ugrás a tartalomhoz

Node.js helyzetjelentés

Poetro · 2010. Dec. 6. (H), 19.57

A legutóbbi Node.js cikkem óta történt pár változás a rendszerrel kapcsolatban. Az egyik legfontosabb, hogy azóta kijött egy újabb stabil változat, ahogy a cikk hozzászólásaiban is írtam, 0.2.5 verziószámmal, valamint a 0.3.1-es fejlesztői változat. A dolgok azóta – ha lehet – még gyorsabb ütemben fejlődnek. Természetesen a Google V8 motort is lecserélték közben újabb változatokra.

Az egyik, és talán legfontosabb információ, hogy Ryan Dahl, a Node.js fejlesztője mögött november közepe óta egy cég is áll, aki a fejlesztéseket szponzorálja. Ez persze többeknek sem szimpatikus, én mindenesetre örülök neki, hogy cégek anyagilag is látnak benne fantáziát, ami azt jelenti, hogy a projekt nem fog rövid úton eltűnni a süllyesztőben.

Az utóbbi napokban, hetekben pedig meglódult a kód stabilitására fordított törekvés. A JavaScript kód jó részét átírták, hogy a különböző Lint eszközökön is keresztülmenjen. Ezáltal olvashatóbb és strukturáltabb lesz, egyes egyszerű programozási és gépelési hibák hamar a felszínre kerülnek, valamint csökken az esély, hogy memória szivárgás lépjen fel.

Ez egy, a közeljövőben megjelenő stabil változat megjelenését vetíti előre, mivel tényleges és lényegesebb működésbeli változás nem is történt, csak a kód átszervezése, esetleg másik modulba, vagy C++ oldalról JavaScript modulba történő átemelése. Valamint született egy halom új teszt, illetve a teszteket is javították, átszervezték, hasonlóan a kódhoz. Ez jó hír lehet azok számára, akik azért félnek a Node-tól, mert nem elég stabil, vagy nincs elég alaposan tesztelve.

Az npm, mint a Node modulkezelője is sokat fejlődött azóta, megjelentek új opciók is. Ezek közül az egyik talán leghasznosabb, hogy egy egyszerű paranccsal el lehet látogatni a modul weboldalára a docs parancs használatával:

$ npm docs npm

Ez el fogja indítani a böngészőnket, amennyiben megadtuk melyiket. Ha nem, úgy ezt könnyű pótolni:

$ npm config set browser /cygdrive/c/Program\ Files\ \(x86\)/Opera/opera.exe
 
1

Ez örvendetes, jó, hogy

inf · 2010. Dec. 7. (K), 01.32
Ez örvendetes, jó, hogy átszervezik, mert minőségi munkára utal.