ugrás a tartalomhoz

Elköltözött a Weblabor

Joó Ádám · 2015. Jan. 5. (H), 17.56

Az év vége a Weblabor körül lázas munkával telt: korábbi szolgáltatónk, a PHPHost befejezte működését, így rendszereinket a nekik új otthont adó szerverekre kellett költöztessük.

Egyúttal élve a lehetőséggel infrastruktúránkat is jelentősen átalakítottuk, modernizáltuk: immáron egy-egy parancs kiadásával teljesen automatizáltan, néhány perc alatt tudjuk felépíteni a különböző környezetekhez tartozó szoftveres hátteret, összeállítani és telepíteni az alkalmazásunkat, elvégezni az adatok feltöltését és biztonsági mentését. Mindezek mellett az eddigi, gyakorlatilag egy osztott tárhely megkötéseivel működő környezetünket a sokkal rugalmasabb és agilisabb fejlesztést lehetővé tevő virtuális szerverekre cseréltük.

Ezen túl a lapjainkat kiszolgáló Drupal alaprendszert és moduljait is frissítettük, mely már igen hosszú ideje váratott magára, miután a folyamat hagyományosan sok szenvedéssel járt a múltban sokszor fegyelmezetlenül végzett – több helyen az alaprendszert is érintő – módosításoknak köszönhetően. Ezeket a módosításokat most aprólékos munkával izolálni kellett és ki kellett emelni, az alaprendszert és a modulokat pedig immáron a projekt összeállításakor dinamikusan illesztjük egymáshoz, így a jövőben egy-egy biztonsági frissítés hosszú napok helyett már csak néhány percet vesz majd igénybe (ha lesz még erre alkalom a Weblabor megújulásáig).

Konszolidációt is hozott az átalakítás: A Twitter-doboz a Twitter API jelentős átalakítása óta önálló folyamatként, külön kiszolgálón futó és önálló projektként létező adatforrása ismét webhelyünkkel szinkronban él. Továbbá a költözés közben fedeztük fel, hogy nemcsak a kimenő levelezésünk szünetelt az év végén, de bizonyos ideje a hozzánk érkező leveleket sem kapjuk meg. Ez megadta a lökést ahhoz, hogy a történeti okokból önállóan, a hoszting.com szerverein, meglehetősen magárahagyottan működő levelezésünket is az új kiszolgálókon indítsuk újra.

Ezzel egy történeti szakasz le is zárul a Weblabor életében: a kezdetektől a lapunk részeként működő, de jónéhány éve forgalmat alig-alig generáló levelezőlistáink 2014-gyel befejezik működésüket. Azokat, akik máig követték őket és továbbra is szeretnének részt venni a szakmai diskurzusban, ezúton invitáljuk a fórumokra. A levelezőlisták archívuma a jövőben természetesen ismét elérhető lesz.

A fentiek kapcsán érdemes kiemelni, hogy a levelezésünk leállásával az év végén a regisztrációt megerősítő levelek sem mentek ki, ezeket már kézzel kiküldtük, de amennyiben valaki mégsem kapta meg őket, akkor kérjen jelszóemlékeztetőt, mellyel aktiválhatja a regisztrációját. Hasonlóan, aki az utóbbi egy-két hónapban az info@weblabor.hu címen próbálta felvenni velünk a kapcsolatot, de nem kapott választ, az kérjük most próbálja meg újra.

Végül, de nem utolsó sorban, ezúton szeretnénk megköszönni Heilig Szabolcsnak, hogy hosszú éveken át biztosította a Weblabort kiszolgáló infrastruktúrát, illetve Fejős Tamásnak és a hoszting.com-nak levelezőlistáink fenntartását.

 
1

Gratula!

szabo.b.gabor · 2015. Jan. 8. (Cs), 10.44
Gratula!
2

Grat! Lehet tudni már, hogy

inf · 2015. Jan. 11. (V), 12.55
Grat!

