ugrás a tartalomhoz

A falnak is füle van

Joó Ádám · 2010. Aug. 1. (V), 15.59

Gyanítom, hogyha annyi sört fizetnének nekem, ahány lap a Nyájas Olvasó böngészőjében ezen sorokat olvasva nyitva áll, akkor legjobb esetben is vidám délutánnak néznék elébe, rosszabb esetben megüresedne egy szerkesztőségi szék.

Minél inkább a hálón éljük életünket, annál szűkösebbé válik a böngésző, és a hagyományos alkalmazásfelületi megoldások. A probléma már az operációs rendszeri környezetben is felmerült jó néhány éve, a megoldások közt értesítési területre minimalizált alkalmazások, csoportosított tálcaelemek és munkaterületek merültek fel – ha engem kérdeznek, egyik sem bizonyult rá igazán alkalmasnak, hogy konszolidálja az elharapózó helyzetet.

A négyes Firefox tervezésekor már figyelembe vették azon alkalmazásokat, melyeket a legtöbb felhasználó állandóan nyitva tart: két kattintással alkalmazás füllé varázsolhatunk egy megnyitott lapot, mely ezentúl ikonjával reprezentálva elfoglalja a lehető legkisebb helyet a sáv bal oldalán, majd ott is marad nyitva, bármikor készen (és szívmelengetően zabálva a memóriát).

Ami az egydimenziós fülsáv strukturálhatósági képességeit illeti, azok nullához konvergálnak. Aza Raskin, a Firefox kreatív vezetője is hasonlóképpen gondolkodik, így hát megszületett a jelenleg alfa állapotban leledző Tab Candy projekt, mely hierarchiát igyekszik vinni böngészőbeli munkamenetünkbe:

A Tab Candy-vel egyetlen gombnyomásra kétdimenziós áttekintést kaphatunk az összes nyitott lapról, ezeket szabadon mozgathatjuk, csoportba rendezhetjük, a csoportokat átméretezhetjük, nevet adhatunk nekik, köztük mozgathatjuk az oldalakat. Kiválasztva egy lapot a fülsávon csak a csoportjához tartozó más lapok jelennek meg, ezzel áttekinthetővé téve a felületet.

És mindez natív kód nélkül, pusztán HTML, CSS és JavaScript használatával.

A fejlesztők jelenleg azon dolgoznak, hogy a kód bekerülhessen az éjjeli pillanatképekbe: a következő lépés a teljesítmény javítása, majd a felhasználói visszajelzések alapján a funkcionalitás csiszolása. További információk a projekt saját oldalán.

 
1

Opera

Poetro · 2010. Aug. 1. (V), 19.31
Nekem hasonló okból kerültek a fülek oldalra Operában, így kisebb vertikális helyet foglalnak a 16:10 / 16:9-es képarányú monitorokon úgyis vízszintes helyből van mindig több. Egy ideje rögzíthetünk füleket az ablakon így véletlenül nem tudjuk becsukni - habár van ebben egy bug, ami miatt időnként azért elveszíthetjük ezeket a füleket is.
A probléma, hogy az újonnan megnyitott fül messze van az eredetitől megfelelő beállítások mellett, illetve Firefox esetén pluginekkel megoldható, így a fül az aktuális elem után jelenik meg.
Viszont a Tab Candy az nagyon jól néz ki, és hasznosnak is tűnik, csak attól félek, hogy a Firefox aktuális memória éhsége ezzel a szolgáltatással még nagyobbra nő. Főleg az áttekinthetőség ami hasznos ebből, a csoportosítást szerintem nem sokan fogják használni, de akinek kell, annak hasznos.
Bár Opera esetén egy ideje bekapcsolható, hogy a fülön megjelenjen az előnézeti kép, de úgy meg túl sok helyet foglalnak, így jó lenne itt is egy hasonló szolgáltatás, fura is, hogy nem az operások találták ki ;).
2

