ugrás a tartalomhoz

A Sharp új villanykönyv formátuma

Joó Ádám · 2010. Aug. 5. (Cs), 17.12

A Sharp is beszállna a villanykönyv üzletbe, tervei pedig ambiciózusak: saját készüléke mellett új formátummal és önálló terjesztői platformmal rukkolna elő.

Szoftverét a lefordított XML-en alapulú XMDF (ever-eXtending Mobile Document Format) formátum továbbfejlesztett változatára alapozza. Az XMDF-et Japánban 2001 óta már több képregénykiadó is használja, bővítésével a Sharp hang és mozgókép beillesztését, illetve animált hatások alkalmazását is lehetővé kívánja tenni egy sokkal kifinomultabb és flexibilisebb felület megteremtésével: előbbivel a kiadók igényeinek kívánnak megfelelni, míg utóbbival azon elképzelésüket alapozzák meg, miszerint a jövő könyvei az olvasókon kívül okostelefonokon, számítógépen és televízión is elérhetők lesznek.

A vállalat állítása szerint már több kiadóház is érdeklődött az új platform iránt, melyhez az új készüléket ez év végéig piacra kívánja dobni.

 
1

Utópia?

Max Logan · 2010. Aug. 5. (Cs), 17.34
Tényleg annyira utópisztikus gondolat az, hogy többen összeülnek és kreálnak egy olyan szabványt, ami elsődlegesen a végfelhasználó érdekeit nézi, majd ezt a szabványt veszi alapul minden piaci szereplő?

Annó már firtattam ezt a kérdést, hogy miért nincsen egy közös render engine. Persze, ha van egy ipari szabvány render engine, akkor nincsen mire bullshit marketingelni, meg paraszvakítani, de legalább megvan az első lépés a win-win modell felé.

Ha lenne végre egy-egy olyan dokumentumformátum (film, zene, stb.), amit a valós igények, ötletek alapján közösen készítene el a business-ben résztvevő sok szereplő, a végelhasználok, stb. akkor már tényleg csak az érdemi innovációra lehetne koncentrálni, nem pedig arra, hogy csillió fájlformátummal és paraméterrel kompatibilis rendszereket építsünk.

Ha vannak új igények, akkor újra le kell ülnie minden szereplőnek és tárgyalni. De a szabványt elsődlegesen nem a saját rövidtávú gazdasági érdekeik alapján formálni, hanem a végfelhasználók középtávú érdekei alapján.

Persze ehhez kellene egy korrektebb üzleti magatartás és egy társadalomközpontú légkör, nem pedig egy olyan ahol az azonnali profit a lényeg.

A jelenlegi gazdasági kultúra hosszú (de már rövid) távon sem fenntartható, fel kellene már végre ismerni ...
2

Megjelenítőmotor

Joó Ádám · 2010. Aug. 5. (Cs), 18.29
A szabványokról írottakkal teljes mértékben egyetértek.

Az egységes megjelenítőmotor ideájánál viszont rossz az alapvetés: a motor nem szabvány, hanem szabványok implementációja. Ha tisztázatlan, hogy adott kódot hogyan kell megjeleníteni, az a szabvány (HTML, CSS) hibája, és azon kell pontosítani; ha a motor a szabványnak ellentmondóan jelenít meg, akkor hibás az implementáció, azon kell javítani.

Azonban egyetlen implementáció kanonizálása a felhasználóktól venné el a választás lehetőségét (emlékszik még valaki a boldog szocialista gazdaságra?), és kiiktatná a versenyt, ezzel az innovációt.

