ugrás a tartalomhoz

www.dontclick.it

Török Gábor · 2009. Nov. 6. (P), 14.27
Kísérlet kattintás nélkül használható UI-ra
 
1

Kíváncsi lennék a

Baldric · 2009. Nov. 7. (Szo), 13.12
Kíváncsi lennék a véleményetekre, számomra nagyon szimpatikus a kattintás nélküli kezelés, persze nem azt mondom hogy nincs értelme az egérgomboknak, csak úgy gondolom, hogy sok esetben az alternatív megoldások kényelmesebbek, és ha valamit megtehetünk egérgomb nélkül, akkor az egérgombot fontosabb műveletekhez is használhatnánk.

Számomra valahogy elavultnak tűnik a programok többségének kezelése, egy csomó ötletem van amik kivitelezése viszonylag egyszerű lenne, és gyorsítanák, vagy kényelmesebbé tennék a feladatok többségének elvégzését. Nem értem hogy a fejlesztők (nem csak, és nem elsősorban webfejlesztők) miért nem próbálnak változtatni a már megszokott módszereken.
Például a környezeti menü (jobb gombos menü) miért függőleges irányban tartalmazza az elemeket és miért nem körben, így csak úgy tudom használni ezeket ha pontosan egy 10-20 pixeles területet célzok be az egeremmel, ami természetesen nem jelent gondot, de mennyivel jobb lenne ha egy gyakran használt műveletet elvégezhetnék úgy, hogy a jobb gombot benyomnám, majd jobbra (balra-le, kicsit balra, vagy nagyon balra stb...) húznám az egeret, és elengedném (a maya nevű szoftver menürendszere ilyen, nagyon kényelmes és sokan dicsérik, ebben a rendszerben nem csak egy körmenü van, hanem a körmenü elemeiből újabb körmenük nyílnak ki, vagyis akár becsukott szemmel is elérhető több száz művelet)?

Vagy miért ne lehetne mondjuk a képernyő jobb szélét felhasználni görgetésre, vagyis ha jobb oldalra húznám az egeret görgetne a függőleges helyzettől függő sebességgel le és fel?

Miért nincs az operációs rendszerekben alapból egérgesztus kezelés (például jobb gomb majd le-jobbra bezárná az ablakot)?

Ezekbe persze nehéz belegondolni, mert mind hozzászoktunk a jól bevált módszerekhez, és biztos hogy egy csomó mindenről el sem tudjuk képzelni miért lenne jó, de ha ezekhez és hasonló lehetőségekhez szoknánk hozzá, egy csomó mindent egyszerűbben/gyorsabban tehetnénk meg mint most, például miért ne lehet egy egyszerű egérgesztussal módosítani az egér bal gombjának működését tartalomtól függően, mondjuk ha az egérgombokkal nem szöveget kijelölni lehetne, hanem mozgatni és zoomolni (pan and zoom) a tartalmat (erre egyébként az Opera részben képes, és imádom)

Lehetséges hogy csak nagyon kevesen vagyunk akiknek számítanak a másodperceket vagy tizedmásodperceket spóroló megoldások, de az is lehet, hogy mindenkinek számít csak még nem tudnak róla...
2

Helyzetfüggő

Endyl · 2009. Nov. 7. (Szo), 15.05
Szerintem helyzete és környezete válogatja, hogy mikor van létjogosultsága az ilyen megoldásoknak...

Én pl nem szeretném, ha "lábujjhegyen kellene mozgatni az egeret", nehogy véletlenül aktiváljak egy gombot/linket egy rossz mozdulattal... ilyen esetekben lehet több időt vesztenék, mint ahány tizedmásodpercet spórolok a kattintás kihagyása után...

Persze el tudnék képzelni olyan alkalmazásokat, ahol ez megkönnyítheti, kényelmesebbé teheti a használatot; talán. De én jobb szeretem egy "akcióra" a tudatos "áldásomat adni" egy kattintással... Ha viszont a véletlen aktiválásokat el akarjuk kerülni pl összetetteb egérgesztusokkal vagy késleltetéssel, akkor akár komplikáltabbá vagy lassabá is teheti a műveletet.

Mondjuk én például egérkattintások és gyorsbillentyű kombókkal is bőven elvagyok...

Meg a körcikkes menüknek is megvan a maguk hátránya. Menüpontok olvasási iránya, egyszerre megjeleníthető menük száma stb.

De mégegyszer megerősíteném, megfelelő helyen, megfelelő módon alkalmazva az ilyesmi módszerek is hasznosak lehetnek.
4

Szerintem megvalósítható

Baldric · 2009. Nov. 7. (Szo), 18.04
Szerintem megvalósítható szinte minden fenti funkció különösebb hátrány nélkül is, például a körmenünél én egy ilyenre gondoltam: egy Maya körmenü, szerintem nincs gond se az olvashatósággal, se a megjelenő menük számával. A képből az nem látszik hogy nem kell kattintani se (csak elengedni) és nem kell pontosan pozicionálni sem a kurzort.
5

Ízlés kérdése

Endyl · 2009. Nov. 7. (Szo), 23.51
Szerintem ez ízlés, avagy agyműködés kérdése... így kép alapján nem úgy tűnik, hogy jelentősen praktikusabb lenne ez a megoldás a hagyományos helyi menünél, főleg hogy a körbe nem férő elemek ugyanúgy egy blokkban vannak a többi alatt (már ha jót feltételezek?)