Operában van opció arra, hogy

Baldric · 2010. Aug. 2. (H), 00.24
Operában van opció arra, hogy a fülek az aktív mellett nyíljanak meg. Vannak skinek amiknél a rögzített fülek ikonméretűek, szóval ez is megoldott már, és viszonylag jól lehet csoportosítani is a füleket.
Én például külön ablakban tartom nyitva a webes szolgáltatásokat, mint a blip.fm, külön ablakban a munkámat, és még egy ablakot használok a sima böngészéshez (bár ez nem lenne indokolt mert bőven kiférnének a fülek, de megszoktam így).
Az ablakok panelt pedig egész jól lehet használni a fülek és ablakok rendezésére, és a sessionokat is érdemes használni, mert ennek segítségével külön, vagy egyben is el lehet menteni az ablakokat minden beállítással együtt.

Ezektől függetlenül nekem is tetszik ez a Tab Candy, szépen megcsinálták.
3

+1

Török Gábor · 2010. Aug. 2. (H), 09.08
Nekem hasonló okból kerültek a fülek oldalra Operában, így kisebb vertikális helyet foglalnak a 16:10 / 16:9-es képarányú monitorokon úgyis vízszintes helyből van mindig több.

Ugyanilyen megfontolások miatt használom Firefoxhoz a Tree Style Tab-ot.
4

A Tab Counter tanúsága

kuka · 2010. Aug. 2. (H), 09.41
A Tab Counter tanúsága szerint per pillanat 119 fül van nyítva a Firefox böngészőmben, mind ugyanabban az ablakban. (Remélem Joó Ádám nem vállalkozik ekkora sörfogyasztásra, különben hosszú ideig hiányolnunk kell az írásait.)

Ez a fül-állapot nálam nem ritkaság, ezért több fül rendező kiegészítőt is kipróbáltam, (köztük a már említett Tree Style Tabot is,) de végül mindegyiket eltávolítottam, mert még az eredeti fül kezelésnél is gyengébbnek találtam. A látottak alapján ez a Tab Candy is hasonlóan rövid pályafutásra számíthat nálam.
8

Hogy lenne jobb?

Török Gábor · 2010. Aug. 2. (H), 12.38
Mik a gyengeségei ezeknek a tabrendezőknek? Te hogyan képzeled a számodra ideális megoldást?

A ~120 fület amúgy irreálisan soknak tartom. Ezeknek a felét nyugodtan becsukhatod, mert nem fogod elolvasni. Ha nap végén mégis sort kerítesz rá, akkor megnyitás helyett tárold el könyvjelzőként.

Egy jó tabrendezőben az egymásból megnyitott lapok közel vannak egymáshoz. Így a keresett laphoz csak egy ahhoz kapcsolódót kell kiszúrnom, hiszen a keresett annak kellően kicsi körzetében lesz. A függőleges elrendezés 30-40 fül áttekinthetőségét biztosítja egy asztali kijelzőn. Nem változik a fülek szélessége, mindig ugyanannyit látok a title-ből, a favikonokat egy oszlopban, egymás alatt tudom átnézni. A Tree Style Tab-bal nem volt még tab kezelési problémám.
9

Sajnálom, de már nem tudnám

kuka · 2010. Aug. 2. (H), 14.06
Sajnálom, de már nem tudnám részletesen felsorolni a kifogásokat. A Tree Style Tab az utolsók között volt és nagy eséllyel indult, ezért rá még halványan emlékszem.
  • Nehézkés a fülek költöztetése.
  • Nem találtam lehetőséget a mellékág szülő fülének lecserélésére.
  • Akadozik a fülek megjelenítése/elrejtése.
  • Kiiktassa az eredeti fül sort.
(Sajnálom, konkrét magyarázattal már nem szolgálhatok.)

Még egy amire emlékszem a FoxTab. Új ablakot nyít, amelyben a Flashét futtassa. (Tartalom nincs, csak ott van.) Ez zavart.

Az ideális nem tudom milyen lenne. Többnyire a fül rendező kiegészítők működésével kapcsolatban vannak kifogásaim, nem az alap ötletükkel. Az is megeshet, hogy végül egy fül színező+többsoros fülsor lesz a nyerő.