A fő probléma tehát a nem egyértelmű szabványokkal és a hibás implementációkkal van; azzal, hogy a szabványok lassan készülnek, a javítások csak évekkel később kerülnek be a szövegbe, ahogy az implementációk javításának üteme is el van maradva az igényelttől; és az a hibás szemlélet, miszerint implementációkat követek szabványok helyett, mellyel később meggátolom a hibás megvalósítás javítását, sőt, a szabványt is téves vágányra terelem.
3

Nem kivitelezhetetlen

Max Logan · 2010. Aug. 5. (Cs), 18.58
Ha van korrekt szabány, akkor miért ne lehetne annak kidolgozási módszereivel (tág kooperáció) hatékonyan implementálni (open source) a közös pontot (minden oprendszerre). Ahogyan sok O.S. cuccot, úgy a render engine-t is fejleszthetné a közösség.

Nem darabolódna el a fejlesztői erőforrás, gyorsabb lenne a valóban szabványkövető engine fejlesztése, így a browser gyártóknak nem kellene az render modul fejlesztésére időt és emberi erőforrást áldozni, kényelmesen (és az előbbiekből fakadóan relatíve gyorsan) innoválhatnának.

Szerintem ez kivitelezhető, ha nem a render engine-en akarunk pénzt keresni parasztvakítós marketinggel (pl. JS engine sebessége).
4

Nem az, csak rossz

Joó Ádám · 2010. Aug. 5. (Cs), 19.25
Innentől kezdve minden piaci termékből legyen csak egyféle, nem? De ha a böngészőnél maradunk, innentől mondhatnánk azt is, hogy a JS motor is legyen egyféle.

Mint mondtam, ez épp az innovációt iktatná ki.
6

Innováció

Max Logan · 2010. Aug. 5. (Cs), 19.48
A render engine innovációjáért a kooperatív szabánykidolgozás és a közösségi opensource fejlesztés lenne felelős, amiről írtam.

A többi innovációt, amitől egy böngésző más mint a többi pedig a(z esetlegesen profitorientált) browser fejlesztő hozza.

Tudom, hogy furcsa az, amiről beszélek (a jelenlegi világképhez viszonyítva), de meggyőződésem, hogy a globális közösség valódi érdekeit szolgáló innovációknak társdalmi szinten kell megvalósulnia a világméretű kooperatív munka révén (nem pedig nyíltan profitorientált érdekcsoportok révén).

Egyébként igen, a JS engine-t is ilyen módon kellene kidolgozni. Mert csak egy ilyen technogiai háttérrel biztosítható, hogy a browser dev csapat valóban a böngészővel, a sok-sok web dev team pedig a valódi, értéket teremtő fejlesztésekkel foglalkozzon.

Nem mondom, hogy mindent szabványosítani kellende, de erős alapokra van szükség, ehhez pedig üzleti érdekektől mentes kooperáció kell (globális szinten).
10

senki nem fog szivesen

Tyrael · 2010. Aug. 5. (Cs), 21.57
senki nem fog szivesen dolgozni egy olyan csapatban/fejlesztesen ingyen, amibeben nem ugy mennek a dolgok, ahogy neki tetszik, viszont sosem lesz olyan terv vagy implementacio, ami mindenkinek tetszik.
az osszes jelenleg elerheto open source cucc tobbnyire ugy keszult, hogy:
1, valaki elegedetlen volt vele, hogy valamire nincs epkezlab megoldas, ezert elkezdte megcsinalni, es elobb utobb masok is felfedeztek ennek a fejlesztesnek a hasznossagat, es elkezdett terjedni, majd a felhasznalok elkezdtek kontributolni is.
2, valaki elegedetlen volt egy meglevo eszkozzel, es valamilyen oknal fogva nem akarta vagy tudta keresztulvinni a valtoztatasi szandekait, ezert leforkolta/csinalt egy alternativ megoldast, ami ha jo volt, vagy mondjuk bizonyos esetben elonyosebb, mint az eredeti, akkor elobb utobb masok is felfedeztek ennek a fejlesztesnek a hasznossagat, es elkezdett terjedni, majd a felhasznalok elkezdtek kontributolni is.

mindket esetben a "piac", azaz a felhasznalok dontottek el, hogy mi a jo, mi a hasznos, es ez a "vetelkedes" viszi elore a fejlodest.
szerintem.

persze ami mondjuk hang alrendszer, videokartyadriver, vagy egyaltalan ablakkezeles tekinteteben folyik a linux temaban, az vicc. :)

Tyrael
5

Ki állapítja meg?