Lehet tudni már, hogy mikortól lehet majd az oldalon keresztül beküldeni cikket valami a jelenleginél használhatóbb felületen mondjuk verziózottan, és markdown-al?
3

+1

Pepita · 2015. Jan. 11. (V), 14.28
Szerintem is ez lenne a legfontosabb.
4

Hehe

Hidvégi Gábor · 2015. Jan. 11. (V), 15.01
Korábban megvádoltak azzal, hogy a weblabort a saját blogomnak használom, nos, ilyen lusta konkurencia mellett ez nem nagy kihívás. Amíg ti arra vártok, hogy a sűlt galanb a szátokba repüljön, addig én írom a következő cikkeimet.

Verziókezelés? Megoldom helyileg. A végleges Irányváltást beküldtem, Ádám beletett pár vesszőt, átmozgatott egy-két bekezdést, és ment is ki élesbe.
5

Hát én amit legutóbb

inf · 2015. Jan. 11. (V), 16.17
Hát én amit legutóbb beküldtem cikket, azt nem lehetett a jelenlegi weblaborba betörni, mert 5 szintes alcímezése volt, a rendszer meg talán 3-at, ha elbír, szóval azért nem ilyen egyszerű a dolog. (Két oldalas cikknél kód, képek, táblázatok, stb... nélkül elhiszem, hogy megy.) Én inkább úgy vagyok vele, hogy megvárom, amíg lesz rendes tartalom beküldő rendszer, és nem kell emailezgetni, mert akkor biztos, hogy nem hiába dolgozom.
6

Ötszintes címezést általában

Hidvégi Gábor · 2015. Jan. 11. (V), 16.35
Ötszintes címezést általában doktori disszertációkban szoktak használni, és erre nem hiszem, hogy megfelelő fórum a weblabor. Egy ilyen szintű írásnak készíts inkább saját website-ot.

Cím 2

Cím 3

Cím 4

Cím 5
Cím 6
Nocsak, mégis lehetséges?
7

Hmm, úgy rémlik, hogy akkor

inf · 2015. Jan. 11. (V), 17.45
Hmm, úgy rémlik, hogy akkor még 4-től lefele ugyanolyan volt. Aztán ki tudja, lehet, hogy csak benéztem. Mindenesetre nem sikerült eltörni, vagy könnyen olvasható/böngészőhető formára hozni. Később újraírtam egy másik szakmai oldalon (azóta megszűnt) az egészet, aztán táblázatos formát kapott a hierarchia alcímezés helyett. Így flat formában már egész élvezhető volt szerintem. Végülis nekem az jött le, hogy 5 oldalnál hosszabb cikket már inkább könyv formában érdemes megírni, vagy valamilyen wikipedia szerű formában, mert cikkből ennyi túl sok.
16

Az egyik baj ezzel, hogy csak

Joó Ádám · 2015. Jan. 29. (Cs), 06.11
Az egyik baj ezzel, hogy csak hat szintet ad a HTML, és ebből kettőt a rendszer használ. Ez HTML5-ben már nem jelent problémát, csak akkor automatikusan szakaszokba kell rendezni a címek mentén a szöveget. A gond az, hogy így sem lehet korlátlan a szintek száma, mert meg is kell különböztetni őket vizuálisan, és ez már öt szintnél is nehéz, mert az olvasó számára észrevehetetlen lesz a különbség (könyvekben könnyebb, mert más eszközeid is vannak, például oldaltörés, fejezetcímoldal stb.).

Egyébként én örülnék hosszabb, alaposabb cikkeknek, manapság fájóan ritka az ilyen online. Ha írsz, akkor beszéljünk a szerkezetről, és kitaláljuk.
8

Amíg ilyen a hozzáállás,

bamegakapa · 2015. Jan. 11. (V), 17.49
Amíg ilyen a hozzáállás, szerintem továbbra is Hidvégi blog marad a Weblabor :).
9

Miért ne?

