ugrás a tartalomhoz

Villanykönyvek

Joó Ádám · 2010. Már. 11. (Cs), 22.15
A HTML diadalmenete egyre töretlennek látszik. Miközben PPK a QuirksBlogon a HTML5 mobilalkalmazásokat szorgalmazza, addig a List Apart a webformátum elektronikus könyvek piacán növekvő, és olybá tűnik, elkerülhetetlen monopóliumáról értekezik.

Ha valaki követi a villamos kütyük legújabb trendjeit, neadj esetleg a nyomtatott média piacát is látóterében tartja, akkor nem újdonság számára, hogy a könyvszakma az utóbbi hónapokban az elektronikus könyvektől hangos.

Pro és kontra, lelkes szerzők, aggódó kiadók, kétségek és merész víziók, nameg üzlet és – formátumok.

Ez utóbbi terén jó hírrel szolgálhatunk olvasóinknak, ugyanis amint a megfelelő készülékek a megfelelő mennyiségben a megfelelő kezekbe kerülnek, CV-jükben azonnal megelőlegezhetnek maguknak egy villanykönyv-fejlesztő titulust.

Az új médiáért rengeteg formátum verseng, ezek között azonban (az Amazon Kindle AZW-jével birkózva) már most domináns az ePub. Ami láss csodát, bizony webes szabványokra épül.

Az ePub alapja az UTF-8 vagy UTF-16 kódolású XHTML 1.1 (alternatívaként az ugyancsak XML alapú DTBook), melyhez a CSS 2.0 egy része szolgáltatja a talpalávalót. Nem, szkriptelési lehetőségről lapzártáig nem érkezett jelentés.

Formát a dolognak az Open Packaging Format ad, egy .opf állománnyal, ebben kapnak helyet a metaadatok, az állományok listája és olvasási sorrendjük, és egy .ncx fájllal, amiben a tartalomjegyzék foglal helyet.

Az egészet az OEBPS Container Format fogja össze, mely hasonlóan a OpenOffice ODF-jéhez nem más mint egy mezei ZIP.

Mint webfejlesztők tehát lelkesedhetünk: máris új szakterülettel gazdagodtunk, anélkül, hogy bármi újat tanultunk volna.

Sajnos a rögvalóság azonban az, hogy nem sok webfejlesztőt foglalkoztatnak a kiadóházak berkeiben, a villanykönyvek születése felett rövidtávon jobb esetben is tördelők, rosszabb esetben, aki kéznél van, fog bábáskodni. A legrosszabb esetben meg gépesítik, ahogy az jelenleg már nagyüzemben zajlik: van olyan cég, mely 29 dollárért vállalja egy teljes könyv konverzióját a nyomtatott példányból, de a New York Times becslése szerint egy kötet „szövegének digitalizálása, tördelése és szerkesztése” nem kerül majd többe, mint 50 cent. Horribilis.

Olybá tűnik tehát, hogy a harcot a szabványos és szemantikus dokumentumokért ismét megvívni kényszerül a webfejlesztői közösség, ezúttal azonban saját tagjai helyett egy másik, a prezentáció mindenhatóságának megkérdőjelezhetetlensége szempontjából még elvetemültebb terület szakembereit leszünk kénytelenek a helyes útra terelni.
 
1

ekönyv

Török Gábor · 2010. Már. 13. (Szo), 08.38
Érdekes lesz a kifejezés honosított alakja, egy nemsokára induló hazai e-book áruház ekönyv névre kereszteli.

Mindazonáltal (kiemelés tőlem):
Az e-könyvek file-ja egy speciális, úgynevezett ePUB formátum. Fontos tudni, hogy a PDF nem e-könyv file, legalábbis nem ad élvezhető minőséget, ha az olvasó eszközön megpróbáljuk megjeleníteni. Az eKönyv Magyarország sok más külföldi céggel egyetemben az ePUB szabvány mellett tette le a voksát.

Az ePUB file előállítása ugyanakkor nem egy egyszerű feladat. Jelenleg nem létezik olyan konvertáló szoftver, ami a kiadók rendelkezésére álló digitális állományokból (Pl. Quark vagy Indesign fileok, PDF) automatikusan elkészítené a használható minőségű ePUB file-t. Mivel a konvertálás nem automatizálható, szükség van emberi szakértelemre, és tördelési, korrektori tudásra is, hogy az ePUB valóban ugyanazokat a formázásokat, karaktereket és tördelést nyújtsa, mint, ami papíron is megjelent.

Remélem, nem úgy tördelik majd, ahogy a kiadói prezentációt, ami tele volt kemény sörtöréssel.
2

Bíztató?

Joó Ádám · 2010. Már. 13. (Szo), 18.54
Ez első ránézésre bíztatónak tűnik, de nézzünk egy kicsit a mélyére:

1. Szót nem ejt a szemantikáról.
2. „hogy ugyanazokat a formázásokat, karaktereket és tördelést nyújtsa, mint, ami papíron is megjelent”: az égiek óvjanak attól, hogy tényleg megpróbálják ugyanazt prezentálni, mint papíron.

Remélem, a fentiek betudhatók annak, hogy laikusoknak szól a közlemény, de én már nem tudok ebben hinni.
3

csinált már vki ilyet?

shamanix · 2016. Aug. 31. (Sze), 14.23
Csinált már vki ilyet? lenne pár kérdésem hozzá.. Köszi