ugrás a tartalomhoz

Számító dizájnok

Joó Ádám · 2010. Júl. 1. (Cs), 15.42

Nem csak a változók találják meg előbb utóbb az útjukat a CSS-be, de Firefox alatt hamarosan már számításokat is végezhetünk a stíluslapokban.

Egy hibajegy tanúsága szerint a Mozilla mérnökei már dolgoznak a CSS3 specifikációban bevezetett calc() függvény implementációján.

A calc() mindenhol használható, ahol hosszmértékek használhatók. Segítségével különböző mértékegységek, konstans és dinamikus értékek vegyíthetők egy kifejezésben:

#content {
    float: left;
    margin-right: 1em;
    width: 75%;
}

#aside {
    width: -moz-calc(25% - 1em);
}

A kifejezésekben a hagyományos aritmetikai operátorok állnak rendelkezésünkre: összeadás (+), kivonás (-), szorzás (*), osztás (/) és maradékképzés (mod). Ezen felül a -moz-min() és -moz-max() függvények is elérhetők lesznek a legkisebb és legnagyobb értékek kiválasztására.

Ez persze még elég messze áll attól, hogy tetszőleges elem tulajdonságainak függvényében határozzuk meg egy másik jellemzőit, de az irány egyértelműen jó.

 
1

calc() vs. expression()

Adam · 2010. Júl. 1. (Cs), 20.06
És akkor anno az IE-t mindenki szapulta az expression() miatt… no comment!
2

Szezon vs. fazon

Joó Ádám · 2010. Júl. 1. (Cs), 21.47
A kettő között van egy kis különbség. Az alapvető gond pedig a megvalósítással és teljesítménnyel volt.
3

Sirassuk és földet rá

Thomas · 2010. Júl. 1. (Cs), 21.53
Okosságnak tartom, de maradnunk kell a rideg valóságnál. Sokszor felcsillant a remény, aztán előjött a gazdasági stratégia és csak nem közelednek a böngészők által támogatott dolgok. Sohasem lesz olyan, hogy egy firefox minden szolgáltatását kihasználó css oldal hackelés nélkül jó lenne a többiben és viszont.
Ide illő...
4

Nem kell prefix

Kevlar · 2010. Júl. 1. (Cs), 22.07
Ez nagyon hasznos lesz, de sírva könyörgöm, hagyják el a -moz prefixet. Ha beválik, úgyis mindenki így fogja implementálni majd.
5

A CSS3 specifikációja még nem

Ajnasz · 2010. Júl. 1. (Cs), 23.28
A CSS3 specifikációja még nem végleges. Ha most prefix nélkül implementálják, majd egy év múlva a W3C úgy dönt, hogy mégsem így kellene megcsinálni, akkor az elég csúnya kalamajkát okozna azokon a lapokon, ahol már használják. Elég a border-radiust nézni, webkit és gecko különböző módon implementálja.
7

Ha elterjed

Kevlar · 2010. Júl. 2. (P), 09.59
Ha elterjed, néhány böngésző még átveszi, akkor a W3C sem fog úgy dönteni, hogy átalakítja az egészet, Akkor őket szídná mindenki. Volt már olyan, amit konkrétan a böngészők vezettek be, aztán lett szabvány.
6

Azért kiváncsi leszek, hogy

Adam · 2010. Júl. 2. (P), 08.30
Azért kiváncsi leszek, hogy itt csak betöltéskor számolják ki vagy átméretezéskor is, mert akkor ugyanoda fogunk kb kilyukadni egy idő után, mint IE-ben is tettük a teljesítménnyel.

Kezdem azt látni, hogy a CSS3 elkezdi azokat a feature-öket magába foglalni szép lassan, amiket anno az IE tudásában (filter, expression, overflow-[x|y], stb.) annyit kritizáltak, hogy miért tér el a szabványtól, miért kell új dolgokat kitalálni és miért így. Majd ahogy az IE szabványosodik és kiveszik ezeket belőle, újra rakhatják majd vissza, csak más szintaktikával, ezentúl SZABVÁNYnak hívva. Szóval ostorcsapkodás az MS feje felett helyett inkább megnézni kellene, hogy pontosan mit miért is csinálnak/csináltak, mert lehet ám tőlük is nagyon sokat tanulni!

Nem csak a Google, Apple és Mozilla háza táján vannak a zsenik és a jövőbe látó hipergondolkodók! :)
8

Elmondtad a lényeget

Joó Ádám · 2010. Júl. 2. (P), 16.03
Az nem volt szabványos, ez az. Semmi másról nincs is szó. Ha van egy jó ötletük, írjanak ajánlást a W3C-nek. Ők is tagjai, mi az akadály?