ugrás a tartalomhoz

7 Common Mistakes When Using the HTML Heading Element

yaanno · 2009. Ápr. 2. (Cs), 12.34
A címsor elemek helytelen használatáról
 
1

Using Multiple h1’s on the same page

hector · 2009. Ápr. 3. (P), 00.54
The <h1> tag should be used to markup your heading for the current page and should come at the top of your main piece of content.

Ezzel a ponttal nagyon nem értek egyet. Ez a TITLE feladata, nem a H1-é. Szerintem.
2

Ez örök hitvita

Török Gábor · 2009. Ápr. 3. (P), 10.22
Ez örök hitvita, hogy egy oldalon egy első szintű címsor lehet-e csak vagy sem. Én is úgy vélem, hogy a dokumentum címének azonosítására a TITLE szolgál, és azon belül valamennyi nagyobb fejezetet nyugodtan lehet H1-gyel tagolni. Igazából majdnem mindegy, a lényeg, hogy következetesen alkalmazza valamelyik szempontot az ember.
3

Heading és title

Joó Ádám · 2009. Ápr. 9. (Cs), 21.54
Ami ez ellen szólhat egyrészt, hogy a title nem része a dokumentumnak, az metainfó, az ablakkezelőnek szól – sokszor ekképp is van kialakítva, mondjuk az URL-ben szereplő hierarchia van benne leképezve. Másrészt pedig szinte minden oldal fejlécében szerepel a neve, márpedig ha valami oda van írva, akkor úgy illik, hogy tényleg oda legyen írva :)

Persze igazából tényleg csak az számít, hogy valamelyiket következetesen használja az ember.
13

A Google nyilatkozik

Joó Ádám · 2009. Jún. 8. (H), 17.53
A most közzétett útmutató szerint bizony a Google szerint is egy oldal, egy h1: Google keresőmotor-optimalizálási útmutató kezdőknek, 15. o.
14

Vagy mégsem

Török Gábor · 2009. Jún. 11. (Cs), 10.13
Eszerint a doksi szerint igen, de például a Docs szövegszerkesztő termékében egyértelműen a „több h1” módszertant követik. (A Sites írói pedig az „egy h1” iskola hívei.) Szerintem ezen kár rugózni, ha értelmesen és következetesen kell ezeket használni.
15

Annak van oka

Joó Ádám · 2009. Jún. 12. (P), 23.37
Na jó, de a Docsban beágyazva szerkesztesz egy másik, teljes értékű dokumentumot.
16

És amikor publikálod, és lesz

Török Gábor · 2009. Jún. 13. (Szo), 11.42
És amikor publikálod, és lesz belőle egy teljes értékű dokumentum? (Lényegtelen amúgy, befejezem, továbbra is fenntartom, hogy bárhogy, csak következetesen.)
17

A te dolgod

Joó Ádám · 2009. Jún. 13. (Szo), 12.04
Az már a felhasználó dolga, hogy ő a saját dokumentumában melyik iskolát követi, a Google nem szól bele, lehetővé teszi mindkettőt. (Tényleg mindegy egyébként, csak ha valakinek nincs határozott álláspontja, akkor érdemes megfontolni, hogy a Nagygé mit preferál.)
18

Nem teljesen, mert például a

Török Gábor · 2009. Jún. 13. (Szo), 12.10
Nem teljesen, mert például a tartalomjegyzék widget feltételezi, hogy több első szintű címsorod van.
19

Kérdés hogy milyen struktúrára gondolunk?

kerekespeter · 2011. Ápr. 25. (H), 12.39
Ha egy statikus html vagy egy fixen kikötött cikk oldalra gondolunk én azt mondanám, hogy minden elemet egyszer alkalmaznák. Ha kategória "articles" kikötésre gondolunk vagyis egy blog struktúrára abban az esetben már máris más a helyzet ha abba gondolunk bele, hogy mit fog látni a robot a dokumentum folyamban azt hogy több h1 h2 és h3 …. követi egymást. Kérdés vajon a robot képes-e felismerni, hogy egy bloggal áll szemben. Logikus következtetés lenne az ha a blog struktúra egészét tekintve engedélyezett lenne a több h1, h2, h3 stb. Mivel folyamatosan egyre több cikk rakodik a kategóriába. Stefan Fischerländer osztrák származású keresőmotor optimalizálással foglakozó szakember Blog zur DVD “Suchmaschinen-Optimierung” oktató DVD-ben érdekes kísérletet mutat. De ha csak tippgrafikus vagy tördelői gondolkodunk ez egy egyértelmű válsz.
4

Dobozok, oldalsávok

Joó Ádám · 2009. Ápr. 9. (Cs), 22.19
Headings should only be used to markup content on a page but are often misused to place headings on side boxes and navigation. This leads to the same headings being used across multiple pagesin every instance where these components are used. Not only does this make the content less accessible for things like screen readers but will the website won’t be making the best use of heading elements for search engines and therefore rankings will be suffering as a result.


