ugrás a tartalomhoz

Pécs.Web Meetup

Drawain · 2012. Nov. 30. (P), 03.09

Hosszas előkészületeket követően 2012 december 12-én szerdán rendezzük meg az első pécs.web meetupot. A szakmai közösség célja, hogy összehozza azokat a pécsi fejlesztőket és designereket, akiket érdekel a web- és mobiltechnológia, akik szeretnének más szakmabeliekkel találkozni, tapasztalatot cserélni és magukat képezni.

Az előadások elsősorban a webfejlesztés, a mobil- és webalkalmazás fejlesztés, a PHP, a JavaScript és a Java programozási nyelvek, a hozzájuk kapcsolódó keretrendszerek és fejlesztői eszközök, a modern design elvek, tapasztalatok és usability szabályok témaköreiből fognak kikerülni. Természetesen nem zárunk ki a tematikához lazábban kapcsolódó előadásokat sem – ha van egy érdekes témád, bátran jelentkezz előadónak te magad is. A meetup kitűnő alkalmat biztosít arra, hogy megismerkedjünk olyan kevésbé ismert, esetleg kísérleti technológiákkal, amelyek egyelőre nem tartoznak a mainstream területek közé, mégis nagy jövő áll előttük (pl. NoSQL, szerver oldali JavaScript, cross-platform fejlesztés).

Az előadások végén szeretnénk hallani a véleményeteket, vitatkozzunk, adjunk ötleteket, végső soron segítsük egymás munkáját.

Kinek érdemes csatlakoznia a meetuphoz?

 • Szerver és kliens oldali fejlesztőknek
 • Frontend pixel mágusoknak
 • Grafikusoknak, akik a webbel vagy felhasználói interfészekkel foglalkoznak
 • Rendszermérnököknek és rendszergazdáknak
 • Webes körökben mozgó vállalkozóknak és cégvezetőknek

Az első meetup időpontja 2012. december 12. este 7 óra, helyszíne pedig a Pécsi Kereskedelmi Központ konferenciaterme (Dr. Majorossy Imre u. 36.). A részvétel ingyenes – a kilátogatók a következő előadásokat tekinthetik meg:

 • Mondovics Mihály: Összekapcsolt adatok.Megpróbálom bemutatni mik azok az összekapcsolt adatok, hogyan érhetőek el és miért is annyira szuper dolog ha egy szolgáltató kiadja ilyen formában adatbázisát (vagy annak egy részét).

 • Fincza András: Cross-platform játékfejlesztés JavaScript alapokon. Sokan ábrándoztunk arról, hogy egyszer majd játékokat fogunk fejleszteni, azonban lekéstük a hőskorszakot, amikor egy-két ember csodákat tudott művelni. A szokások azonban változnak, a Facebook és az okostelefonok világában újra igény lett az egyszerűbb, háziprojektként is kivitelezhető játékokra.

  Természetesen ma sem vagyunk könnyű helyzetben – a platformok diverzitása nehezíti meg a fejlesztők életét. Előadásomban a keresztplatformos játékfejlesztés előnyeiről és buktatóiról fogok beszélni, valamint bemutatok néhány ígéretes eszközt, amellyel HTML5-ben írt játékainkat egyszerre terjeszthetjük webalkalmazásként és natív mobilalkalmazásként is.

 • Tamás Árpád: Behavior Driven Development Specflow-val. Sokak számára ismerős lehet a szituáció, amikor egy látszólag elkészült termék tesztelésre, vagy rosszabb esetben éles üzembe kerül és az első visszajelzések után az ügyfél/szervező/fejlesztő a fejéhez kap:

  „Jaj, erről az esetről megfeledkeztünk! És arról is! És ezt miért nem fejlesztetted bele? Mert ezt nem mondtad!”

  Az elfelejtett szélső esetek pótlása közben aztán megesik, hogy az előzőleg már jól működő dolgok egyszer csak elromlanak és az is kezd nehezen követhetővé válni, hogy tulajdonképpen mit is kellene tudnia a rendszernek. A hasonló szituációk elkerülésében tud sokat segíteni a példákon keresztül történő specifikálás (Specification-by-example) és az így rögzített példáknak való megfelelés automatizált ellenőrzése. Az előadás erről – az első látásra talán furcsának tűnő – világból ad egy kis ízelítőt. A bemutatott eszköz ugyan .Net alapú, de a téma platformfüggetlen, így azoknak is hasznos lehet, akik más környezetben dolgoznak.

 
1

Videók

Drawain · 2012. Dec. 21. (P), 17.35
Túl vagyunk az első pécs.web meetupon, ami első alkalomhoz mérten nagyon jól sikerült. Több, mint 60 pécsi fejlesztő és érdeklődő látogatott el, hogy meghallgassa az előadásainkat. Januárban várunk vissza mindenkit!

Az előadások videói és diái:
Mondovics Mihály: Összekapcsolt adatok
Fincza András: Cross-platform játékfejlesztés JavaScript alapokon
Tamás Árpád: Behavior Driven Development Specflow-val
2

pécs.web: Web Meetup Január

Drawain · 2013. Jan. 14. (H), 19.40
Sziasztok!

Január 25.-én (pénteken) újra pécs.web meetup. A részvétel RSVP-hez kötött, de ingyenes - a helyszín pedig ezúttal is a pécsi kereskedelmi központ konferenciaterme. Az időpont egy kicsit módosult, most 18.30-kor fogunk kezdeni. A következő előadásokkal készülünk:

Herczeg Norbert Csaba: Webalkalmazás készítése a modern keretrendszerek világában.
Meg szeretném ismertetni a nézőközönséggel a PHP és a JavaScript világának néhány olyan újdonságát, ami segít gyorsabban és hatékonyabban fejleszteni alkalmazásainkat. Az említésre kerülő technológiákat egy egyszerű gyakorlati példán keresztül szemléltetem majd. Az előadás 25 perces lesz.

Antal László: A Chrome bővítményekről röviden
Miért jobb Chrome bővítményeket írni? A Chrome nyújtotta extra funkciók bemutatása web-alkalmazásokhoz, példákkal (browser action, notification, content script, stb.) 15 percben.

Fincza András: Egy kis refactoring
10 percben bemutatok egy egyszerű, de életszerű példát a refactoringra, PHP nyelven, kihasználva a PhpStorm IDE refaktorálási funkcióit.

Juhász Márton: Agilitás kicsiknek
Kis vállalat vagyunk, és a legelejétől igyekszünk agilis módszertanok alapján szervezni a céget. Az eddig megtett útról szeretnék beszélni, mik voltak a buktatók, és miért jó, hogy a cég kultúrájába már akkor beépült a szemléletmód, amikor még nem volt szükség 10 ember menedzselésére. Az előadás 25 perces lesz.

Terjesszétek az eseményt és gyertek el Ti is!
3

Online streaming

Drawain · 2013. Jan. 25. (P), 09.48
Az esemény online streaming-en is követhető ma este (2013.01.25) fél 7-től a http://szalaiusz.hu-n!