Poetro · 2010. Aug. 5. (Cs), 19.40
Tényleg annyira utópisztikus gondolat az, hogy többen összeülnek és kreálnak egy olyan szabványt, ami elsődlegesen a végfelhasználó érdekeit nézi, majd ezt a szabványt veszi alapul minden piaci szereplő?

A legnagyobb kérdés, hogy ki állapítja meg, hogy mik a végfelhasználóknak az érdekei, azokat ki védi, és ez mennyiben összeegyeztethető a kidolgozó vállalatok, illetve szövetségek / alapítványok céljaival.
7

Célok

Max Logan · 2010. Aug. 5. (Cs), 20.09
Mi a cél? Szerintem az, hogy egy mezővel előrébb lépjünk, valós problémákra adjunk egyre jobb megoldásokat, adott élethelyzetekre pedig olyan termékeket és szolgáltatásokat, melyek segítenek könnyíteni egy helyzeten.

Kik által? Mindenki által. Kooperáció kell mindenféle szitről jövő szereplők között, társadalmi párbeszéd, ahol nem önös érdekeket akarnak a felek képviselni, hanem társadalmi érdekeket, nem 1 évre gondolkodni előre, hanem legalább egy generációval, ha olyan dologról van szó. Ipari szereplők, akik a robotmunkát végzik, alapítványok és még sokan mások.

A céloknak a közösség jól megfogható érdekeit kell, hogy szolgálják, itt ezen a szinten nem lehet még szó profitról.


Egy távolabbi példa: különböző gyógymódokat nem azért kell kifejleszteni, hogy abból bizonyos érdekcsoportok jól megszedjék magukat. Amikor a kutatás folyik, akkor még nem lehet szó arról, hogy majdan a gyakorlati alkalmazás során lehet nyereséget is termelni.

Honnan lesz pénz k+f-re? Onnan, hogy nem elherdáljuk a megkeresett forintokat, dollárokat, stb. hanem k+f alapokat hozunk létre, ahova mindenki belead.

A cél minden esetben az emberiség fejlődésének elősegítése, valamint a következő generációk előtt kikövezni az utat. Tudom, ma nem erről szól a világ, meg is lehet nézni, hogy hol tartunk ...

Ha a vázolt irány megvalósul(na), akkor javul az életszínvonal és az emberek tudnak élni, nem csak pénzt keresni egész életük során ...
8

[off] különböző gyógymódokat

Poetro · 2010. Aug. 5. (Cs), 20.59
[off]
különböző gyógymódokat nem azért kell kifejleszteni, hogy abból bizonyos érdekcsoportok jól megszedjék magukat. Amikor a kutatás folyik, akkor még nem lehet szó arról, hogy majdan a gyakorlati alkalmazás során lehet nyereséget is termelni.

Ez igazából úgy működik, hogy azon kutatásokat rendelik meg, amiben pénzt látnak, vagyis amire van igény. Ugyanis a kutatások nagyon sok pénzbe kerülnek, és csak akkor meg éri ezekbe sok pénzt fektetni, ha legalábbis valamennyire látszódik, hogy lehet belőle valamikor később bevételt termelni.
[/off]
9

Off: értem én ...

Max Logan · 2010. Aug. 5. (Cs), 21.23
Jelenleg pénzorinetált és nem társadalomorientált világban élünk. Ez a világ haldoklik, és ha nagyon sürgősen nem teszünk radikális lépéseket akkor könnyen lehet, hogy az én unokáimnak nem az lesz a legnagyobb baja, hogy melyik újabb tech cuccot vegye meg ...