Ez ellenben kifejezetten rossz meglátás szerintem (hangoztatva pedig igen káros): milyen alapon alkotná egy oldalnak kevésbé szerves részét itt mellettünk mondjuk a cikkajánló? Vajon mennyivel jobb egy span-be írni a „doboz” (ami csak onnantól doboz, hogy screen CSS-t adunk hozzá) címét, mint egy olyan elembe, amelynek célja az oldal részei címét kiemelni? A hozzáférhetőségi érv pedig egyenesen nevetséges, mivel így a felolvasót használók tudnak navigálni az oldal részei között, ha nem kíváncsiak egyre, azt egyből át tudják ugrani, míg ha a cím nincs megjelölve, akkor nem.
5

véleményes

Hodicska Gergely · 2009. Május. 3. (V), 12.39
Azért ez szeirntem elég véleményes. Számomra pl. tök logikus, amit ezzel kapcsolatban ír. Megfordítom ami írsz: van egy cikk a PHP-ról, miért keverje bele egy kereső a PERL könyvet reklámozó ajánlót? Csak félrevinné, ha egy headinggel erőteljesebbé tesszük. A headingek szvsz a fő tartalom szerkezetének leírására szolgálnak, és pont emiatt is szívás amikor valaki mondjuk felolvasóval "olvassa" a cikket, és hirtelen átkerül a könyvajánlóra.
6

Keresők, felolvasók

Joó Ádám · 2009. Május. 3. (V), 13.38
A probléma HTML korlátozott, nem a mai igényekre szabott eszközkészletéből ered: a HTML-t önálló dokumentumok, nem pedig elektronikus folyóiratok teljes oldalainak, webes alkalmazások felületeinek leírására tervezték. A HTML 5 <aside>, <nav>, <section> címkéi valamicskét javítanak majd ezen, bár még ez is elég távol van az ideálistól.

Ameddig azonban nincs más, addig erre az eszközkészletre kell leképeznünk a tartalmat. Ilyenkor el kell dönteni, a megálmodott elrendezés alapján adott elem minek sorolható be leginkább. Nemdebár egy „doboz” felirata egy cím, valami, ami a tartalom részekre tagolását szolgálja? Akkor használjuk a h* elemeket.

A keresőktől elvárható, hogy a logikusan felépített forrást logikusan értelmezzék. Ha van egy h2-m a cikk címével, alatta a cikk szövege, majd egy h3-t követően a könyvajánló, akkor nyilván az kapcsolódik a cikkhez, annak része. Ha azonban a könyvajánló is második szintű, akkor abból logikusan következik, hogy az egy következő tartalom az oldalon. Prioritásukat pedig jelzi a sorrendjük.

Ami a felolvasóprogramot illeti, csak megismételni tudom, amit fenn írtam: ha van „könyvajánló” cím, akkor a felhasználó dönthet róla, el akarja-e azt olvasni; ha nincs, akkor nem dönthet, mert a cikk végére érve a szoftver azonnal ugrik a doboz szövegére, mivel számára az ugyanolyan törzsszöveg, akár a megelőzőek. Ha van cím, akkor felolvasás előtt áttekintheti a tartalmat, hallhatja, hogy milyen hosszú a cikk, milyen egyéb tartalmak vannak, míg ha nincs, akkor azt hiheti, hogy a cikk sokkal hosszabb, talán el sem olvassa emiatt, ráadásul fogalma sem lesz arról, hogy egyéb tartalom is elérhető az oldalon, holott lehet, hogy érdekelnék mondjuk a blogmarkok.
7

AI?

Hodicska Gergely · 2009. Május. 3. (V), 15.33
Ez szép és jó, csak honnan fogja tudni a felolvasó program, a kereső, hogy az adott valami "nyilvánvalóan" nem a tartalom része, hanem a navigációjé?
8

Azért az nem kell :)

Joó Ádám · 2009. Május. 3. (V), 19.04
Onnan, hogy a tartalommal egyenrangú címsor áll az elején:

<h1>Weblabor</h1>
    <h2>PHP cikk</h2>
        <h3>Bevezetés</h3>
            <p>Lorem ipsum</p>
        <h3>Tárgyalás</h3>
            <p>Dolor sit amet</p>
        <h3>Befejezés</h3>
            <p>Consectetur adipiscing elit.</p>
    <h2>Könyvajánló</h2>
        <h3>Egy könyv a Perlről</h3>
            <p>Maecenas erat metus…</p>
9

weblabor cikk?

Hodicska Gergely · 2009. Május. 4. (H), 00.03
Ezek szerint a könyvajánló a Weblabor cikk második része?
10

A Weblabor nem cikk

Joó Ádám · 2009. Május. 4. (H), 00.55
A Weblabor nem cikk, hanem a webhely neve. A Weblabor része a cikk és a könyvajánló is.
11

miért?

Hodicska Gergely · 2009. Május. 4. (H), 02.15
Miért? És pláne honnan fogja ezt tudni a robot vagy a felolvasó?
12

Mit miért?

Joó Ádám · 2009. Május. 4. (H), 04.53
Azért, mert valahogy jelölni kell, és jobb lehetőség pillanatnyilag nincsen rá. A keresőnek és a felolvasónak azonban nem is kell (ha jó is lenne, pillanatnyilag lehetetlen) több: nem kell tudniuk, hogy webhelyről, cikkről vagy dobozról van-e szó, elég, hogy látják a struktúrát. Ez alapján a kereső már el tudja dönteni, hogy adott tartalom milyen cím alatt áll, és mely más tartalmakkal függ össze, a felolvasóval pedig megvan a lehetőség az oldal egészének áttekintésére.