ugrás a tartalomhoz

Ott voltam az Open Academy-n

Tyrael · 2011. Május. 27. (P), 13.10
Tegnap alkalmam volt részt venni a Balabit szervezésében tartott Open Academy rendezvényen, és úgy gondoltam hogy leírom a véleményemet az eseményről.

Sajnos a program igen korai időpontban kezdődött (17.00), emiatt lemaradtam az első előadásról (eredetileg Dr. Forstner Bertalan – Multiplatform mobil fejlesztések, de úgy tudom, hogy végül Bányász Gábor tartotta), illetve a második előadás elejét is sikerült elszalasztanom.

A második előadást Illés Márton tartotta Hogyan optimalizáljunk C/C++ kódokat! címmel. Mivel mostanában mind a munkahelyen, mind a szabadidőmban foglalkozom C alakalmazások fejlesztésével (bár még messze nem állok azon a szinten, amit elfogadhatónak tartok), ezért számomra épp kapóra jött ez az előadás. Az előadás elején elsősorban elméletről volt szó, ennek sikerült egy jelentős részét lekésnem, viszont a második rész is nagyon hasznos volt: gyakorlati példán keresztül mutatta be az előadó, hogy hogyan lehet egy 90 másodperc futásidővel rendelkező alkalmazást 1,8 másodperc körüli időre lefaragni, komolyabb low-level turkálás nélkül.

Elhangzott 3 nagyon fontos figyelmeztetés, amit szerintem nagyon sok ember nem tart szem előtt:
  • Mindent csak annyira optimalizálj, amennyire szükséges, tűzz ki célt, hogy miből mennyit szeretnél lefaragni.
  • Ne megérzés alapján döntsd el, hogy mi a lassú, hanem mérd ki, ehhez néhány tool is megemlítésre, bemutatásra került (OProfile, strace, valgrind, kcachegrind stb.).
  • Ha van néhány szélsőséges kivétel, amire nem működik az optimális verzió, akkor ahelyett, hogy kiterjeszted és ezáltal lelassítod az optimális megoldásodat, hozz létre egy külön megoldást az edge-case-ekre. Elérted így azt, hogy azok az esetek is működnek, csak esetleg kevésbé gyorsan, viszont ez nem ment az esetek 99%-át lefedő megoldás teljesítményének a rovására.
  • A pahole megemlítésével pedig úgy láttam, hogy amúgy tapasztalt C kódereknek is tudott újat mondani.

Összességében véve nagyon profi előadás volt, jó témaválasztás, az előadó nagyon gördülékenyen és humorosan vezette végig a nézőket az egyébként nem könnyű témán.

Ezután következett egy 20 perces szünet, ami során nagyon kellemesen csalódtam a büfében, széles választék, gyors, rendes kiszolgálás és még az árak is rendben voltak, nyilván egyetemisták zsebére vannak szabva az árak. :)

A következő előadást Gyöngyösi Péter tartotta Verziókövető rendszerek alkalmazása fejlesztési projektekben címmel. Egyetértek az előadóval, hogy nem jó, hogy a felsőoktatásban sajnos csak mint szorgalmi feladat kerül elő ez a téma, mikor a valóságban a legtöbb cég használ valamilyen verzió kezelő rendszert, és az ezirányú ismeretek hiánya akár dealbreaker is lehet egy állásinterjún.

Az előadáson röviden definiálásra, majd bemutatásra került a verzió kezelő rendszer fogalma, illetve hogy milyen célokra használható a kollaboráción túl (backup, change management, regressziók könyebb megtalálása). Ezután megtudhattuk, hogy a Balabitnél a Gitre esküsznek, és betekintést nyerhettünk abba, hogy ők hogyan használják ezt a gyakorlatban. Hasznos volt látni, hogy milyen elvárásaik voltak a gittel szemben, ezeket hogyan tudták megvalósítani, és mi az amire jól, vagy kevésbé alkalmas.

Személy szerint is érint a téma, hiszen a munkahelyemen pl. én nézem át és integrálom a kezem alatt dolgozó fejlesztők munkáját a „mainline” ágba, emiatt jól jött a Balabitnél kitermelt tapasztalat, amit tervezek is beépíteni a saját folyamatainkba.