Azt gondolom, hogy az erősen profitorientált világ durván haldoklik. A jelenlegi berendeszkedéssel még úgy negyed évszázad húzható ki igazán komolyabb gondok nélkül. De ez már tényleg off. A globális társadalmat érintő valódi problémákról kellene többet beszélni és nem a pénzről.

Egyébként meg nekem senki ne mondja, hogy k+f-re nem lenne pénz. Csak az Apple tud 30+ milliárd $-t zsebből kifizetni. Mai hír, hogy a Magyar Telekom féléves adózott nyeresége 32 milliárd HUF. No comment. Minden csak akarat kérdése ...

És pont ezt mondom, hogy nem kellene ekkora nyereséget csinálni, a kevesebből pedig _mindenki_ adna be a közösbe k+f-re. Ez az egyetlen járható út hosszú távon ...
11

csak az ember...

tiku I tikaszvince · 2010. Aug. 6. (P), 07.43
Előre szólok nagyon off leszek, de olvasva ezt a hozzászólást rám tört a közlési kényszer.

Már pár héttel korábban is kifejtetted a véleményed "haldokló" világról. Már akkor megfogalmazódott bennem, amit csak most írok le. Ezek a gondolatok valószínűleg nem fognak változtatni a véleményeden, de akkor is szeretnék rávilágítani néhány dologra.

Amiről te beszélsz, arról már hallottam középiskolában. Akkor úgy hívtuk hogy utópisztikus szocializmus. Ez egy gyönyörű elképzelés. Tényleg remek lenne egy olyan világban élni, ahol mindenki egyenlő, minden problémára van tökéletes megoldás, ami mindenkinek megfelel, és senki nem akar rajta változtatni. Mindenkinek egyenlő és elegendő mértékben áll rendelkezésére mindenféle erőforrás.

Ez az elképzelés csak épp az élőlények természetének egyik alapkövét, az irigységet felejti ki az elméletből. Fakadhat ez az irigység abból, hogy ha nekem rossz akkor neki se legyen jó, vagy abból, hogy most én szeretnék játszani a dömperrel a homokozóban, vagy abból hogy ha egy fa nem nő magasabbra, akkor a mellette álló lesz nagyobb, árnyékot vetve erre.

Az ember irigy. Mindig is az lesz. Ez egy olyan örökség, amit mindig ki fog váltani valami. Persze most mondhatod, hogy te már észleled magadon, mikor ébredezik benned az irigység, és a tudatoddal felülkerekedsz rajta, és a gyerekedet is megtanítod rá, hogy ne akarjon valamit, más kárára. (Ha jobban megvizsgálod magad, akkor észre fogod venni, hogy ez az Apple - Magyar Telekom párhuzam is szimpla irigység.)

Mindössze annyi baj van ezzel a gyönyörű céllal, hogy jelen állapottól nem létezik oda vezető út. Minden egyes döntéseddel akarva akaratlanul olyan helyzetet idézel elő, ami valakinek kedvez, mást pedig hátráltat. Már eleve a kitűzött cél sérti az érdekeit azoknak, akik bármilyen tulajdonnal rendelkeznek. És ezen az érdek ellentéten az sem tompít, ha azt mondod, hogy ne a mi életünkben, hanem az unokáink, vagy ük-ükunokáink életére valósuljon meg a tökéletes egyenlőség.

Ne érts félre, nem akarom letörni a lelkesedésed. Szerintem is túl nagy és igazságtalan különbségek vannak a világban, de minden különbséget a maga helyén kell vizsgálni. Nem hasonlíthatod össze a monacói herceget és egy dél-amerikai őserdei indiánt. Mások az igényeik. Van aki szerint nem élet az élet csapból folyó meleg víz és kád nélkül, de az-az indián valószínűleg bután fog rád nézni, amikor falat akarsz húzni az erdő közepén, és arra egy csapot szerelni. És valld be, hogy a te igazság érzeted is bántja, ha egyenlőséget tesznek egy keményen dolgozó nagycsaládos iparos ember és az állandó pultot támasztó, nagy, vörös orrú, bagószagú kocsmatöltelék között.

