ugrás a tartalomhoz

Miért cool a JavaScript?

Török Gábor · 2010. Ápr. 22. (Cs), 14.03
Az áprilisi budapest.js meetupra hirdettünk játékot, amelyben a nevezőknek öt fóliában kellett megválaszolniuk a tárgyban feltett kérdést. A kiírás nem szabott korlátot, de támpontot sem adott a dolgozatok témáját illetően, így teljes mértékben az indulók elképzelésére volt bízva, hogy mit emelnek ki, számukra a coolság miben nyilvánul meg. Három pályamű érkezett, mindhárom teljesen más megközelítéssel. Lássuk őket.

Szász Tibor Cool JavaScript: Könnyű témák egy kávé mellé c. bemutatójában az általa érdekesnek tartott kezdeményezések közül szemlézett. A YQL-t kivéve mindegyik a canvas valamely felhasználására épített: van 2D rajzoló függvénytár, 3D-s vászon és SWF mozit canvason megjelenítő eszköz is. Medovarszki Mihály A JavaScript cool. De miért is? fóliájában számba veszi a JS előnyeit a fejlesztő és felhasználó szemszögéből. A coolságot egyszerűen abban látja, hogy JavaScript van, hiszen képzeljünk el egy JS nélküli világot. Végül Schneidhoffer Dávid Cool JavaScript munkájában konkrét programozás technikai fogásokat emelt ki: metódus láncolás, Ajax, OOP, és closure. Ő ezeket tartotta fontosnak.

Hogy Dávid szavaival zárjam a bejegyzést, a JavaScript szerintetek miért cool még?
 
1

A javascript kúl, de ezek a

deejayy · 2010. Ápr. 22. (Cs), 14.54
A javascript kúl, de ezek a slideok csak elmondják a nyilvánvalót. Azt hittem lesz valami igazán .awesome() is :)

Szerkesztve: nem a javascript kúl, hanem a jQuery. A nettó JS egy horror, ha azt vesszük :)
2

Nem a jQuery a cool hanem a

Ajnasz · 2010. Ápr. 22. (Cs), 15.01
Nem a jQuery a cool hanem a YUI ;)
3

Nem a JS a horror magában,

Thoer · 2010. Ápr. 22. (Cs), 15.08
hanem a DOM és a JS képességeinek implementálásának folyamata, vagyis egyszerűbben a böngészők különbözősége.
4

Csatlakozom Thoerhez

Török Gábor · 2010. Ápr. 22. (Cs), 16.05
Csatlakozom Thoerhez. A JavaScript egy nagyszerű, modern programozási nyelv. Bizonyíték erre az unos-untalan elővett Good Parts vagy lásd még az Exciting JavaScript diákat.
5

Nem a JavaScript egy nagyszerű

Joó Ádám · 2010. Ápr. 23. (P), 00.24
Nem a JavaScript egy nagyszerű, modern programozási nyelv, hanem a good parts :) Azért vannak ott ordas nagy baklövések is :)