ugrás a tartalomhoz

CSS Tables for layout are A Bad Idea.

Joó Ádám · 2009. Aug. 12. (Sze), 16.40
Miért ne használjuk a display: table-t
 
1

Miért?

Török Gábor · 2009. Aug. 12. (Sze), 16.49
Csak pont az nem derül ki a magvas gondolatokat felsorakoztató cikkből, hogy miért. Szájhős bla-bla. Lehet jól és rosszul használni a CSS táblázatokat. Ha neki annyi jött le a technikából, hogy a td-t div-re kell cserélni, és ráadásul még egy rakat CSS osztályt is rá kell húzni, akkor kézcsók. CSS táblázatokkal például egy vízszintes menüt nagyon szépen ki lehet alakítani, amely teljes mértékben kitölti a konténer elemet, ahol a menük szavai vízszintesen és függőlegesen is középre igazíthatók – próbáld már meg ugyanezt másmódon, Matyi, de főképp kevesebb markuppal.
2

float: left

Edit · 2009. Aug. 12. (Sze), 19.44

<ul id="menu">
<li><a href="#">Első menüpont</a></li>
<li><a href="#">Második menüpont</a></li>
<li><a href="#">Harmadik menüpont</a></li>
<li><a href="#">Negyedik menüpont</a></li>
</ul>

#menu li {
float: left;
width: 25%;
padding: 5px 0;
}
#menu li a {
display: block;
text-align: center;
}
3

középre igazítás

gex · 2009. Aug. 12. (Sze), 21.33
Gábor arra gondolt szerintem hogy táblázatcellában vagy annak látszó (display: table-cell;) elemben több soros szöveget is középre lehet igazítani (pl itt az utolsó cella). ez túlmutat egy egyszerű text-align: center;-en.
5

Elemszélesség

Török Gábor · 2009. Aug. 13. (Cs), 10.55
Ebben a megoldásban explicit megadtad a menüpontok szélességét. Ha módosul az elemszám, mindig módosítanod kell a stílust is. Továbbá ebben a megoldásban elkötelezted magad amellett, hogy azonos szélességűek legyenek a menüpontok – amely nem szükségszerű kívánalom.
7

Azért egy

Ustak · 2009. Aug. 13. (Cs), 15.59
pici "Szia Pajtás" középen megjelenő ablakocskát, mely mindig középen fog megjelenni, bármilyen felbontásban - ablakméretben nézik, és a szöveg akkor is a közepén marad ha növeled a betűméretet, vagy a "Szia Pajtás most hosszabb szöveg kerül ide" frappáns bővítményt alkalmazod, nehéz eddigi eszközökkel elérni, mint ahogy egy régebbi blogmarkban vagy 6 lehetőséget (nevezzük hack-nek) felsoroltak erre a témára.
Üdv:
Gábor.
6

Én sem

Joó Ádám · 2009. Aug. 13. (Cs), 13.32
Én sem értek vele igazán egyet ebben az esetben, de nyilván ez egy olyan eszköz, amit könnyű rosszl használni. Másik részről, ahogy levettem, leginkább az a baja vele, hogy kicsit ez is egy az újmódi, előre összeállított CSS megoldások közül. Ahelyett, hogy alacsony szintű eszközökkel magunk állíthatnánk össze a legmegfelelőbb megoldást.
4

Persze a display: table sem

Charybdis · 2009. Aug. 12. (Sze), 21.41
Persze a display: table sem ideális, de sokkal jobb megoldás, mint a jelenlegi float-ra épülő.

De amúgy sem lehet még jó ideig használni, majd ha az IE6+IE7 15% alá megy. Az még eltart egy ideig.