ugrás a tartalomhoz

A Microsoft felhagy a Silverlighttal a weben

Joó Ádám · 2010. Nov. 1. (H), 06.28

A Microsoft múlt héten lezajlott Professional Developer Conference rendezvényéről tudósítva Mary Jo Foley a ZDNeten közzétett írásában felhívja a figyelmet a cég Silverlighttal kapcsolatos gyanús hallgatására.

Ezzel kapcsolatban megkereste Bob Mugliat, a redmondi cég kiszolgálók és eszközök üzletágának elnökét, aki úgy nyilatkozott, hogy a Silverlight a Microsoft fejlesztői platformja a Windows Phone rendszerre. Ami a keresztplatformos megoldást illeti: „stratégiánk eltolódott”, fogalmazott Muglia. A Silverligth továbbra is az operációs rendszerek és böngészők sokaságán futó környezet lesz, azonban „az egyetlen valódi keresztplatformos megoldás a HTML.”

Úgy tűnik, a Microsoft ezúttal idejében kapcsol, és meg kívánja lovagolni a HTML5 divatot, ahogy azt Steve Ballmer vezérigazgató nyitóelőadása, és az IE9, mint HTML alkalmazásfuttató-környezet rohamos fejlesztési munkálatai is igazolni látszanak.

Muglia elmondása szerint a Silverlight mindenképp megél még egy kiadást, melyben bőven várhatók új funkciók, azonban fejlesztési üteme várhatóan lassulni fog.

Úgy tűnik tehát, a Flash után a másik nagy riválisnak kikiáltott technológia is gyorsan háborút vesztett a hipertexttel szemben.

 
1

Lett volna lehetőség

janoszen · 2010. Nov. 1. (H), 11.55
Ez rendkívül szomorú. A videóval foglalkozó kollégák szerint a Silverlight volt az igazi alternatíva video streaming szempontból, mert jobb minőséget kínált és nem izzott vörösen a CPU. RIP.
2

Ami marad

orionstar · 2010. Nov. 1. (H), 12.51
Szerintem azért nem kell úgy értelmezni a dolgot, hogy a kinyírják a Silverlighot weben... megmarad a helye... HTML5-tel nem lehet normális DRM-et használni, a HTML5 összehasonlíthatatlanul más kategóriába esik mint a Smooth Streaming, mindennek meg lesz a maga helye.
Ha egy fizetős videokölcsönzőt akarsz akkor Silverlightot érdemes használni, ha a weblapodon néhány ember számára közzé akarsz tenni egy kisebb videót vagy hangot akkor HTML5.
Végül pedig ne feletkezzünk arról se meg, hogy a Silverlightot ill. akár a Flasht több böngésző támogatja mint a HTML5 <video> tagot... ergo ha nagyobb közönséghez akarsz eljuttatni valamit, akkor továbbra is a régi módszer a jó módszer.
3

Támogatottság

Joó Ádám · 2010. Nov. 1. (H), 15.19
Végül pedig ne feletkezzünk arról se meg, hogy a Silverlightot ill. akár a Flasht több böngésző támogatja mint a HTML5 <video> tagot... ergo ha nagyobb közönséghez akarsz eljuttatni valamit, akkor továbbra is a régi módszer a jó módszer.


Ez az állítás talán még néhány hónapig áll meg a lábán.
4

+1

solkprog · 2010. Nov. 1. (H), 15.26
ha hozzávesszük a "mobil" eszközöket is akkor meg pláne.
19

+1

Ustak · 2010. Nov. 2. (K), 22.44
Szerintem a mobil tabletek zömmel webkit alapú böngészője iszonyatosan nagyot fog dobni ezen az arányon.
iPadon nincs java, nincs flash, nincs silverlight, csak html5 van. Sikere viszont van, és jönnek ki az olcsó klónok.
5

Évek

janoszen · 2010. Nov. 1. (H), 17.44
Szerintem, az ilyen változásokhoz évek kellenek. Hallottam olyan megdöbbentő számokat egy reprezentatív látogatottságú oldal kapcsán, hogy az emberek 99%-ánál van Flash és nagyságrendekkel kevesebbnél van egyáltalán JavaScript(!). Természetesen a célközönség is kérdés, de ha az IE 6 kihalásának a sebességét vesszük alapul, akkor a HTML 5 még évekig nem fog akkora teret nyerni, hogy komolyan lehessen alternatíva nélkül HTML 5 videót kínálni. A streamelés kérdéséről meg ne is beszéljünk, azt jó lenne, ha minél hamarabb megoldanák.
6

Katalizátor

Joó Ádám · 2010. Nov. 2. (K), 00.37
Azért azt kétségekkel fogadom, hogy bármely oldalon több lenne a Flash telepítés, mint az engedélyezett JavaScript. Előbbit külön kell telepíteni, utóbbit külön kell tiltani, ugye.

Ami pedig a böngészőörökségünket illeti, véleményem szerint ez a helyzet más, mint amivel idáig szembesültünk: nem a régi kliensek fogják visszafogni a HTML5 terjedését, hanem a HTML5 katalizálja a régi kliensek leváltását.

