ugrás a tartalomhoz

Virtuális mezők a CakePHP-ben

Fraki · 2010. Május. 4. (K), 09.13

Bő egy hete jelent meg a CakePHP 1.3.

Az új verzió egyik legfontosabb újítása, hogy a modelleket elláthatjuk ún. virtuális mezőkkel. A virtuális mezők gyakorlatilag SQL képletek, amiket a rendszer a lekérdezésekbe is belefoglal. Hagyományos getter metódusokat természetesen eddig is minden keretrendszerben lehetett írni a modellekre, azonban ezekre a mezőkre az admin táblázatokon nem lehetett rendezni. A virtuális mezőkkel ezt a korlátot hidalták át.

 
1

Példa

Joó Ádám · 2010. Május. 5. (Sze), 11.26
Érdekesen hangzik, de ilyenkor példát is hozhatnál az olyanok számára mint én, akik nem használunk Cake-et, így nem látják ennyiből miről is van szó.
2

Példa

Ifju · 2010. Május. 6. (Cs), 09.07
Kicsit utána olvastam, mert én sem használom a Cake-et, de a koncepciót érdekesnek tartottam, így érdekelt, hogy miképp is működik.

Tulajdonképpen arról van szó, hogy pl. egy lekérdezés nem csak SELECT * FROM …, hanem kiegészül egy SQL állítással a mezőlista, illetve a modell adatai annak értékével. Pl. SELECT *, CONCAT(first_name,' ', last_name) AS full_name FROM ….

Így lehetővé válik, hogy pl. egy ORDER BY full_name kerüljön a query végére. Nagy adatbázis esetén persze megkérdőjelezhető a hatékonysága.