Előkerült a Gerrit, ami egy git alapokon működő review eszköz. Kicsit sajnáltam, hogy csak említés színtén hozta szóba az előadó, roppant hasznos eszköznek tartom. Amint/ha gitre váltunk, akkor azonnal be fogom húzni a folyamatos integrációs eszközünkbe.

Jó előadás volt, jó előadóval, az összképet talán csak a 3. fólián található typo rontotta valamelyest, aminek érdekes színt adott, hogy Péter magát, mint utolsó pillanatban történő szívások nagymestere definiálta (sajnos nem emlékszem a pontos kifejezésre), és bár azt mondta, hogy ez a slide nem az utolsó pillanatban készült, de saját tapasztalat alapján állíthatom, hogy ilyen baki általában az utolsó pillanatos módosítás során szokott előfordulni. :)

Ezután folytatódott a sorozat a Webműves Kelemen tanácsai, avagy mi kell a PHP falába? című darabbal Buherátor előadásában. Nagyon jól sikerült előadás volt. Nem a kezdőkre volt kihegyezve, emiatt aki nincs tisztában az alapokkal, annak néhány információ nem biztos hogy értelmezhető volt, de én nagyon örültem ennek.

Mivel ez a téma az egyik leginkább szívemhez közelálló, ezért úgy döntöttem, hogy erre egy külön bejegyzésben kicsit részletesebben fogok reflektálni, de minden PHP fejlesztőnek erősen ajánlom, hogy a hamarosan felkerülő prezentációt pörgesse végig, és az ott található dolgoknak utánnanézzen, amennyiben ismeretlenül hangzana valamely fogalom.

A következő 20 perces szünetben sikerült pár szót váltanom Buherátorral, majd jött a következő előadás Hogy kerül a csizma az asztalra? címmel Magyar Attila és Györkő Péter tolmácsolásában. Ne tévesszen meg senkit a cím, ez az előadás nem egy bizonyos bicskanyitogató vezetési stílust, hanem a HTML5 lehetőségeit volt hívatott bemutatni. :)

Itt már részemről kicsit lankadt a figyelem, szóval nem biztos, hogy észrevettem volna, ha az amúgy rengeteg tech-demó között néha Compiz kockát forgatott volna valamelyik előadó, valamint Twitteren láttam, hogy egyesek szerint nem sok változás volt a HTML5 Konferencián látottakhoz képest. Erről nem tudok nyilatkozni, mert nem voltam ott.

Aki kíváncsi, GitHubon is megtalálja a demó alkalmazásokat.

Ezután egyből következett a következő előadás, mely az AGILIS/SCRUM fejlesztés címet viselte, az előadó pedig Bakonyi András volt.
Itt hálisten ismét elmaradtak az alapok, azaz a SCRUM szerepek, események stb. bemutatása helyett megtudhattuk, hogy hogyan működött a PMO a Balabitnél a Scrumra váltás előtt, illetve után.

Nagyon hasznos volt látni, hogy másoknál is hasonló problémák voltak, illetve hogy a Scrum nem csak a felelőségről, de a hozzá tartozó hatalomról is szól. A Balabit ilyen szempontból nagyon jó iskolapéldája a garázscégből magukat nagy céggé kinövő szervezetek gyermekbetegségeire, és nagyon előremutatónak tartom, hogy nemcsak mertek ezeken a dolgokon változtatni, de nagyközönség előtt felvállalták, hogy náluk sem volt minden rendben, és még mindig vannak fejlesztendő területek.

Az előadások végezetével sor került a Zöld Pardonba belépőként, valamint sör kuponként is funkcionáló balabites flyerek kiosztására, majd átvonult a társaság jelentős része a ZP-be.

Nagyon élveztem az előadásokat, ha bármin változtathatnék, az az, hogy az esemély hosszára tekintettel léve mindenképpen szabadnapra tenném a következő rendezvényt. Minden mással elégedett voltam, a helyszín tökéletesen alkalmasnak tűnt az ilyen jellegű események lebonyolítására, jól megközelíthető (a legutóbbi Webkonf helyszínéhez képest mindenképp), az előadástémák érdekesek voltak, az előadók mind szakmailag, mind prezentációstechnikákat tekintve abszolút felkészültek.

Ha lesz legközelebb, én ott leszek, és te?