Szerintem is javítani kell a világon, de azt én rossz módszernek érzem, hogy szemellenzősen csak a célt nézzük, és nem foglalkozunk azzal, hogy elérése közben mennyit ártunk. Egy szóval, első az ember.
12

Off: azt hiszem félreértesz

Max Logan · 2010. Aug. 6. (P), 10.09
A gondolataidat olvasva sok dologban egyetértek. Legfőképpen azzal, hogy kár lenne tagadni azt, ami van, hogy most milyen a világ.

Igen, jól gondolod, hogy egyre inkább kontroll alatt tudom tartani magam. Ez a kérdéskör önmagában megérne egy külön beszélgetést, így meg sem nyitom ezt a szálat.

Szóval, azt gondolom, hogy nem kell tagadni, hogy milyen a világ most, de az téves elgondolás, hogy ezen ne lehetne váloztatni. Lehet, nagyon is könnyen.

Ami az erőforrások elérhetőségét illeti: nem azt mondom, hogy mindenkinek meg kell lennie az elérhető high-end technológiának, hanem azt, hogy ha akarja, akkor éppen olyan könnyen élhet vele, mint a földi társadalom egy másik tagja. Az Indián a modern világ eszközei nélkül élhet, joga van hozzá, ő dönt.

Nem az igényekkel van baj, hanem az értékrenddel. Jelen világunkban valójában értéktelen dolgok képezik a társadalom alapját így sok minden jól el van b##kukac##szva.

Nem gondolnám, hogy az elképzelésem megvalósíthatatlan, de tény, hogy az út nagyon hosszú.

Az ember egyetlen igazi célja a folyamatos fejlődés, ennek pedig nem szabhat gátat egyes érdekcsoportok önös célja.

Az Apple féle megjegyzés nem irigység, hanem ténymegállapítás. Nincsen mire irigynek lennem, az Apple Steve miatt tart ott, ahol, ő pedig keményen megdolgozott azért, ami ma az Apple. A T. esete pedig egy hazai példa arra, hogy _van_ pénz k+f-re.

A magam részéről már most kidolgozás alatt vannak projektek, melyek az elképzelésem alapján épülnek. Van profit benne, de nem irreális mértékű és a haszon legnagyobb részét vissza fogom forgatni a következő ötletekre. 5 év múlva már gyakorlati eredményekről is be tudok majd számolni, de addig még nagyon sok teendőm van.
13

A Sharp kezdeményezése

virág · 2010. Aug. 9. (H), 08.21
A Sharp kezdeményezése szerintem tök jó, de nem hiszem, hogy önmagában el tud terjedni - sajnos.

Kérés:
A "villanykönyv" az valami olyan mint a gőzpöfögészeti tova-löködönc? Egyébként a "formátum" sem magyar szó, a "villanykönyv formátum" pedig egyenesen borzalmas...de biztosan jót akartál ezzel az erőszakos magyarítással, csak nem értesz hozzá, a kísérő szövegben van még néhány idegen szó (szoftver, flexibilisebb stb.) ezeket is magyaríthatnád, mert az jó lenne!
14

OFF: Villanykönyv

Poetro · 2010. Aug. 9. (H), 08.45
A "villanykönyv" az valami olyan mint a gőzpöfögészeti tova-löködönc?