Precizitás-igénye tényleg nem jön át, sőt furának tűnik, hogy a 'Poly Cube'-nak van irányban átfedő része a 'Poly Torus'-szal meg a 'Poly Cone'-nal is...

Meg az átláthatóság... egy program új felhasználójaként szerintem zavarna, hogy nem listában, hanem körbe szétszórva vannak a menüpontok.

De mint mondtam, észjárás kérdése :) nekem pl tökéletesen megfelelő a mostani jobbklikk megoldás balkezes billentyűs rásegítéssel :)

Szerintem úgy lenne az igazi, ha mindkettőt lehetne választás alapján használni a programokban.
6

Az átfedések nem számítanak,

Baldric · 2009. Nov. 8. (V), 05.59
Az átfedések nem számítanak, nem kell precíznek lenni, csak az irány számít, abból pedig van 8, vagyis épp elég lenne a leggyakoribb műveletekre.
Nem lenne értelme mindenhol áttérni erre a megoldásra, de néhány esetben biztos, hogy annyira leegyszerűsítené, felgyorsítaná adott menük kiválasztását, hogy például egyszerűbb lenne jobb gombos menüvel másolni és beilleszteni, mint billentyűparanccsal.

Nem azért írtam a fenti példákat, mert ezek megváltanák a világot, csupán elvárnék már valami újítást a kezelhetőség terén is. A fentiek nekem 2 perc gondolkodás után jutottak eszembe, és egyértelmű hogy lehetne jobb megoldásokat találni.

Nem szabad figyelmen kívül hagyni azt a tényt, hogy sok millió felhasználó már hozzászokott a jelenlegi megoldásokhoz, de azért valami innováció már jó lenne ezen a téren is.
3

Problémák

Poetro · 2009. Nov. 7. (Szo), 16.21
Amiért nekem nem tetszik, hogy hosszabb szövegek olvasásakor szeretem követni többé kevésbé a kurzorral a sorokat, ezzel segítve az olvasást. Viszont ha csak a menüponton tartott kurzorral tudom megtekinteni akkor elesek ettől a dologtól.

A másik dolog ezzel kapcsolatban, hogy ne kelljen már precízen pozicionálgatni, hogy olvassak egy tartalmat perceken keresztül. Gondolj csak bele az egyre öregedő társadalmunkban, akinek gondot okozhat hogy percekig a kurzort egy „gombon” tartsa.

A másik megoldás az volt, ennek elkerülésére, hogy 5-10 másodpercig kellett a „gombon” tartani az kurzort, mire megjelenik a tartalom, ez pedig a rohanó társadalom ellen van, akiknek 5-10 másodperc is „számít” a tartalom betöltődésére.
8

Vélemény

gergo85 · 2009. Nov. 11. (Sze), 17.06
Nekem alapjában véve tetszik az ötlet. Egy-két hónapja bennem is felmerült ez a koncepció és készítettem is egy honlapot. Azon próbálgattam a kattintás nélküli navigációt.

Összességében nekem bejött, de az a véleményem, hogy a weboldalak többségére nem lehetne alkalmazni. Csak speciális tartalom esetén adna előnyt a hagyományos kattintás alapú módszerrel szemben.

Szerintem lehet jövője, például bemutatkozó oldalaknál, amik nem annyira bonyolúltak, viszont látványosnak és megnyerőnek kell lenniük.
9

Mircosite

Max Logan · 2009. Nov. 11. (Sze), 17.13
Van a koncepcióban fantázia, de ahogyan a flash is inkább microsite-okon (valamint nem WEB-es felhasználás esetén) hasznos, így ezt a navigációt is inkább ilyen speciális esetekben tudom elképzelni a gyarkolatban.

Példa arra, hogy miért nem előnyös egy általános honlapnál ez a fajta navigáció: engem nagyon idegesít az edigital.hu termék adatlapján, hogy az egyes termékinformációkat tartalmazó "tab"-ok között kattintás nélkül vált az oldal. Én olvasás közben előszeretettel játszok az egérrel, így akaratlanul is "tab"-ot váltok.
10

+1

Török Gábor · 2009. Nov. 12. (Cs), 11.35
engem nagyon idegesít az edigital.hu termék adatlapján, hogy az egyes termékinformációkat tartalmazó "tab"-ok között kattintás nélkül vált az oldal.

+1
7

Nem jó

Wabbitseason · 2009. Nov. 9. (H), 11.56
Nem tartom jó ötletnek.

Ha egy link fölé viszem az egeret, nem biztos, hogy rá akarok kattintani, lehet, hogy csak az URL-re vagy a title-re vagyok kíváncsi.

Nincs lehetőség jobbklikkre, középsőklikkre sem.

Egér nélküli navigációnál maradnia kellene a kattintásnak, hiszen a fókusz mozgatása nem azonos a hotspot aktiválásával.

Összefoglalva: If it ain't broke, don't fix it.