Nagyon nagy a hype, nagyon nagy az igény, és nagyon nagy az iparági összefogás a HTML5 kapcsán, olyan nevekkel, mint a Google, a Microsoft és az Apple.

Ami a streaminget illeti, biztos vagyok benne, hogy amint a mozgóképtámogatás széleskörben elérhetővé válik, arra is megszületik a megoldás.
8

Ok

janoszen · 2010. Nov. 2. (K), 01.35
Ok, de addig nem éri meg HTML 5 videóra áttérni, mert inged-gatyád kifizeted a sávszélért és nem igazán lehet normálisan megoldani a tekerést, csak mindenféle hack módszerekkel.
7

js

csillagpor · 2010. Nov. 2. (K), 00.52
Ez a JavaScript-es nagy butaság...
Jó, ha fél százaléknak van letiltva...
Arról nem is beszélve, hogy a Flash használat nagy részéhez kell JavaScript.
Például a komplett YouTube nem működik, ha le van tiltva a js...
9

1-2%

Poetro · 2010. Nov. 2. (K), 01.35
A Yahoo felmérése szerint az USA-ban 2% míg Európában 1% feletti azon felhasználók száma, ahol nincs JavaScript támogatás. Ez azért szerintem eléggé reprezentatív mérés. Az Adobe féle Omniture (SiteCatalyst) szerint ez a szám 11%. Persze lehet ezzel vitatkozni, az igazság odaát van (vagy legalább is, valahol ezen két érték között).

Arról nem is beszélve, hogy a Flash használat nagy részéhez kell JavaScript.

Ezt honnan vetted? A két technológiának nincs ilyen kapcsolata. Ugyan a Flash a HTML dokumentummal csak JS-en keresztül tud kommunikálni, de erre nem olyan gyakran van szükség. Ahhoz magához, hogy Flash-t használhass az oldalon egyáltalán nem kell JavaScript.

Például a komplett YouTube nem működik, ha le van tiltva a js...

Ez a YouTube hibája, nem a JavaScript-é, mivel az oldalnak működnie kellene letiltott JS esetén is, ráadásul a JS nem ad hozzá annyira sok dolgot az élményhez. Ezen kívül a más oldalakra beszúrt YT videó teljesen jól működik JS nélkül is.
11

pl. az egyik legelterjedtebb

Tyrael · 2010. Nov. 2. (K), 10.46
pl. az egyik legelterjedtebb cross platform flash embed eszkoz egy javascript library (swfobject)

Tyrael
12

kalapács

Poetro · 2010. Nov. 2. (K), 14.20
Attól még, hogy van egy népszerű embed eszköz, nem feltétlen kell használni. Tipikus - ha van egy kalapácsod, akkor mindent szögnek nézel-, látáspont. A HTML-be beleírni az <object> elemet teljesen működő megoldás, ráadásul HTML5 óta az <embed> elem is része a specifikációnak.

Én több mint 10 éve készítek olyan oldalakat, amin van Flash, és nem igazán láttam hasznát annak, hogy SFWObject-tel rakjam ki a Flash-t, az SWFObject-et lehet másként is használni, például Flash verziójának ellenőrzésére, illetve expressInstall-ra.

A Flash szabványos beágyazására léteznek jól működő módszerek, amik nem igényelnek JavaScript-et.
20

Attól még, hogy van egy

Tyrael · 2010. Nov. 3. (Sze), 10.16
Attól még, hogy van egy népszerű embed eszköz, nem feltétlen kell használni. Tipikus - ha van egy kalapácsod, akkor mindent szögnek nézel-, látáspont.

a nepszeru eszkoz sokszor nem veletlenul nepszeru.
http://code.google.com/p/swfobject/
SWFObject is an easy-to-use and standards-friendly method to embed Flash content, which utilizes one small JavaScript file

ezek alapjan nem teljesen latom, hogy hol neznek mindent szognek, az swfobject elsodleges celja a crossbrowser flash embedeles volt.
anno en is vegigjartam a szokasos utat a embed/object szorakazassal, hol nem ment egyik bongeszovel, hol ment, de a videot mar nem tudta lejatszani, hol minden ment, csak egyszeruen emiatt nem volt valid az oldal, raadasul SEO illetve usability szempontbol sem feltetlen rossz otlet ugy megcsinalni az oldalt, hogy flash player nelkul is mutasson valamit az oldal.

