-es tartalom. Ennek fényében új technológiai alapokra lenne szükség, nem a jelenlegi megerőszakolására. Szerintem.
6

Egyetértek

Joó Ádám · 2009. Dec. 13. (V), 23.12
Teljesen egyet tudok érteni, de ezt már sokszor kifejtettem.
7

Hátszél

janoszen · 2009. Dec. 14. (H), 07.20
Hát szerintem, erőteljesen hátszél kérdése. Ha a böngészőgyártók látnak benne fantáziát és elkezdik tolni, lesznek hozzá normális fejlesztőeszközök és dokumentáció, akkor akár lehet belőle valami.