ugrás a tartalomhoz

Why CSS needs to borrow from programming languages

Joó Ádám · 2009. Aug. 13. (Cs), 12.00
Mert bizony kell
 
1

Érdekes, de nem nagyon

yaanno · 2009. Aug. 13. (Cs), 13.25
<off>Matt Wilcox fanboy lettél? :P</off>

Teljesen érthetetlen mit akar ez az ember. A CSS nem jó mert stupid, mert nem bír számolni. A CSS3 sem jó, mert nincs átgondolva és ad hoc dolgokat hoz be valóvilágbeli problémákra. Csak azt tudnám neki (is) mondani, hogy rajzoljon akkor flashben meg canvasban. Ja, hogy azok is szarok? Hát istenem, az ilyen embernek nem lehet a kedvére tenni.

Vagy mégis. Használjon Hamlt meg Sass-t Rubyban és akkor sosem kell látnia se HTML-t, se CSS-t; sőt JavaScriptet is lehet már Rubyban írni, lehet benne számolni stb. Hú, de a layout problémák és limitációk ott is megmaradnak! Azt hiszem, feladom ezen a ponton...
2

Örülj, hogy ez van, és pofa be?

Joó Ádám · 2009. Aug. 14. (P), 06.22
<off>Akár én is írhattam volna :P</off>

Én csak azt nem értem, hogy miért veszik egyesek személyes sértésnek, ha valaki építő kritikával él egy technológiával szemben. A válasz pedig annyi, hogy örülj, hogy ez van, nehogy már többet akarj.

Szakócát valaki?
3

Amennyiben építő

yaanno · 2009. Aug. 14. (P), 15.03
Szerintem ez a kritika nem építő jellegű. Az, hogy az illető felsorol egy csomó problémát, ami részben inherens a CSS esetében, részben meg nem, és semmiféle javaslatot, kódot, akármit nem tesz le az asztalra, távol áll mindenféle építő jellegtől.

Az inherens problémák, amiket leír, jogosak, bár itt-ott felmerülhet, hogy a böngészőgyártók sem tettek meg mindent a jó ügy érdekében és akkor még finoman fogalmaztam.

Ugyanakkor amikor azt kéri számon a CSS-en, hogy miért nem lehet benne számolni, szkriptelni (hello IE), és hogy az egyes DOM elemek miért nem tudnak a CSS-en keresztül pubsub jelleggel kommunikálni, nos, ez kiverte a biztosítékot. Már csak azért is mert nem nagyon van más technológia sem, ami ezt biztosítaná.

Bár én is ajánlottam, hogy akkor tessék, ott a Flash, abban is szkriptelni kell, a Flex-be épített CSS sem nyújt ilyen lehetőségeket, pedig ott aztán van minden. A Rubys példa is sántít, elismerem. Az annyiban (lehet) jó, hogy programatikusan tudsz kimenetet generálni, és annyiban rossz, hogy pl. debugolni sokkal nehezebb egy klasszikus frontend háttérrel.

A CSS3 nyújtotta előnyök és ide véve a HTML5 esetleges előnyeit is, szerintem jó helyzetben vagyunk/leszunk. Bevallom nekem a WaSP irány jelenti az etalont, bár ezen ma már sokan csak röhögnek. Az új DOM implementáció sokat tud majd ezen segíteni, ha elkészül, de a CSS (szerény véleményem szerint), dekorációra való, nem szkriptelésre.

Egy megjegyzés még. Szerintem itt óriási feszültség van a (mesterségesen generált?) igények/kívánságok és az adott lehetőségek között. Gondolok itt arra, hogy a Webböngészők (CSS, DOM, Scripting) határai nem ott vannak, ahol az ún. kreatív emberek szeretnék. És ennek részben örülök is.
4

Miért csináljunk ásós kapát?

Ustak · 2009. Aug. 14. (P), 16.05
Én nem tudom, néha kicsit zavarba ejt az, hogy mikor létezik egy eszköz (javascript) arra, hogy machinálgassak, számolgassam a stylet, stb, akkor miért kell ezt egy másikba is belerakni, holott az előző az számomra jól vizsgázott, és így minden megmarad annak, ami.

Ha fel akarom ásni a kertet, akkor elmegyek az ásóért, ha éjjel látom hogy mászkál ott valaki, akkor is elmegyek az ásóért, mert tudom, hogy van egy jó eszközöm, mely több feladat elvégzésére szolgál. Ha ki kell kapálni a gazt azt meg megoldom a kapával, és még öntözőbarázdát is tudok húzni a kapával. Mert ezek az eszközök megvannak, erre valók, és megoldják a munkát. Érdekes, hogy több mint ezer éve élik világukat, és az áskapa valahogy még nem terjedt el.

Persze ez megközelítés kérdése.
Üdv:
Gábor.
5

De ásóvilla azért létezik ;)

Joó Ádám · 2009. Aug. 14. (P), 16.29
A teljes DOM-ot is fel tudnád építeni JavaScriptből, ugyanúgy, ahogy a stílust is tudnád belőle állítani. A három technológia között jelentős átfedések vannak, és azért használod az egyiket erre, a másikat arra, mert mindegyik más területen hatékony.

Az ásó és kapa ezredéves pályafutásával pedig merész volna összehasonlítani a webes technológiák két évtizedes szárnypróbálgatását.*

Bőven van itt még lehetőség fejlődésre, márpedig ennek az igények irányában kell történnie. Pl. HTML sokat fejlődhetne a hagyományos GUI elemek terén, a CSS kiválasztói jó szolgálatot tehetnének események elemekhez kötésekor is, maga pedig elszakadhatna a dokumentum szerkezetétől.

* Nota bene, túl is fogják élni őket
6

Igazad van

Ustak · 2009. Aug. 14. (P), 21.50
az ásóvillát elfelejtettem :-)
Pedig micsoda hasonlat volt, micsoda hasonlat :-)

Egyébként teljesen igaz amit írsz.

Üdv:
Gábor.