Maga a szó már eléggé régi, mindenesetre már majd egy éves, volt a szóval pár cikk az origón. Azóta, sőt lehet korábban is, több helyen felbukkant már a villanykönyv szó, érdemes csak keresni egy kicsit.

szerk: most láttam, hogy volt a Technet-en még korábban, még tavaly augusztusban is egy cikk villanykönyv témában, szóval a szó legalább kb 1 éves, legfeljebb még nem olvastál cikkeket a témában.
15

beszélnék én is az off-ba

solkprog · 2010. Aug. 9. (H), 09.01
ha elkezdtél a google-el példálózni rákereshettél volna a "elektronikus könyv"-kifejezésére is, mert ez nagyjából 12.900 találat, a villanykönyv csak 1.640 találat
oké origo.hu-n a villanykönyv 52 szer szerepel míg az "elektromos könyv" csak 22 szer. Elismerem... De akkor nézd meg az index.hu-n is....

Szóval igenis az elektronikus könyv kifejezést többen preferálják mint a villanykönyvet. Egyébként te a villanykereskedelem kifejezést használod? (elektronikus kereskedelem)
16

Utalás

Poetro · 2010. Aug. 9. (H), 09.54
Ezzel az egésszel csak arra akartam utalni, hogy nem ő találta ki, hogy így kell magyarítani, hanem már páran elkezdték így magyarítani a kifejezést. Egyébként nekem semmi problémám nincs a kifejezéssel, és én is boldog tulajdonosa vagyok egy villanykönyvnek ;).
17

részemről

solkprog · 2010. Aug. 9. (H), 10.47
Részemről itt nem is azon van a vita hogy Joó Ádám találta ki-e a "villanykönyv" kifejezést, mert én is találkoztam már vele korábban. Hanem hogy egyáltalán van-e értelme a már viszonylag elterjed és elfogadott elektronikus könyv kifejezés helyett valami mást használni.
El kéne fogadni hogy van amit csak a villannyal használunk és van amit csak az elektronikussal, de természetesen olyan is van amit mindkettővel. De szerintem a villanykönyv nem ilyen...
18

Felkérés keringőre?

Joó Ádám · 2010. Aug. 9. (H), 16.39
Virág et al.,

Nyugodtan protestálhatsz minden témába vágó írásom alatt a kifejezés használata ellen – engem szórakoztat – de előre jelzem, hogy eredményt nem fogsz vele elérni, ugyanis szerzőként ezt megtartom szabadságomban.

Ami a fordítói kvalitásokat illeti, most már kíváncsivá tettél, szerinted vajh milyen objektív mérce szerint állapítható meg valakiről, hogy „ért-e hozzá”. Úgy vélem, kellőképpen birtokában vagyok mind az anyanyelvemnek, mind nagyvilágunk lingua francájának ahhoz, hogy utóbbiról előbbire szöveget ültessek át.

És való igaz, van abban a bejegyzésben még sok újkeletű idegen szó: alkalmazásuk tudatos volt, mondhatni gesztus azok felé, akik nehezen viselnek egy csak a nyelvünkben évszázados gyökerekkel rendelkező szókészletre építkező szöveget. De rajtam ne múljék: ha kívánod, én kész örömest fordítom le ezeket a kifejezéseket is.
20

(Csak épp sok lesz az off)

zzrek · 2010. Aug. 9. (H), 23.44
"...ha kívánod, én kész örömest fordítom le ezeket a kifejezéseket is"
Inkább ne, mert csak mégtöbb "off"-ot szül, mint az enyém is: szerintem nem biztos hogy megéri. Ha észreveszed, hogy bizonyos szóhasználat sok "off" bejegyzést szül, akkor vagy pont amiatt használod, vagy pont az tetszik, hogy kifogásolják, vagy talán mégis jobb, ha mégse használod (ha IT szakmai cikket akarsz írni és nem IT nyelvi cikket, persze) - ez a te döntésed.