Tyrael
10

amig javascript nelkul nem

Tyrael · 2010. Nov. 2. (K), 10.43
amig javascript nelkul nem megy a flash lejatszo a youtube-on, addig nekem furcsanak tunik az allitas, hogy kevesebb helyen van js, mint flash. :)

Tyrael
13

Videók

Poetro · 2010. Nov. 2. (K), 14.29
Én naponta nézek 1-5 YT videót, de csak kb hetente egyszer látogatok el a YT oldalára. Az általam látogatott legtöbb oldalon a YT videót pedig NEM JavaScripttel rakják ki, hanem benne van a HTML-ben. Például:
<object width="640" height="385">
  <param value="http://www.youtube.com/v/rBzBlV8dcFE" name="movie">
  <param value="true" name="allowFullScreen">
  <param value="always" name="allowscriptaccess">
  <embed width="640" height="385" 
    allowfullscreen="true" allowscriptaccess="always" 
    type="application/x-shockwave-flash" 
    src="http://www.youtube.com/v/rBzBlV8dcFE" wmode="opaque">
</object>
21

ezt mar

Tyrael · 2010. Nov. 3. (Sze), 10.24
ezt mar irtad:
http://weblabor.hu/blog/20101101/a-microsoft-felhagy-a-silverlighttal-a-weben#comment-71834

de ettol fuggetlenul ezzel tisztaban is vagyok, es nem is allitottam ennek az ellenkezojet, ettol fuggetlenul a youtube.com -on igenis szukseg van a bekapcsolt js-re ahhoz, hogy meg tudd nezni a videokat, es ezzel arra probaltam celozni, hogy egeszen addig, amig egy youtube megteheti, hogy potencialisan lemond azokrol a latogatokrol, akiknek van telepitve flash, de le van tilva a javascript, addig en nem tornem magam ezen.

annak pedig, hogy a youtube ilyen embed kodot general a kulso linkeleshez, az az oka hogy sokkal egyszerubb egy ilyen invalid kodot odarakni az embereknek, hogy nesze, szurd be az oldaladba, mint ugyanezt megcsinalni egy javascriptes megoldasnal.

ps: gratula Petinek. :)

Tyrael
22

összehasonlíthatatlan

balu ertl · 2011. Ápr. 28. (Cs), 02.19
de ha az IE 6 kihalásának a sebességét vesszük alapul

Egy leírónyelv elterjedtségét (ami a fejlesztők révén közelebb áll a szerveroldalhoz) nem igazán lehet összehasonlítani egy kliens-oldali szoftver használati statisztikáival, annyira különböző technikai és emberi szempontok diktálnak mindkét oldalon. Viszont ha markup-ok kihalásáról van szó, tudok egy jobb példát: emléxik még egyáltalán valaki a VRML-re? 2000 környékén még a 3D-s webhelyek jelentették azt a plusz érzést, amelyet ma a Silverlight és Flash multimédiás interaktivitása.
14

...

carstepPCE · 2010. Nov. 2. (K), 15.48
Silverlightot hasznalni videokhoz, egyenlo a halallal, mind az RTL Klub, mind az Angol ITV is kenytelen volt atallni flash alapu videolejatszasra mert a Silverlight nem skalazodott elegge a szerver platformon. Ennyit errol, magam reszerol pont mindket Adot neztem mikor Silverlighttal mukodott, azota le is van tiltva, ekkora ganyadekot meg nem lattam, nem tudtam beletekerni a videoba, a teljes kepernyo nem mukodott, az RTL-nel meg egyszeruen a savszelesseget nem birta kihasznalni a Silverlight (bar elvileg a szerver terhelese az RTL szerint engedte volna), meg 1 perc toltes utan behalt a videolejatszas (bar ez akar konvertalasi hiba is lehetett). A proci terheles ugyanugy magas volt mint a flash eseteben.

Udv
Sanyi
15

Hát én ebből nem feltétlen

inf · 2010. Nov. 2. (K), 17.28
Hát én ebből nem feltétlen vonnék le tanulságot, gondolom flash-ben is meg lehet írni rosszul egy video megosztót...
16

...

carstepPCE · 2010. Nov. 2. (K), 19.00
Csak a szemelyes tapasztalatomat mondtam el a technologiaval kapcsolatban, es anno borzasztoan idegesitett, hogy alapveto dolgokat nem voltak kepesek megoldani ekkora forgalmu csatornaknal. Azert hajra folytassak a fejlesztest, mert ha nincs verseny nincs innovacio sem.

Udv
Sanyi
18

Hááát

janoszen · 2010. Nov. 2. (K), 21.29
Nem akarom az RTL Klubot bántani, de amit én róluk hallottam garas foghoz kocogtatás terén az említett technológia megalkotásánál, nem csodálkozom semmin. Az említett TV csatornánál jóval nagyobb látogatottságú helyekről hallom, hogy a Silverlight jó és hogy komolyan gondolkoznak rajta, mint stream platform alternatíva. Ha valaki szakma szerint foglalkozik videókonvertálással, mondhatna erről pár szót. (Már persze, ha nem tilos.)
17

Tisztázás

orionstar · 2010. Nov. 2. (K), 21.09
MS tisztázta, hogyan is gondolták a legutóbbi nyilatkozatot. Ahogy én is kiemeltem a Silverlight fejlett médiaképességei miatt továbbra is a megfelelő választás médiával, streaminggel kapcsolatban, emellett az MS, az üzleti alkalmazásokban látja a Silverlight jövőjét, a weben.

Részletek:
http://devportal.hu/blogs/velvartandras/archive/2010/11/02/meghalt-a-silverlight-201-ljen-a-silverlight.aspx
http://team.silverlight.net/announcement/pdc-and-silverlight/