A ~120 fül könnyen csökkenhetne, de nem akarom a könyvjelzők közé rejteni őket illetve a könyvjelzőket ezekkel zagyválni. A Read It Later alkalmas volna a tárolásukra, de ha jól értem, kizárólag távoli gépen hajlandó tárolni. (Ha ez nem igaz, azonnal telepítem.) Viszont 30++ fül akkor is simán lenne egy zsúfolt munkanapon.
11

nem igaz

presidento · 2010. Aug. 3. (K), 15.51
Telepítsd azonnal a Read It Later-t. A távoli gépes tárolást én onnantól kezdtem el használni benne (úgy két év után), amikor a laptopon is szinkronban akartam tartani az olvasnivalót. Teljesen jól elvan localban.
14

Kössz az infot. Már el is

kuka · 2010. Aug. 3. (K), 18.40
Kössz az infot. Már el is indítottam a próbajáratot.
5

Memória

Carter · 2010. Aug. 2. (H), 10.38
Érdekes, nálam sohasem szokott 3-4 fülnél több nyitva lenni, el sem tudom képzelni, hogy mi célból van másoknál!
Viszont a memóriakérdés érdekes. Amikor 2 GB memória 13.000.- Ft-ba kerül (és volt már olcsóbb!) akkor ez ne legyen már téma!
Beleteszel amennyit támogat az alaplap és soha többé nem lesz gond semmiféle memóriával. Nekem csak 4GB fér bele, annyi is van benne, de egyszer sem vettem észre, hogy a kifogyás közelébe kerülnék.
Egyszerre megnyitott: PS 3-5 10MPX-es képpel, DW 7-10 ~20kbyteos füllel, képnézegető, chrome 3-4 füllel, total comm, winamp, plusz a háttérben futó programok.
6

Firefox

Kevlar · 2010. Aug. 2. (H), 11.28
Konkrétan a Firefox "legendás" memória éhsége volt a téma, ahogy látom, nálad pont az nincs nyitva. Elég erős gépen dolgozm, de nap végére a Firefox memória használata bőven 1 GB felett van.
7

Az a legendás éhség nekem

kuka · 2010. Aug. 2. (H), 12.26
Az a legendás éhség nekem természetes. Per pillanat 436 Kb-ot fogyaszt és nem hiszem, hogy 71 aktív kiegészítő (Filter Extensions állítása szerint) mellett más böngésző jobban teljesítene.
10

nem tudom hogy csináljátok

Gixx · 2010. Aug. 2. (H), 18.59
Nekem 5-6 tabnál már eléri a 1,5 gigát, aztán csak azt veszem észre, hogy a netbeans lassul és az FF-ben és a Thunderbirdben eltűnnek az ikonok és nem reagálnak semmire, plusz az kis sárga háromszög is megjelenik a felkiáltójellel: "elfogyott a memória".
13

Juj, de elírtam. A korábban

kuka · 2010. Aug. 3. (K), 18.30
Juj, de elírtam. A korábban említett 436 Kb természetesen Mb. Most, közel 5 óra böngészés után (TimeTracker mérése szerint, tehát böngésző aktívítás, nem futási idő), már 866 Mb. (90 fül van nyítva.)
15

Bar tab

tgr · 2010. Aug. 3. (K), 21.07
A Bar tab sokat segít a memóriaigényen (meg úgy általában a sokfüles böngészés használhatóságán). Ha elfogy a memória, csak bezárod a Firefoxot, újraindítod, és a tabok csak akkor töltődnek be újra a memóriába, amikor legközelebb használod őket.
12

FishEyeTabs

presidento · 2010. Aug. 3. (K), 15.53
Én a FishEyeTabs kiegészítőt használom Firefox-hoz, pont elég annyi tab-ra (10-30), amennyi esetenként nyitva szokott lenni. Viszont megérzem a hiányát, ha nincs…