Egyébként nekem sem szimpatikus az, ha mindent "csak úgy" átveszünk az angolból (vagy más nyelvekből) és meg sem próbálunk magyar megfelelőt találni rá. A "villanykönyv" számomra egy kicsit vicceskedő, de éppenséggel talán meg is szoknám ha elterjedne. Másrészt az "elektronikus könyv" kifejezés jobban illeszkedik az eddigi tapasztalataimhoz, viszont túl hosszú. Eljön majd az idő (talán) amikor (hasonlóan a levél - email viszonylathoz) több elektronikus könyv (olvasó) lesz, mint papírkönyv (és ez kívánatos lenne sok szempontból is). De az is lehet, hogy inkább valamilyen univerzálisabb eszköz veszi át ezt a szerepet (iPad és klónjai például) és azt semmiképp nem fogjuk könyvnek nevezni (ezt tartom a legvalószínűbbnek).
De tegyük fel, hogy el fog terjedni különállóan az elektronikus könyv (és nem egy komplexebb formátum, hanem könyvszerű, letölthető marad), és felváltja a mostani könyveket: ebben az esetben valamilyen rövidebb kifejezést kéne rá találni -- méghozzá mihamarabb, mert a köztudatba szépen be fog szivárogni hamarosan az "íbúk" vagy "ebúk", hasonlóan az "ímél"-hez -- és ehhez a "villanykönyv" még mindig túl hosszú.
Az jutott eszembe, hogy - hasonlóan az angolhoz - magyarban is inkább valamilyen általános, rövid elő- vagy utótagot kéne kitalálni az ilyen "elektronikusodott" eszközök-szolgáltatások elnevezéséhez, és ezt kéne általánossá tenni, és akkor az ezzel kapcsolatos jövőbeli problémák is csökkennének.
Pl. egyszerűen lehetne "ekönyv". Meg "elevél". Meg "etoll". Meg "eszámla".
Meg "eszem" .... meg iszom ;-)
....
21

Beugrott

zzrek · 2010. Aug. 10. (K), 08.03
Most ugrott be a megoldás:

Filmeket régen szalagon, videokazin vagy DVD-n lehetett megszerezni, most meg mindenki letölti vagy stream-eli, mégsem lett belőle e-film. Hasonlóan a (fény-)képekkel: régen papíron voltak, most már csak fájlokban, mégsem mondja senki, hogy "küldök egy elektronikus fényképet", csak "kép" és kész (sőt még a festményekkel is ez a helyzet: " ...a háttérképem egy Leonardo festmény" - mondhatod, mégsem félreérthető). Ugyanez a zenével (maradtak "dalok" vagy "számok") ...stb... sőt, már az "ímél" is kezd visszaalakulni, amit küldök, az "levél".
Nem kell a könyvvel sem variálni, maradhat könyv. A címben sem lett volna félreérthető, ha azt írod, hogy "A Sharp új könyvformátuma", minthogy a jpg is egy "képformátum" vagy az mp3 is egy "hangformátum" vagy "hangfájl".

Jó ötlet, nem?
22

Melegvíz :)

Joó Ádám · 2010. Aug. 10. (K), 17.08
Feltaláltad a melegvizet :) Nyilvánvalóan amit írsz, az be fog következni. De pont úgy, ahogy az emailnél, itt is lesz egy átmeneti időszak.
19

Szakmai fórum

Ustak · 2010. Aug. 9. (H), 23.38
Most, hogy mindkettőtök védelmére keljek, ez egy szakmai fórum, és mint ilyen, résztvevői közül sokan miként az orvosok a latint, preferálják (és értik és olvassák és nap mint nap használják) az angolt. Én személy szerint a falra tudok mászni minden magyarosítástól, ami a webfejlesztéssel kapcsolatba kerül, de ennek oka az lehet, hogy a szakirodalom amit olvasunk 99%ban angol. Szóval, ebben a vitában egy olyasvalakinek kellene dönteni, aki megvette első kis könyvolvasóját a nyárra, és a mittudoménmilyen könyvklubból beszerezte első villanykönyvét - ebookját, -elektronikus könyvét, stb.