Pepita · 2015. Jan. 11. (V), 18.22
Mi van, ha inf3rno itt akar doktorálni? Nekem tetszenek a cikkei.
Viszont azt is tapasztaltam már, hogy Ádám hajlamos "külalak" okán kód idézetbe is bele nyúlni - ami elég rossz ötlet.
Mindenesetre én az eddigi kevés tapasztalatom után is akkor írok újra, ha ezt könnyen tehetem, és nagyobb részben tudok a szakmai tartalommal és a fogalmazással foglalkozni, és nem az a fő energiaráfordítás, hogy kinézetről és változó nevekről vitatkozunk kismillió e-mailben.

Mondd nyugodtan ezért, hogy lusta vagyok. Igen, értelmetlen dolgokra sajnálom az időm.
17

Viszont azt is tapasztaltam

Joó Ádám · 2015. Jan. 29. (Cs), 06.20
Viszont azt is tapasztaltam már, hogy Ádám hajlamos "külalak" okán kód idézetbe is bele nyúlni - ami elég rossz ötlet.


Miért is rossz ötlet ennyi konzisztenciát alkalmazni egy fejlesztőknek szóló folyóiratban?

nagyobb részben tudok a szakmai tartalommal és a fogalmazással foglalkozni, és nem az a fő energiaráfordítás, hogy kinézetről és változó nevekről vitatkozunk kismillió e-mailben.


Kíváncsi vagyok, mit szólnál akkor nagy nyugati lapokhoz, ahol még a nyelvtani szerkezetekre is van irányelv :) Szerintem a Weblaboron így is a szükséges minimumra szorítkozik a szerkesztés.
18

Ne már!...

Pepita · 2015. Feb. 2. (H), 19.59
1., mert sokat hibázol benne , te (is). Épp nem rég szúrtam ki mégegy szintaktikai hibát az egyik cikkemben - de a te tolladtól.... :) viszont anno csak ilyen miatt vagy hatszor küldjük egymásnak.

2. Van irányelv, írott formában. Én ezt eddig hiába kértem tőled, többször is.

Azt hiszem fentiek egyáltalán nem érdemelnek smiley -t.
15

Az első és második szint

Joó Ádám · 2015. Jan. 29. (Cs), 06.03
Az első és második szint jelenleg a rendszernek van fenntartva (logó és a tartalom címe), igaz, ez a HTML5-tel már nem jelent korlátozást.
10

vicces

Pepita · 2015. Jan. 11. (V), 18.29
Általában nekem tetszik amit és ahogy írsz (azért van kivétel), még ha szakmailag nem is értek egyet.
Viszont ha másodállásban újságírónak készülsz, akkor írj kicsit helyesebben. :)
sűlt galanb 
{sült galamb}
14

A verziózás és egy

Joó Ádám · 2015. Jan. 29. (Cs), 05.59
A verziózás és egy kollaborációt segítő felület része az új rendszernek. A markdownon már rágódtam, az biztos, hogy az új wl markup parser mindenképp kell, mert az összes fórumtéma és hozzászólás abban van.
11

favicon

complex857 · 2015. Jan. 11. (V), 18.42
Úgy tűnik, hogy költözés közben az oldal régi faviconja elveszett és helyette default drupalos került be.
Az oldal forrása most http://weblabor.hu/misc/favicon.ico -ra hivatkozik ami nálam a kék fejecske fehér szemekkel.
12

Ja, nekem is feltűnt, de

inf · 2015. Jan. 11. (V), 20.25
Ja, nekem is feltűnt, de gondoltam valami design váltás :D
13

Köszi a jelzést, még akkor

Joó Ádám · 2015. Jan. 29. (Cs), 05.55
Köszi a jelzést, még akkor javítva lett. Összeállításkor a Drupalt fésültük a Weblaborba, nem pedig fordítva, és felülírta. Az agresszív böngésző gyorstárazás miatt pedig nem is láttam.